Ulasan lelaki – Alex Garland melancarkan beberapa Rory Kinnear dalam seram rakyat yang aneh

Ttuduhan pedih tentang lelaki – tuduhan tentang mereka semua sama – mungkin berlaku kepada anda semasa filem ini, bersama-sama dengan hashtag pertahanan nyaring #notallmen. Ia adalah pastiche seram rakyat Brit yang tidak halus dan skematik tetapi dilakonkan dengan sangat baik daripada penulis-pengarah. Alex Garland; rasanya seperti versi kejuruteraan terbalik Liga Tuan-tuan, dengan niat komik yang terang-terangan disembunyikan atau dinafikan. Bagi saya, filem itu tidak pernah menangani implikasi dramatik yang jelas dari keangkuhan utamanya yang mengejutkan: lakonan pelbagai peranan yang aneh Rory Kinnear. Tetapi sudah pasti ada sesuatu yang menggerunkan dan keterlaluan dalam persembahan Kinnear, dengan rambut palsu dan gigi palsu, seperti pembuatan semula filem menakutkan The Dick Emery Tunjukkan.

Latarnya ialah sebuah perkampungan Hertfordshire yang sempurna dengan rumah agam Elizabethan yang telah dibaik pulih, yang disewakan sebagai Airbnb. Harper (dimainkan oleh pemain hebat yang boleh dipercayai Jessie Buckley) ialah seorang wanita muda yang tidak berpuas hati mengatasi peristiwa tragis dalam hidupnya dalam fesyen filem yang digemari masa daripada Jangan Tengok Sekarang hingga Midsommar. Traumanya berkaitan dengan pasangannya (Paapa Essiedu) yang terganggu, kasar dan pasif-agresif. Sekarang dia telah datang ke tempat ini untuk berehat dan penyembuhan.

Tuan rumah adalah seorang yang ingin tahu: jenis Barbour-dan-merah-seluar yang nampaknya memberitahu Harper kerana memakan salah satu epal dari pokok di taman depan – dan kemudian dengan senyuman penuh keriangan meyakinkannya bahawa dia bergurau. Semasa berjalan-jalan pada keesokan harinya, Harper melihat seorang lelaki telanjang di kejauhan, seperti patung Antony Gormley, yang mengikuti rumahnya dan terpaksa ditangkap oleh dua pegawai polis apabila dia mendail 999. Pemungut cukai itu kelihatan tidak begitu bersimpati apabila dia singgah kemudian untuk minum, begitu juga pegawai penangkap yang datang untuk minum sendiri (beruniform). Dan apabila Harper melawat gereja tempatan untuk menenangkan, dia berhadapan dengan seorang kanak-kanak yang menyeramkan, sumpah seranah dan seorang paderi berbibir nipis yang, setelah menggalakkan Harper untuk menceritakan masalahnya, membayangkan bahawa semua itu adalah kesalahannya.

‘Jenis Barbour-dan-seluar-merah’ … Rory Kinnear dalam salah satu daripada pelbagai peranan. Gambar: Landmark Media/Alamy

Lelaki ini semuanya dimainkan oleh Rory Kinnear, dibezakan dengan kemahiran dan teknik. Tetapi penonton berhak bertanya: mengapa Harper tidak menyedari atau mengulas fakta bahawa mereka semua kelihatan sama? Adakah kerana kebas oleh kesedihan, dia tidak melihatnya? Atau adakah mereka semacam mimpi yang dia alami, halusinasi PTSD yang disebabkan oleh rawatan yang dia terima daripada pasangannya? Adakah lelaki ini a Keluarga D’Ascoyne perzinaan, setiap penduduk kampung merupakan gejala disfungsi patriarki yang sama yang menjangkiti semua lelaki, termasuk pasangannya? Mungkin. Tuan rumahnya dengan sedih mengulas bahawa ketika berusia tujuh tahun, dia diberitahu oleh bapanya bahawa dia mempamerkan “watak seorang lelaki tentera yang gagal”.

Saya rasa status realiti drama itu boleh diperhalusi lebih lanjut pada peringkat pembangunan skrip, dan terdapat kebodohan yang tidak disengajakan sepenuhnya pada saat Harper kali terakhir bertentang mata dengan pasangannya. Namun persembahannya sangat bagus, dan terdapat pemandangan yang indah pada permulaannya di mana Harper menguji gema terowong kereta api yang terbiar yang menakutkan dengan menyanyikan beberapa siri nota, dan mendengar bagaimana ia seolah-olah bergema selama-lamanya – sebuah muzikal tema secara jenaka diulangi pada runut bunyi, apabila filem itu membina kesudahannya yang aneh.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Ulasan lelaki – Alex Garland melancarkan beberapa Rory Kinnear dalam seram rakyat yang aneh


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/