Trevor Noah mengenai kesilapan Raja Charles: ‘Cukup macam dia selalu’

Trevor Noah

Trevor Noah terperinci Raja Charles minggu pertama sebagai raja Britain, selepas kematian ibunya, Ratu Elizabeth II, Khamis lalu. “Ia akan mengambil banyak kerja untuk membentuk monarki menjadi sesuatu yang semua orang boleh dapatkan di belakang,” kata hos Rancangan Harian. “Tetapi berdasarkan minggu pertamanya berkuasa, nampaknya Raja Charles bukan orang yang melakukannya.”

Dalam rakaman sejak diejek dalam talian, Charles menjadi jengkel dengan pen pancutan air yang bocor selepas menulis tarikh yang salah dalam buku pelawat. “Ya Allah, saya benci ini,” katanya. “Saya tidak tahan dengan perkara berdarah ini.”

“Saya suka bagaimana Charles mengatakan pen bocor padanya sepanjang masa,” kata Noah. “Kau betul-betul Raja England, kawan! Jika anda tidak menyukai pen, dapatkan pen yang berbeza. Saya bukan pakar dalam monarki, tetapi saya cukup pasti hierarki itu tidak berlaku: Putera William, Raja Charles dan kemudian lelaki yang membeli pen itu.”

Namun, “Saya berasa agak sedih untuknya. Saya buat,” Noah menyambung. “Kerana pada zaman dahulu, Raja tidak akan pernah menghadapi masalah ini. Tidak akan ada pen yang bocor. Juga Raja tidak akan pernah diperbetulkan selepas menulis tarikh yang salah. Itu hanya tarikh baru.

“Mungkin Raja Charles sedang tertekan sekarang. Mungkin itulah sebabnya perkara ini berlaku,” fikir Noah. “Tetapi jika anda memberi perhatian kepada Charles pada zaman puteranya, anda akan tahu bahawa ini adalah cara dia selalu.”

Noah mengeluarkan rakaman di mana seorang bekas butler diraja teringat dipanggil oleh Charles untuk mengambil surat yang telah jatuh ke dalam bakul sampah di sebelahnya. “Ketika saya masih kecil, saya fikir raja-raja perlu mencabut pedang daripada batu,” Noah ketawa. “Lelaki ini hampir tidak boleh mengeluarkan batangnya dari seluarnya sendiri?”

Stephen Colbert

Pada Rancangan Lewat, Stephen Colbert meratapi kematian Ratu Elizabeth II, yang “menyediakan[ed] keselesaan kepada Britain selama lebih 70 tahun. Dia membantu mengharungi beberapa krisis kewangan, menyertai dan meninggalkan Kesatuan Eropah dan, sudah tentu, pemerintahan keganasan Ed Sheeran.”

Raja Charles segera mengambil alih portfolio kewangan mendiang ibunya bernilai berbilion-bilion, tanpa cukai warisan 40% yang dikenakan kepada kebanyakan rakyat British. “Dia sepatutnya menjadi penjawat awam yang muktamad, dan dia tidak membayar cukai? Itu akan menyebabkan dia kehilangan beberapa undi,” Colbert berseloroh.

Dalam berita lain, kemenangan Ukraine di timur negara itu telah menghancurkan reputasi Rusia sebagai kuasa besar tentera. “Tetapi jangan risau, Rusia, anda akan sentiasa mempunyai reputasi sebagai tanah terbiar yang tidak berkesudahan yang dipenuhi dengan sayur-sayuran akar yang tertekan secara klinikal,” sindir Colbert.

Kekalahan itu mempunyai pakar ketenteraan yang menyatakan bahawa tentera Rusia mengalami moral yang rendah – “atau sebagaimana Kremlin memanggilnya, ‘kesedihan tentera khas’”, Colbert berseloroh.

Seth Meyers

Pada Lewat Malam, Seth Meyers cuba memahami pelbagai penyiasatan yang meluas ke atas Donald Trump, termasuk bukti bahawa “dana pertahanan pilihan raya” 2020 beliau sebenarnya membiayai berpuluh-puluh perhimpunan, gaji kakitangan dan perbelanjaan perjalanan. “Walaupun saya tegaskan: Saya fikir kebanyakan orang yang akan menderma wang kepada Trump akan melakukannya tidak kira apa yang dia katakan,” kata Meyers.

“Saya tidak tahu mengapa dia membuka diri kepada liabiliti jenayah dengan berbohong dan mengatakan ia adalah untuk dana undang-undang”, dia menyambung, “selagi dia boleh saja mengumpul sebanyak itu daripada memberitahu penyokongnya, ‘Saya kecewa, dan satu-satunya perkara yang menggembirakan saya ialah wang.’ Atau ‘Naik kapal terbang mewah esok, mahu bayar?’

“Ia semakin sukar untuk menjejaki semua penyiasatan jenayah Trump,” tambah Meyers. “Saya tidak fikir saya boleh menyenaraikan semuanya di sini jika saya mencuba. Sungguh memalukan, kerana orang ramai harus tahu tentang mereka semua, memandangkan parti Republikan dan begitu banyak calon pertengahannya berdiri teguh di belakang Trump.”

Salah satu daripada penyiasatan itu melibatkan Trump yang memegang jawatan dan Ketua Pegawai Eksekutif MyPillow Mike Lindell, yang mempunyai telefonnya dirampas oleh FBI di pandu lalu Hardee di Mankato, Minnesota. “Ia sangat sesuai bahawa mereka menghentikan Lindell di Hardee’s, kerana apabila anda memikirkannya, Hardee’s akan menjadi nama yang lebih tepat untuk MyPillow,” Meyers bergurau.

“Ia sangat sempurna,” tambahnya. “Saya rasa jika seseorang memberitahu anda, ‘Hei, mereka merampas telefon bimbit Mike Lindell,’ otak anda hanya akan melengkapkan ayat secara automatik dengan ‘di Mankato Hardee’s.’”

Jimmy Kimmel

Dan di Los Angeles, Jimmy Kimmel mengeluh bagaimana lebih separuh daripada semua calon Republikan dalam undian untuk separuh penggal November sama ada mempersoalkan kesahihan kemenangan Joe Biden pada 2020 atau secara aktif cuba membatalkan keputusan. “Bagaimana perkara ini? Secara literal tiada bukti sebarang jenis penipuan. Sudah tentu bukan penipuan yang boleh datang dekat mana-mana,” katanya.

Kedua-dua setiausaha negara Republikan dan Demokrat memperakui keputusan 2020, “namun golongan rendah ini meneruskan pembohongan ini, ia adalah perkara yang paling bodoh,” sambungnya. “Bayangkan jika separuh calon Republikan percaya bahawa ayam adalah sayuran, dan hanya berkata, itu sahaja. Ini betul-betul sebodoh itu.”

Mengenai rampasan telefon Mike Lindell di Hardee, “Saya mempunyai banyak soalan mengenai perkara ini,” Kimmel ketawa. “Adakah FBI mengikutinya? Atau adakah mereka hanya berkata, ”Anda tahu, akhirnya dia akan pergi ke Hardee, kami hanya akan menunggu di sini.’

“Saya merasakan FBI mengikutinya selama beberapa hari dan akhirnya menghalangnya di tempat yang akan menjadi tajuk berita paling kelakar, iaitu Hardee,” dia berteori. “Dan untuk itu, saya memuji mereka.”We would like to thank the writer of this article for this awesome web content

Trevor Noah mengenai kesilapan Raja Charles: ‘Cukup macam dia selalu’


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/