Ulasan ‘Dahmer — Monster: Kisah Jeffrey Dahmer: Ryan Murphy, Netflix, Bilas, Ulang

Ditahankan daripada pengkritik, mungkin supaya pencipta bersama Ryan Murphy boleh melindungi pengalaman menonton untuk khalayak tanpa akses kepada Wikipedia, televisyen terkini atau sejarah separuh terkini, Netflix‘s Dahmer — Raksasa: Kisah Jeffrey Dahmer adalah hodgepodge yang menjengkelkan. (Itulah kali terakhir saya akan menggunakan tajuk bodoh penuh itu, salah satu daripada beberapa perkara yang sepatutnya dimiliki oleh Netflix brass untuk menghalang.)

Seseorang boleh menghargai penghibur dalam DahmerRichard Jenkins dan Niecy Nash khususnya; Evan Peters walaupun lebihan kebiasaan pada gilirannya — dan menghormati bahawa Murphy dan pencipta bersama Ian Brennan mempunyai perkara yang nyata dan bermakna untuk diperkatakan di sini, sambil turut merasakan bahawa siri 10 episod itu disusun secara serampangan, tidak pernah menemui medium yang menggembirakan antara penerokaan dan jangkaan , dan mungkin tidak akan wujud jika sanjungan untuk Pembunuhan Gianni Versace: Kisah Jenayah Amerika telah lebih universal.

Dahmer — Raksasa: Kisah Jeffrey Dahmer

Garisan bawah

Sejuk tetapi berulang.

Tarikh Tayangan: Rabu, 21 September (Netflix)
Pelakon: Evan Peters, Richard Jenkins, Molly Ringwald, Michael Learned, Penelope Ann Miller, Niecy Nash
Pencipta: Ryan Murphy & Ian Brennan

Ia bukan itu Versace tidak dikagumi, tetapi kebanyakan pengkritik, termasuk saya sendiri, membandingkannya secara negatif dengan musim sebelumnya, Rakyat lwn OJ Simpson: Kisah Jenayah Amerika. Selama bertahun-tahun meninjau ke belakang, saya benar-benar menghargai perkara yang Murphy dan penulis Tom Rob Smith lakukan Versace, dan keanggunan relatif kajian watak yang dibenarkan oleh naratif terbalik siri itu. Saya pasti bahawa jika kita semua betul-betul mengagumi musim ini, Murphy dan syarikat tidak akan merasakan keperluan untuk berkata, “Lihat, anda tidak mendapat soal siasat 10 jam terakhir saya yang berpecah-belah di persimpangan siri. membunuh dan berlumba, menumpukan pada menuntut semula nama dan identiti mangsa daripada terkenal sebagai pelaku — jadi saya akan mencuba lagi dengan lebih banyak pegangan tangan.”

Seperti yang berlaku di Pembunuhan, Dahmer bermula pada penghujungnya, pada tahun 1991, sebagai pembunuh bersiri prolifik, necrophiliac dan kanibal Jeffrey Dahmer (Peters) menjemput Tracy Edwards (Shaun J. Brown) di bar gay di kawasan Milwaukee dan membawanya kembali ke pangsapurinya yang suram, di mana segala-galanya adalah tanda amaran: Terdapat gerudi berlumuran darah, tangki berisi ikan mati, bau busuk, dram perkapalan biru misteri dan permainan VCR Pengusir setan III. Tracy — amaran spoiler sejarah — melarikan diri dan mendapatkan polis dan ia dengan cepat mendapati bahawa Dahmer telah, selama tiga dekad, membunuh dan melakukan perkara yang mengerikan dengan mayat 17 lelaki muda, kebanyakannya lelaki kulit berwarna.

