“The Woman King” menimbulkan teka-teki untuk membuat filem aksi yang hebat tentang pembunuh luar biasa

Setiap filem aksi patut direnung selepas anda meninggalkan teater meminta penonton untuk berfikir tetapi tidak terlalu memikirkan, untuk menghargai kebenaran wira tanpa mempersoalkan bahagian-bahagian cerita yang menyusahkan yang mungkin menghalang mereka. Kami diingatkan bahawa ini adalah fantasi kuasa, malah yang berdasarkan peristiwa sebenar – sejarah yang dipilih oleh penerbit dan studio untuk potensi mereka sebagai cermin mata yang memberi inspirasi.

Walaupun mengambil kira semua ini, “Raja Wanita” tidak pernah ditakdirkan untuk sambutan mudah tanpa kontroversi. Walaupun pengarah Gina Prince-Bythewood (“The Old Guard”) mendapat inspirasi daripada “Gladiator” dan “Braveheart” (pengaruh yang memainkan kesan yang luar biasa dalam urutan pertempuran besar-besaran dan pantas filem itu), ia adalah set epik dalam tempoh dan tempat yang kebanyakan orang Amerika tahu sedikit – kerajaan Dahomey di Afrika Barat abad ke-19.

Viola Davis’ Nanisca mengetuai unit pahlawan wanita yang dikenali sebagai Agojie, diapit dalam pertempuran oleh pegawai yang dipercayainya Izogie (Lashana Lynch) dan Amenza (Sheila Atim). Nanisca dan pejuangnya sangat menakutkan sehinggakan orang awam di kerajaan yang dilayaninya dilarang untuk melihat mereka secara langsung apabila mereka berarak. Dan raja yang dilayaninya, Ghezo (John Boyega), meletakkan peguamnya pada tahap yang sama seperti penasihat lelakinya – hanya satu daripada banyak cara filem itu menunjukkan pandangan Ghezo yang tercerahkan tentang tadbir urus.

Ghezo mempunyai ramai isteri, tetapi dia juga memuja Nanisca dan Agojie, wanita yang berjanji setia antara satu sama lain bersama-sama dengan ikrar membujang sebagai pertukaran untuk latihan untuk menjadi pembunuh pakar atas nama melindungi rakyat mereka.

Cara sejarah menceritakannya, Dahomey tidak begitu memerlukan perlindungan daripada ancaman luar tetapi sebaliknya. Mereka membina kekayaan besar kerajaan mereka dengan menangkap dan menjual manusia lain lama selepas British mengisytiharkan perdagangan hamba sebagai haram.

“Raja Wanita” tidak menyembunyikan peranan Dahomey dalam menyemarakkan perhambaan catel, seperti yang dijelaskan oleh banyak pengkritik dan peminat. Ia menyusun semula dan menggilap kebenaran untuk menghilangkan keraguan kita tentang kepahlawanan protagonisnya.

Viola Davis dan Thuso Mbedu membintangi “The Woman King” (Sony Pictures/Ilze Kitshoff)

Nanisca, Izogie dan Amenza menggesa Ghezo untuk berhenti menjual tawanan kepada hamba Portugis yang berdagang dengan mereka – malah orang yang mereka tangkap daripada saingan mereka (seksis, termenung) Oyo. Setelah melihat kos peperangan dan menyumbang kepada penderitaan itu, dia percaya bahawa Dahomey boleh mengekalkan kekayaan mereka dengan menanam dan berdagang minyak sawit ke wilayah sekitar.

Juga dalam filem itu, Nanisca dan adik-beradiknya mempunyai prinsip di medan perang. Semasa menyerbu sebuah perkampungan yang mereka syak telah membawa beberapa orang mereka sebagai banduan, mereka membelah kebanyakan lelaki yang mereka temui. Apabila mereka terjumpa rumah yang penuh dengan gadis dan wanita yang ketakutan, bagaimanapun, mereka membenarkan mereka tinggal. Mereka yang mereka tawanan diberi pilihan untuk menyertai mereka atau mati. Tunggu, tidak. . . itu mungkin yang akan berlaku dalam realiti. Dalam “Raja Wanita,” mereka dibenarkan pergi dengan aman, tanpa diganggu.

Jika anda seorang pelajar yang menulis kertas penggal tentang Dahomey, menyalin plot lakon layar Dana Stevens akan memberi anda gred yang gagal.

Saya boleh meneruskan, tetapi secara jujur, apa yang dinyatakan di atas sudah cukup untuk menjelaskan maksud saya: Jika anda seorang pelajar yang menulis kertas penggal tentang Dahomey, menyalin plot lakon layar Dana Stevens (ditulis daripada cerita oleh pelakon Maria Bello , yang melontarkan idea itu) sepatutnya memberi anda gred yang gagal.

Tetapi jika anda seorang yang menyukai filem aksi yang menggunakan “peristiwa sebenar” sebagai entri kepada naratif yang lebih mendalam tentang trauma yang masih hidup, menentang kebencian terhadap perempuan dan mengatasi siksaan peribadi di muka, bersama-sama dengan semua sepakan keldai, maka “Raja Wanita “adalah karya agung.

Pengkritik menyukainya. Khalayak yang ditinjau oleh CinemaScore memberikannya A+, menjadikannya satu daripada dua filem yang mencapai rating itu setakat ini pada tahun 2022. Satu lagi ialah “Senapang Teratas: Maverick.”

