Ukraine memenangi Peraduan Lagu Eurovision dalam gelombang muhibah berikutan pencerobohan oleh Rusia

Lagu kumpulan itu “Stefania,” yang ditulis mengenai ibu penyanyi itu, menewaskan saingan pesaing utama United Kingdom dan Sepanyol pada pertandingan di bandar Itali itu. Turin.

Acara itu menandakan acara kebudayaan besar pertama di mana orang Ukraine mengambil bahagian sejak Rusia menyerang pada Februari, dan ramai penonton mengibarkan bendera kebangsaan biru dan kuning Ukraine pada waktu petang.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky memuji Kalush Orchestra dalam catatan Instagram hanya beberapa saat selepas kemenangannya diumumkan.

“Keberanian kami mengagumkan dunia, muzik kami menakluk Eropah!,” katanya dalam catatan itu.

Menyinggung peraturan bahawa pemenang pertandingan tahun sebelumnya boleh menjadi tuan rumah pertandingan itu, dia berkata: “Tahun depan Ukraine akan menjadi tuan rumah Eurovision! Untuk kali ketiga dalam sejarahnya. Dan, saya percaya, bukan yang terakhir. Kami akan melakukan yang terbaik. terbaik untuk satu hari menjadi tuan rumah peserta dan tetamu Eurovision di Mariupol Ukraine. Percuma, aman, dibina semula!”

Tamile Tasheva, wakil tetap Presiden Ukraine ke Crimea, mencadangkan Yalta, sebuah bandar peranginan di pantai selatan Crimea, semenanjung Ukraine yang dilampirkan oleh Rusia pada 2014, sebagai tempat yang mungkin.

Entri negara “Stefania,” yang dinyanyikan dalam bahasa Ukraine, adalah penghormatan kepada ibu vokalis Oleg Psyuk, yang masih tinggal di bandar barat Kalush, dari mana kumpulan itu mengambil namanya. “Pada beberapa hari terdapat roket terbang di atas rumah orang dan ia seperti loteri — tiada siapa yang tahu di mana ia akan melanda,” kata Psyuk kepada CNN minggu ini menjelang persembahannya.

“Semasa kita bercakap, negara dan budaya kita terancam. Tetapi kita mahu menunjukkan bahawa kita masih hidup, budaya Ukraine masih hidup; ia unik, pelbagai dan cantik.”

Acara di Turin menyaksikan beberapa persembahan terperinci dan kem yang telah menjadi ciri Eurovision. Entri Norway oleh duo elektro Subwoolfer memberi amaran tentang haiwan yang kelaparan memakan datuk nenek penyanyi, manakala Konstrakta dari Serbia merenung rahsia rambut Meghan, Duchess of Sussex.

Tetapi peminat menyokong penyertaan Ukraine, dan kumpulan itu menerima salah satu sorakan paling kuat pada malam itu apabila mereka naik ke pentas.

Di sebuah bar di tengah Kyiv, tidak jauh dari Katedral Saint Sophia beratap emas yang terkenal di bandar itu, satu pesta kecil menonton Eurovision sedang berlangsung pada malam Sabtu. Max Tolmachov, pemilik bar Buena Vista, berkata orang ramai yang datang ke bar itu berminat untuk menunjukkan sokongan mereka kepada Ukraine — walaupun Eurovision bukan perkara mereka.

Orkestra Kalush dari Ukraine meraikan selepas memenangi Peraduan Lagu Eurovision.

“Mereka mahu menunjukkan semangat patriotik mereka. Peperangan ini sangat menyusahkan orang ramai dan ini adalah peluang untuk mengetepikan fikiran gelap itu seketika,” katanya kepada CNN.

Barnya juga memainkan peranan dalam penentangan Ukraine. Semasa kemuncak pertempuran untuk Kyiv, pusat pemeriksaan tentera diletakkan betul-betul di hadapannya. “Askar akan masuk untuk berehat, kami sedang memasak makanan untuk mereka — borscht, sup, daging, kentang, tidak banyak pilihan pada masa itu,” katanya.

Max Tolmachov berdiri di hadapan barnya di Kyiv pada hari Sabtu, 14 Mei.

Ketika ramai yang teruja menyaksikan kemenangan Ukraine dalam pertandingan itu, tiada parti besar yang berlangsung di ibu negara pada hari Sabtu. Perintah berkurung ketat yang bermula pada pukul 10 malam waktu tempatan, pada masa yang sama dengan siaran Eurovision, bermakna orang ramai tidak akan dapat pulang ke rumah sebaik sahaja pesta selesai.

Tolmachov mempunyai rancangan walaupun — kakitangannya bersetuju untuk tinggal sepanjang malam supaya pelanggan boleh berpesta sehingga waktu kecil.

Eurovision tahun ini berlangsung di Itali berikutan kemenangan oleh band punk rock Maneskin tahun lepas. Ia adalah final Eurovision pertama yang berlangsung tanpa sekatan utama Covid sejak wabak itu bermula; edisi 2020 telah dibatalkan, dan tahun lepas menampilkan sekatan orang ramai dan beberapa persembahan jarak jauh.

Orkestra Kalush pada mulanya menduduki tempat kedua dalam pertandingan pemilihan kebangsaan Ukraine, tetapi dinaikkan selepas ia muncul sebagai pemenang sebelum ini mengembara ke Crimea yang diilhamkan oleh Rusia. Kumpulan itu diumumkan sebagai kemasukan negara itu pada 22 Februari, dua hari sebelum tentera Rusia menyerang Ukraine.

Ivana Kottasova melaporkan dari Kyiv. Rob Picheta menulis di London. Tim Lister dan Oleksandra Ochman menyumbang kepada laporan ini.

We would love to thank the writer of this post for this amazing content

Ukraine memenangi Peraduan Lagu Eurovision dalam gelombang muhibah berikutan pencerobohan oleh Rusia


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/