Ulasan ‘Firestarter’ – Imaginasi Moden Novel Stephen King Gagal Menyala

Berdarah Menjijikkan Penyala api ulasan adalah bebas spoiler.

The Stephen King renaissance diteruskan dengan adaptasi moden novel 1980 beliau, Penyala api. Memandangkan tindak balas yang kurang memberangsangkan terhadap adaptasi 1984, ia mungkin sudah lama tertangguh. Tetapi persoalan sebenar ialah sama ada terdapat kedalaman atau penceritaan bertemakan saya di tengah-tengah kelebihan dan populariti pawagam superhero semasa. manakala The Vigil pengarah Keith Thomas mendapat Penyala api kepada permulaan yang bertenaga dan menarik, pengimejan semula ini akhirnya gagal menyala.

Eksposisi bagaimana pasangan Andy (Zac Efron) dan Vicky (Sydney Lemmon) memperoleh kebolehan ghaib, ihsan percubaan, disampaikan melalui kredit pembukaan. Satu urutan mimpi ngeri kemudian, Penyala api melompat sedekad ke hadapan, di mana Andy dan Vicky cuba untuk membesarkan anak perempuan mereka yang berbakat Charlie (Ryan Kiera Armstrong) dan elakkan pengesanan oleh agensi persekutuan yang akan menuntut semula mereka. Seolah-olah menjadi pelarian yang berterusan tidak cukup meletihkan, Charlie kehilangan perjuangannya untuk menekan kuasanya yang semakin meningkat. Isyarat peristiwa pembakar yang meletakkan keluarga kembali pada radar agensi, meletakkan mereka semua dalam bahaya.

(dari kiri) Vicky (Sydney Lemmon) dan Andy (Zac Efron) dalam Penyala apidiarahkan oleh Keith Thomas.

Ditulis oleh Halloween Membunuh jurutulis Scott Teems, Penyala api terpecah kepada dua bahagian yang jauh berbeza. Separuh masa pertama membina dinamik watak dan mewujudkan kepentingan emosi. Andy dan Vicky menyayangi ibu bapa tetapi dengan dua pendekatan yang berbeza untuk mengasuh anak kecil dengan kuasa mudah terbakar yang besar. Merumitkan cita-cita yang bercanggah adalah cara yang berbeza namun serupa dengan kebolehan mereka yang berkurangan tidak lengkap untuk menyokong dan mengawal sekatan Charlie yang lemah terhadap emosinya, sering mengakibatkan malapetaka. Zac Efron membawa banyak perkara kepada peranannya, melakukan banyak angkat berat di bahagian depan.

Sekali Rainbird (Michael Greyeyes) memasuki persamaan sepenuhnya, mendorong perubahan yang lebih berat dengan keluarga dalam pelarian, skrip tergelincir. Penerokaan awal moral dan akibat digugurkan dan memihak kepada piroteknik, urutan tindakan yang berombak dan hambar, dan penjahat tradisional yang dibuat secara nipis dalam Captain Hollister (Gloria Reuben).

Semuanya amat kurang dibangunkan. Terdapat lengkok jelas yang ditujukan untuk Rainbird, penyimpangan yang ketara daripada bahan sumber, tetapi Greyeyes kurang digunakan dengan teruk. manakala Penyala api mahu menjadikan Rainbird sebagai antagonis utama yang mengagumkan, masa skrinnya adalah terlalu terhad dan dialog ngeri terlalu samar untuk memahami motivasi dan identiti sepenuhnya.

Firestarter ulasan burung merak

Michael Greyeyes sebagai Rainbird dalam Penyala apidiarahkan oleh Keith Thomas.

Seluruh bahagian belakang tergesa-gesa. Ia mengelakkan bahan sumber yang memihak kepada set naratif yang diperkemas dalam kemudahan konkrit yang tidak jelas. Perjuangan dalaman pusat diselesaikan dengan rapi dengan montaj ringkas. Set set, konfrontasi besar, hasil emosi, dan klimaks ditemui secara serampangan sehingga tiada satu pun daripadanya tiba. Muhibah yang dibina di bahagian depan disia-siakan oleh naratif yang pelik dan pilihan gaya.

Ia menghasilkan penyesuaian terputus-putus yang memerlukan dua ciri yang sangat berbeza pada tahap kraf yang berbeza. Rasanya seperti potongan cerita telah dipotong, meninggalkan saki-baki yang membayangkan sesuatu yang lebih menarik. Protagonisnya lebih kuat, semuanya diberikan sedikit lagi untuk bekerja dan masa untuk membangunkannya. Para antagonis ditulis dengan begitu hambar dan samar-samar Penyala api runtuh dengan cepat apabila naratif cuba meluaskan skop melebihi gelembung selesa keluarga. Walaupun persembahan hebat oleh Zac Efron, beberapa mayat hangus yang menyeronokkan, John Carpenterskor unggul, dan langkah pantas, Penyala api akhirnya mencerminkan cerita Charlie sedikit terlalu dekat. Permulaan yang menjanjikan datang terungkai oleh keinginan untuk membakar semuanya.

Penyala api ditayangkan di pawagam dan di Peacock pada 13 Mei 2022.

Ulasan Firestarter – Imaginasi Moden Novel Stephen King Gagal Menyala

We want to say thanks to the writer of this post for this incredible web content

Ulasan ‘Firestarter’ – Imaginasi Moden Novel Stephen King Gagal Menyala


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/