Dari situ, kami menjejaki evolusi Jeffrey daripada budak lelaki antisosial (Josh Braaten yang hebat) kepada remaja yang suka pembedahan kepada pembunuh bersiri, walaupun tidak pernah mengikut kronologi, kerana semua orang tahu bahawa susunan kronologi adalah untuk segi empat sama dan Wikipedia. Kami menyaksikan hubungannya dengan bapanya yang penyayang tetapi terganggu (Jenkins’ Lionel), ibu yang tidak stabil dan dilayan dengan buruk (Penelope Ann Miller), ibu tiri yang hampir tidak dilakar (Shari Molly Ringwald), nenek yang pergi ke gereja (Michael Learned Catherine), pelbagai mangsa dan jiran (Nash’s Glenda) yang terus menghubungi polis mengenai bau tersebut dan tidak diendahkan.

Untuk lima episod, diarahkan oleh Carl Franklin, Clement Virgo dan Jennifer Lynch, Dahmer membuat gelung yang sama berulang kali melalui tingkah laku Jeffrey, yang saya panggil “semakin mimpi ngeri”, kecuali apabila anda menceritakan kisah itu dalam susunan separa sewenang-wenangnya, anda kehilangan mana-mana perkembangan watak yang tersirat oleh “semakin”. Jadi itu semua hanyalah mimpi buruk tetapi membosankan di mana Jeffrey meminum bir yang murah, tertumpu pada seseorang, melancap secara tidak wajar dan kemudian melakukan sesuatu yang mengerikan, walaupun sekurang-kurangnya siri itu membuatkan kita tertanya-tanya tentang perkara mengerikan yang akan dia lakukan. Perkembangan ketegangan ini melalui “Adakah dia akan memakan mangsa ini?” atau “Adakah dia akan melakukan hubungan seks dengan mangsa ini?” menjadikan penonton hantu, dakwaan penonton yang memukau yang mungkin saya rasa lebih meyakinkan jika ia tidak datang dari pasukan kreatif di sebalik beberapa musim cerita seram Amerika dan rangkaian di sebalik dokumentari panjang lebar tentang setiap pembunuh bersiri yang boleh dibayangkan.

Pemerhatian yang lebih bijak mula muncul pada separuh kedua musim ini, bermula dengan episod “Didiamkan”. Ditulis oleh David McMillan dan Janet Mock dan diarahkan dengan lebih empati daripada voyeurisme oleh Paris Barclay, “Silenced” menceritakan kisah Tony Hughes (pendatang baru yang sangat baik Rodney Burnford), yang dibentangkan di sini sebagai mungkin satu-satunya mangsa yang Jeffrey mempunyai kesan hubungan sebenar . Ia adalah episod terbaik siri ini, jam TV yang tidak selesa dan manis dan sedih yang mungkin sepatutnya menjadi templat untuk keseluruhan rancangan itu. Tony seorang pekak dan, dalam meletakkan watak Hitam, pekak, gay di tengah-tengah naratif, siri ini memberi suara kepada seseorang yang suaranya terlalu kerap dikecualikan daripada potret pembunuh bersiri yang melongo.

Jelas sekali bahawa Murphy dan Brennan mahu perkara itu menjadi perkara penting Dahmertetapi tidak seperti sesuatu seperti Apabila Mereka Melihat Kitayang mempunyai mesej serupa untuk mengubah “The Central Park Five” menjadi individu dengan nama dan personaliti, Dahmer mungkin melakukannya dengan dua atau tiga watak bukan Jeffrey. Separuh kedua siri ini sepatutnya begitu, tetapi rancangan itu tidak boleh keluar dari caranya sendiri. Terdapat sisi sia-sia dan panjang serta manipulatif tentang Ed Gein dan John Wayne Gacy, sebagai contoh, yang mendapat lebih banyak masa tayangan daripada sekurang-kurangnya 10 mangsa. Itu hanya mementingkan obsesif pembunuh bersiri dan menjejaskan beberapa tema siri. Saya akan menambah bahawa menumpukan pada perkara seperti itu dan mengurangkan kebanyakan mangsa dan keluarga mereka kepada kesakitan mereka adalah lebih dekat dengan mengeksploitasi kesakitan itu daripada menghormati sebarang kenangan.

