Tinjauan ‘Marlowe’: Liam Neeson Adalah Gumshoe Sekolah Lama Di Neil Jordan’s Frisky Noir Pastiche

Kasut gusi yang letih dunia Philip Marlowe telah dimainkan paling terkenal oleh Humphrey Bogart tetapi juga oleh James Garner, Elliott Gould, Robert Mitchum dan lain-lain lagi. Masuk Liam Neeson70 tahun ini tetapi nampaknya masih mampu melumpuhkan lima penyerang sekali gus dengan tangan kecil kanan dan beberapa perabot yang boleh dihancurkan di Marlowe, Neil Jordanpastiche filem noir yang lincah. Dia berada dalam syarikat yang sukar. Dia juga mempunyai orang ramai yang sukar – pemurni filem noir, yang legion – untuk disenangi.

Tahun ialah 1939; latarnya adalah Hollywood lama, walaupun filem itu sebenarnya dirakam sebagai penerbitan bersama Ireland-Sepanyol di Barcelona. Marlowe ditugaskan oleh Clare Cavendish (Diane Kruger), seorang wanita yang boleh memotong berlian dengan giginya, untuk mencari kekasihnya yang hilang. Nico Petersen (François Arnaud) ialah – atau pernah – seorang ahli prop di sebuah studio filem, membuat perjalanan tetap ke Mexico untuk membeli perhiasan murah yang merupakan penutup literal untuk ubat-ubatan yang dia jual di dalam perut kasino yang kononnya berkelas. Polis berkata Petersen telah dibunuh. Puan Cavendish rasa tidak. Tidak begitu jauh, bagaimanapun.

Semua orang mahukan sesuatu pada orang lain, kata Marlowe pada satu ketika. Terdapat ramai orang di sini, menukar Mickey Finns dan satu pelapik berduri; hanya cuba untuk bersaing. Ibu Puan Cavendish, Dorothy (Jessica Lange), bekas bintang filem, mungkin atau mungkin bukan saingan cinta anak perempuannya – bukan hanya untuk lelaki yang hilang itu tetapi untuk rakan niaganya sendiri dan untuk Marlowe juga, jika salah satu daripada gadis ini boleh menghayunkan Tarikh. Sementara itu, dia cuba mentauliahkannya juga. Dan dia bukan satu-satunya perancang yang cuba mendapatkan Marlowe dalam senarai gaji; terdapat banyak wang di bandar ini, kebanyakannya kotor.

Jadi bagaimana dengan Marlowe ini? Baris seperti “Saya terlalu tua untuk ini,” tercungap-cungap di tengah-tengah pergaduhan, menarik ketawa menghargai daripada penonton, tetapi Neeson memakainya dengan baik. Dia masih boleh berlari dengan meyakinkan dan mempunyai cara yang kemas untuk memukul anak tetingkap kaca dengan sikunya yang memberitahu anda dia pernah melakukan perkara seperti ini sebelum ini. Jelas sekali, Neeson juga adalah genrenya sendiri. Tidak dapat dielakkan, dia membawa ciri-ciri genre itu bersamanya, tepat ke dalam nadi filem noir: walaupun dalam baju hujan Bogie, dia dikenali sebagai lelaki aksi dari Diambilmuka tanpa suara dan penumbuk teguh.

Jadi dia bukan Marlowe karya Raymond Chandler, yang mengecewakan sesetengah penonton, tetapi filem Jordan juga bukan Chandler; ia berdasarkan Si Rambut Pirang Bermata Hitam oleh Benjamin Black, penulis thriller yang dalam kehidupan sebenar adalah pengarang sastera Ireland John Banville. Bacanya sebagai ulasan tentang genre – sejenis teks meta yang disemat dengan rujukan kebanyakan penonton filem akan mengambilnya dengan mudah – dan semuanya sesuai. Pacing, penggunaan cahaya dan watak-watak adalah ilustrasi: ini adalah filem tentang filem noir dan bukannya perkara itu sendiri.

Ia bukan filem Marlowe yang pertama dalam warna, tetapi Jordan mengambil warnanya secara maksimum, menepukannya dalam cahaya keemasan – cahaya matahari di luar dan cahaya lampu di dalam – dan kemudian bermain dengan cahaya itu, memantulkannya dari pelbagai cermin, membentuk corak keseluruhan. adegan dengan jalur bayang yang dipancarkan oleh bidai Venetian dan kadangkala mengintip melalui pembiasan yang dihasilkan oleh dua tingkap dalam penjajaran. Begitu juga, pakaian boleh datang dari kotak persalinan “noir”. Neeson mempunyai baju hujan; Kruger telah mengerutkan rambut yang dilunturkan yang, jika tiada yang lain, menandakan dia sebagai Telur Buruk; Arnaud memakai misai pensil louche idola.

Banyak penulisan tentang filem noir tahun 30-an dan 40-an menyelidiki resonansnya dalam dunia yang dilanda kemelesetan ekonomi dan ancaman – diikuti dengan realiti ngeri – peperangan; ia dilihat sebagai teater kebimbangan. Persamaan moden dengan masa-masa bergemuruh pedang itu cukup mudah untuk dilukis, tetapi tiada siapa yang harus menganggap Marlowe terlalu serius. Mana-mana filem yang dipaparkan Alan Cumming sebagai samseng, begitu dekaden dan hebat berkhemah dia seolah-olah ditakdirkan untuk mati dalam pembekuan peluru merah jambu, hampir tidak menyasarkan realisme jalanan.

Ia juga tidak terlalu banyak dibandingkan dengan pawagam klasik, tetapi adakah itu penting? Marlowe tidak rebus dengan sempurna, tetapi tidak juga dikacau. Ia menyeronokkan dan ia pantas: Maklumat dan kebijaksanaan dimasukkan ke dalam setiap minit setiap adegan hingga ke tahap pening. Pelakonan diilhamkan secara menyeluruh, termasuk pelakon yang loghatnya meruncing ke arah Dublin – kerana apa yang lebih mewarnai Hollywood lama berbanding gema pengasingan? Cahaya matahari sangat cerah, pokok palma mencecah langit, kiub ais berdenting dalam gelas kristal dan sesiapa sahaja – sebenarnya, dalam cerita ini, hampir semua orang – boleh melarikan diri dengan pembunuhan. Anda mungkin juga menikmatinya.

We would like to thank the author of this article for this awesome material

Tinjauan ‘Marlowe’: Liam Neeson Adalah Gumshoe Sekolah Lama Di Neil Jordan’s Frisky Noir Pastiche


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/