Tetapi kecaman yang memecahkan rekod itu kepada tentera – dan Tom Cruise – tidak membuatkan saya kagum dengan persembahannya. Davis melakukannya, bersama-sama dengan perjalanan Thuso Mbedu sebagai Nawi, seorang wanita muda yang dipecat yang menyertai Agojie selepas ibu bapanya melemparkannya ke belas kasihan raja. Nawi ialah pendirian bagi setiap wanita yang telah diberitahu dia sukar atau dipanggil tidak dikawal; ibu dan ayahnya menghantarnya ke istana kerana dia enggan berkahwin. (Tetapi kemudian, lelaki yang dipadankan oleh ibu bapanya itu sudah tua, sombong dan menamparnya saat-saat selepas mereka bertemu. Apa yang tidak boleh dibenci?)

Raja WanitaViola Davis dan John Boyega membintangi “The Woman King” (Sony Pictures/Ilze Kitshoff)Ini adalah subplot yang menjadikan “Raja Wanita” berbeza daripada kebanyakan tindakan tanpa otak, tenggelam dalam semua tumpuan pada rombakan fakta. Memalukan, kerana mereka juga sebab penonton wayang seperti saya akan berulang kali ziarah ke pawagam untuk menyokongnya.

Walaupun Dahomey, dalam sejarahnya, “mata pedang kebebasan” Nanisca mengisytiharkan rakyatnya berada dalam ucapan pra-pertempuran yang memberangsangkan, pandangan radikal wanita mengalahkan lelaki tidak masuk akal dalam pertempuran adalah alasan yang cukup untuk perkauman, sayap kanan seksis. dan lelaki berwarna misoginis untuk bekerjasama untuk memfitnah semua orang yang terlibat.

Sekarang pertimbangkan bahawa “Raja Wanita” menampilkan wanita Hitam berkulit gelap dalam peranan pahlawan elit yang dihormati, imej yang tidak dilihat pada skrin secara beramai-ramai dalam . . . pernah.

Pertimbangkan bahawa “Raja Wanita” menampilkan wanita Hitam berkulit gelap dalam peranan pahlawan elit yang dihormati, imej yang tidak dilihat pada skrin secara beramai-ramai dalam . . . pernah.

Namun begitu, kepentingan penulisan semula “The Woman King” berbeza daripada epik bersejarah yang lain. “300,” sebagai contoh, menjadikan orang Sparta menjadi pembela kebebasan sambil menggambarkan orang Parsi sebagai raksasa yang dahsyat. Ia juga dengan mudah meninggalkan bahagian tentang upacara kedewasaan Sparta yang melibatkan pembunuhan hamba manusia.

hampir setiap Mel Gibson filem yang dikatakan berdasarkan sejarah akan membuat pakar menjerit. Tiada satu pun daripada filem itu memaparkan tokoh atau budaya bersejarah yang mempunyai kaitan langsung dengan wabak masyarakat yang berjuta-juta mahu berpura-pura tidak pernah wujud, tidak seteruk dahulu atau tidak mempunyai kaitan dengan ketidaksamaan struktur Amerika.

Dan itulah kebimbangan utama Nikole Hannah Jonespencipta “The 1619 Project,” disuarakan pada Ogos tweet. “Adalah menarik untuk melihat bagaimana sebuah filem yang seolah-olah memuliakan unit tentera Dahomey yang semuanya wanita menangani fakta bahawa kerajaan ini memperoleh kekayaannya daripada menangkap orang Afrika untuk perdagangan hamba Trans-Atlantik,” tulis Jones.


Inginkan penggulungan harian semua berita dan ulasan yang ditawarkan oleh Salon? Langgan surat berita pagi kamiKursus Crash.


Sejarah itu tidak sepatutnya menafikan apa yang telah dicapai oleh Prince-Bythewood, David dan pelakon di sini. “Raja Wanita” membuktikan bahawa mengadaptasi sejarah budaya Afrika yang kurang diterokai untuk skrin besar boleh menjadi penghasil wang. (Filem itu melebihi jangkaan box office pembukaan hujung minggu yang sederhana dengan memperoleh $19 juta.) Dan jika Hollywood mahu sejarah epik disesuaikan, benua itu mempunyai banyak tawaran.

Industri sudah mengetahui perkara ini: Lagipun, Agojie memberi inspirasi kepada Dora Milaje, pengawal diraja T’Challa dalam “Harimau kumbang,” tetapi hanya mengenai kehebatan pertempuran mereka. (Malah, kejayaan box-office “Black Panther” pada 2018 membawa kepada TriStar Pictures Sony menyala hijau “The Woman King.”) Kini, kebanyakan orang tidak peduli untuk mencari sejarah di sebalik inspirasi seni, tetapi mereka yang melakukannya masih akan menemui … sejarah, dalam semua kontroversi dan kekacauannya.

Jadi persoalannya ialah sama ada boleh menikmati fiksyen “berdasarkan peristiwa benar” yang menampilkan tokoh yang dibersihkan untuk menjadi simbol yang lebih baik daripada realiti – dan sama ada kita boleh memegang kebenaran kejam tentang siapa orang ini di samping pemenuhan hajat yang kita mahu mereka lambangkan. Saya percaya kita boleh melakukan kedua-duanya, menghargai pintu yang mungkin dibuka oleh kejayaan “The Woman King” untuk memberi pembikin filem masa depan peluang untuk menceritakan kisah lain seperti itu dan melakukannya dengan lebih baik.

Baca lagi

tentang topik iniWe wish to thank the writer of this write-up for this incredible material

“The Woman King” menimbulkan teka-teki untuk membuat filem aksi yang hebat tentang pembunuh luar biasa


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/