Atau ambil “Cassandra,” episod yang dibina di sekitar Glenda Nash (pelakon itu pada masa yang sama mengelakkan irama komik yang menjadikannya bintang dan menyampaikan dua atau tiga baris dialog yang tidak percaya yang akan membuatkan penonton bersorak). Ia adalah episod yang baik kerana Nash sangat bagus, tetapi ia hanya boleh masuk ke dalam kepala Glenda dengan bantuan subplot yang melibatkan Jesse Jackson (Nigel Gibbs), di sana untuk menguraikan tema yang penulis tidak yakin tentang telah ditubuhkan sebelum ini.

Itulah masalahnya. Saya tahu mengapa, pada tahap intelektual, Dahmer melakukan banyak perkara yang dilakukannya. Saya hanya berharap ia dipercayai dengan kemampuannya sendiri untuk melakukannya.

Separuh pertama musim ini adalah berulang kerana sebahagiannya kerana ia mahu menjelaskan jumlah mata berbeza yang mana Dahmer mungkin ditangkap atau seleranya dialihkan. “Semua bendera merah itu,” keluh Lionel Dahmer. Kisah benar! Mungkinkah kisah benar itu telah disampaikan dalam dua episod dan bukannya lima? Kenapa ya, terutamanya dalam siri yang ingin mengenai cerita yang kita tidak tahu, kerana lima episod itu adalah cerita yang kita buat tahu, dilabuhkan oleh Peters memberikan persembahan yang penuh dengan keganasan yang tidak selesa, tetapi, selain dalam “Didiamkan,” tidak pernah mengejutkan. Selepas Peters memenangi Emmy yang layak kerana melepaskan diri daripada kesipian dan pengaruh Alam Semesta Sinematik Murphy dalam Mare dari Easttownia kembali kepada prestasi yang anda jangkakan Dahmerwalaupun dengan loghat Midwestern yang tidak konsisten.

Separuh kedua musim ini bertujuan untuk menjelaskan penilaian yang sama sekali tidak kontroversial bahawa Dahmer dapat melarikan diri dengan jenayahnya kerana dia seorang lelaki kulit putih yang memangsa lelaki kulit berwarna yang kurang bernasib baik dari segi ekonomi. Polis Milwaukee, mungkin penjahat sebenar karya itu, terlepas banyak peluang untuk menghentikan perkara kerana mereka tidak berminat dengan bangsa dan status ekonomi orang yang hilang, tidak mahu bahagian seksualiti sesiapa yang terlibat dan tidak boleh bersusah payah untuk menunjukkan sokongan di kawasan kejiranan yang terjejas.

Perkara ini sukar untuk dipertikaikan sebagai fakta dalam kes itu — tambahan pula, ia adalah subteks TEPAT bagi kebanyakan Versace – dan saya akan mengatakan itu Dahmer membuat perkara itu dengan jelas. Kemudian dalam beberapa episod terakhir, dengan Jesse Jackson dan yang lain, rancangan itu terus membuat orang ramai keluar dan mengatakannya. Terlalu menyuarakannya sekali, memalukan sesiapa di kalangan penonton yang belum memahaminya. Lakukan dua kali, memalukan anda kerana tidak mempercayai penonton itu. Lakukan tiga kali, memalukan eksekutif pembangunan Netflix kerana tidak berkata, “Ya, kami sudah baik-baik saja. Teruskan.” Tetapi sekali lagi, Ryan Murphy suka menunjukkan dan beritahu (berulang kali), dan dalam dunia di mana terlalu ramai pencerita lupa untuk melakukan yang pertama sepenuhnya, saya rasa kita patut bersyukur?

Melalui proses penyuntingan yang berbeza, terdapat soal siasat pintar jenayah Jeffrey Dahmer, orang sebenar yang terjejas dan akibatnya di sini. Ia kerap hilang atau dikaburkan. Saya berharap bahawa pilihan dramatik, dan keputusan untuk membiarkan siri ini mempromosikan dirinya sendiri, tidak menyebabkan Niecy Nash, Richard Jenkins, Rodney Burnford dan mata sah rancangan itu tersesat juga.

We want to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

Ulasan ‘Dahmer — Monster: Kisah Jeffrey Dahmer: Ryan Murphy, Netflix, Bilas, Ulang


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/