‘Tokyo Vice’ HBO Max: Ulasan TV

Satu-satunya wajah Barat dalam Apple TV+ yang terkenal Pachinko kepunyaan Westworld veteran Jimmi Simpson, memainkan watak besar perkhidmatan kewangan yang dipindahkan ke Tokyo sekitar tahun 1989. Dengan latar belakangnya yang keruh dan penguasaan bahasa dan adat Jepun yang kelihatan yakin, ini adalah watak yang menarik perhatian dan anda boleh bayangkan bagaimana, walaupun pada masa lalu, sebuah studio atau rangkaian mungkin ingin merangka semula cerita di sekelilingnya, hanya untuk memberi penonton Amerika titik masuk dalam apa yang sudah menjadi kisah orang luar yang tertanam dalam budaya dominan.

Ia adalah trope yang telah dilalui Hollywood selama beberapa dekad. Berpegang secara eksklusif kepada cerita Barat di Jepun — untuk mengelakkan filem di mana Matt Damon menyelamatkan China daripada naga — lihat Sydney Pollack Yakuza atau Ridley Scott Hujan Hitam atau milik Sofia Coppola Hilang dalam terjemahan. Lihat Ed Zwick’s Samurai Terakhir jika anda berasa bersejarah, James Mangold’s Wolverine jika anda berasa superhero-y, atau bahkan Hulu Pukul Monyet jika anda berasa superhero-y dan animasi. Untuk penyongsangan formula yang bagus, lihat Netflix Giri/Hajiatau lihat sahaja kerana ia adalah persembahan yang bagus.

Naib Tokyo

Garisan bawah

Mengelakkan beberapa klise yang asing-di-a-pelik-negeri, tetapi mengalami bahagian tengah miquetoast.

Tarikh Tayangan: Khamis, 7 April

Pelakon: Ansel Elgort, Ken WatanabeRachel Keller, Ella Rumpf, Rinko Kikuchi, Hideaki Itō, Show Kasamatsu

Pencipta: JT Rogers, daripada buku oleh Jake Adelstein


Ia bukan genre yang sememangnya jahat atau perkauman, tetapi ia adalah genre yang terdedah kepada pelbagai tahap xenofobia yang berakar umbi pada yang paling teruk atau ternganga dalam kebodohan.

Letakkan thriller kewartawanan baharu HBO Max Naib Tokyo lebih dekat dengan kategori “terbaik”. JT Rogers’ (Oslo) adaptasi memoir Jake Adelstein yang agak longgar sekurang-kurangnya mempunyai pendekatan yang serius terhadap naratif luarnya dan tekstur dan kekhususan yang mencukupi untuk kebanyakannya menghalang naratif daripada pergi ke tempat yang anda jangkakan dan mungkin takut ia akan pergi. masih, Naib Tokyo mempunyai pusat yang hambar, lembap, produk persembahan dan persembahan lebih daripada penulisan, dan rasa yang meresap dan tidak dapat dielakkan bahawa kamera tidak akan pernah mengikuti jalan cerita yang patut diberi perhatian.

Ansel Elgort memainkan watak Jake Adelstein, seorang ekspatriat dari Missouri yang, semasa siri ini bermula, bakal menjadi wartawan Amerika pertama di akhbar terbesar Tokyo. Anak kepada seorang koroner, Jake ingin menyelesaikan masalah jenayah, di mana penyelianya Emi (Rinko Kikuchi) perlu mengajarnya bahawa kewartawanan Jepun tidak sama dengan kewartawanan Amerika.

Penyerapan Jake mendapati dia menjalin ikatan dengan detektif dunia yang keletihan Hiroto Katagiri (Ken Watanabe) dan yakuza Sato peringkat rendah (Show Kasamatsu), yang berkongsi minat Jake terhadap pelayan kelab malam misterius Samantha (Rachel Keller). Penerokaan jenayah terancang dan krisis hutang Jepun sekitar tahun 1999 berlaku, dengan humor berkala ihsan Hideaki Itô sebagai polis dan Kosuke Tanaka sebagai salah seorang rakan sekerja kutu buku Jake.

Jake sekurang-kurangnya membuat bahagian tengah yang terhormat. The lelaki MichaelJuruterbang yang diarahkan berusaha keras untuk menekankan komitmen Jake untuk tidak menjadi pelancong di Jepun. Dia makan seperti orang tempatan, mendedikasikan dirinya kepada bahasa itu, dan, daripada hanya pergi bekerja di biro Tokyo penerbitan Barat, dia mahu membuat tulangnya di penerbitan Jepun. Rakan sekerjanya melayannya sebagai “lain-lain” — terutamanya bos yang merobek pejabat sambil menjerit “Gaijin!” bila-bila masa Jake melanggar protokol — dan kamera, yang pernah menangkap Elgort menjulang tinggi di atas orang asli, menganggapnya sebagai “lain”, tetapi Jake bertekad untuk tidak menganggap masanya di Jepun sebagai stesen laluan. Sudah tentu, kesungguhan dan penghargaannya yang seperti span dalam menghadapi andaian rapat semua orang di sekelilingnya menimbulkan masalah dengan cara yang berbeza. Jake tidak ketinggalan menyampaikan kata-kata kasar sekali-sekala tentang kekurangan integriti kewartawanan Jepun, jadi ada kemungkinan tiada kemenangan dengan Orang Barat dalam genre Tanah Asing.

Atau mungkin tiada kemenangan dengan Elgort di tengah-tengah cerita ini? Dia baik-baik saja di sini — tiada yang lebih baik dan tiada yang lebih teruk. Apabila pelakon berwajah segar yang menakjubkan itu berkongsi adegan dengan Watanabe yang beruban dengan betul, anda tidak boleh terlepas kontras paternal yang ditunjukkan oleh siri ini. Tetapi Elgort telah membuat kerjaya sebagai “baik” dalam filem di mana begitu banyak di sekelilingnya lebih baik, menimbulkan persoalan tentang tahap seterusnya sebuah filem seperti Pemandu Bayi atau Kisah Sebelah Barat mungkin telah berjaya dengan pendahulu yang, baik, lebih baik daripada baik. Syukurlah, Jake bukanlah seorang Yankee yang tidak bersalah atau seorang yang merendah-rendahkan mata, tetapi dia kebanyakannya hanya “di sana”, melakukan kerja dengan penuh objektif, titik masuk di pintu ke dunia yang menarik yang tidak pernah dia boleh masuki.

Kebanyakan penonton akan mendapati diri mereka mengharapkan beberapa watak lain menjadi nadinya Naib Tokyo, dan mungkin atribut terbaik rancangan itu ialah terdapat banyak pilihan. Menghadapi seksisme institusi dan sekurang-kurangnya satu lapisan status orang luar yang lain, Emi Kikuchi akan berada di bahagian atas senarai watak saya yang layak menjadi protagonis rancangan ini, diikuti rapat oleh Watanabe, yang gravitas semula jadinya sangat membantu untuk mengekalkan Katagiri daripada bergelumang. stereotaip “polis mulia di bandar kotor”. Merasa sangat seperti rekaan komposit atau total, malah Samantha adalah sumber drama dan minat umum yang lebih baik daripada Jake, dengan Keller yang sentiasa ditonton menggunakan bijak kontras antara persona gadis bersebelahan dan keinginan Hollywood untuk mengebom. -anggap dia. Bila-bila masa Fargo dan Masyarakat veteran tidak sepenuhnya meyakinkan di dunia ini, ini kerana Samantha tidak. Dan sebaliknya, boleh dikatakan.

Kasamatsu, yang mempunyai pelbagai resume peranan TV Jepun tetapi pendatang baru bagi saya, adalah sumber empati segera, memainkan watak seorang lelaki muda yang keinginannya untuk melarikan diri dari masa lalunya membuatkan dia berjalan di antara menjadi samseng dan hanya berpakaian seperti seorang. Ia tidak selalu jelas kepada saya apabila pemahaman cetek rancangan itu tentang dunia yakuza bertujuan untuk mencerminkan perspektif Jake yang tidak berpengalaman dan apabila ia hanya kurang.

Bercakap tentang kedangkalan, adalah menarik bagaimana Mann nampaknya bertekad untuk tidak memainkan jangkaan anda tentang apa yang dipanggil oleh juruterbang Michael Mann. Naib Tokyo akan kelihatan seperti. Pengarahnya, yang menyukai neon dan latar langit bandar yang berkelip-kelip boleh bersempadan dengan parodi diri, menyampaikan layanan berasaskan bandar yang sibuk, menggunakan imej yang biasa seperti persimpangan pejalan kaki dan neon yang menitis jarang. Keintiman pegang tangan tanda dagangannya dipamerkan secara berkesan dalam juruterbang, yang mempunyai perspektif yang sangat mesra Mann tentang keterlaluan yang akan dilalui orang, tolak ansur yang akan mereka lakukan untuk melakukan kerja mereka dan melakukannya dengan baik.

Apabila Mann menyerahkan tugas kepada Josef Kubota Wladyka (Keganasan: Kehinaan) dan Hikari untuk empat episod seterusnya daripada lima yang dihantar kepada pengkritik, Naib Tokyo menjadi siri yang sangat berbeza secara visual — tidak semestinya lebih teruk, cuma berbeza. Kelebihan penggambaran di Tokyo masih banyak dipamerkan, tetapi anggaplah itu sebagai amaran kepada sesiapa sahaja yang tertarik terutamanya dengan Michael Mann tentang semua itu.

Lima episod yang saya lihat setiap satu masih menyampaikan rentak cerita yang cukup menarik dan sahih bagi setiap episod untuk memastikan saya sentiasa terlibat, sementara pada masa yang sama membuatkan saya berharap agar entri terbaru dalam genre yang sudah lama ketinggalan zaman ini mungkin dapat mencari jalan untuk pergi sedikit. lebih dalam dan bukannya berlegar di permukaan sesuatu dan di suatu tempat yang menarik.

We wish to thank the author of this short article for this incredible material

‘Tokyo Vice’ HBO Max: Ulasan TV


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/