Ulasan: ‘The Son’ sangat teruk anda hampir tidak percaya

Dengan semua penyelidikan pasaran dan kumpulan fokus yang memacu dunia filem, jarang sekali sesuatu yang tidak dibayangkan sebagai “The Son” berjaya melalui celah-celah itu.

Susulan suram Florian Zeller kepada pemenang Oscarnya “Ayah” hanya berkaitan dengan filem itu, baik dari segi cerita dan kualiti. Gelaran itu boleh merujuk sama ada Peter (Hugh Jackman), ahli strategi politik yang retak, atau anaknya yang bermasalah Nicholas (Zen McGrath), yang tinggal bersama ibunya, Kate (Laura Dern), dan tidak menyesuaikan diri dengan baik dengan perceraian ibu bapanya atau perkahwinan semula ayahnya dengan Beth (Vanessa Kirby).

Pada awal “The Son,” Nicholas mengumumkan bahawa dia lebih suka tinggal bersama bapanya, tanda bahawa semuanya tidak baik dalam dunia Perkakasan Pemulihan yang telah bercerai secara baik ini. Dalam jangka pendek, terdapat masalah di sekolah dan di rumah dan seorang doktor, yang telah menempatkan Nicholas dalam penjagaan kediaman untuk kemurungan dan isu-isu lain, menyampaikan berita kepada Peter dan Kate bahawa mereka mesti mengambil serius kesihatan anak mereka.

Di situlah “The Son” pergi dari landasan. Idea yang menarik bagi Zeller untuk menggambarkan Peter dan Kate sebagai tidak dapat memisahkan kesihatan Nicholas daripada kejayaan dan kegagalan keibubapaan mereka, tetapi skripnya mula tidak masuk akal kerana mereka bertindak balas terhadap kesukaran anak mereka.

Ia menentang kepercayaan, sebagai contoh, bahawa mereka akan menyimpan senjata yang dimuatkan di rumah mereka atau bahawa keluarga yang hidup dengan keistimewaan dan keselesaan di jantung Manhattan yang kaya dengan ahli terapi tidak akan mempunyai pengetahuan tentang isu kesihatan mental. Ini menjadi lebih tidak boleh dipercayai apabila bapa Peter muncul, lewat dalam filem itu. Bukan sahaja mereka tidak pasti cara menangani kemurungan, tetapi mereka nampaknya tidak pernah mendengarnya.

Seperti dalam “The Father,” Zeller mempunyai hadiah untuk menangkap butiran rumah tangga yang bermasalah. Perhubungan yang berubah-ubah adalah menarik, terutamanya hubungan antara Nicholas dan ibu tirinya, yang nampaknya mempunyai potensi yang paling besar kerana ia adalah yang paling tidak digariskan dengan jelas. Terdapat juga sesuatu yang benar tentang cara ibu bapa Nicholas, yang berasa tidak berdaya, kedua-duanya berharap yang lain mempunyai jawapan yang lebih baik daripada mereka sendiri.

Zeller masih melakukan kerja yang baik dengan pelakon, terutamanya Jackman dan McGrath. Tetapi hampir semua yang berlaku dalam “The Son” sebaik sahaja Nicholas menerima diagnosisnya bukan sahaja sukar untuk ditelan tetapi juga tidak bertanggungjawab. Filem ini tidak mempunyai apa-apa untuk dikatakan tentang penyakit mental, selain mengeksploitasinya untuk menjana ketegangan, seperti dalam “Apakah peristiwa dahsyat yang akan berlaku seterusnya akibat kebutaan ibu bapa?”

Itu mungkin yang paling teruk daripada banyak perkara buruk dalam “The Son.” Ia tidak pernah mengambil berat tentang apa yang berlaku dengan Nicholas, hanya merangka isu kesihatannya dari segi kesannya terhadap orang dewasa dalam hidupnya.

Pada akhirnya, saya rasa itu bermakna Jackman memainkan watak tajuk. Tetapi tidak mengapa. Sama ada Jackman atau McGrath, filem itu mengecewakan mereka sepenuhnya.

‘Anak lelaki’

0 daripada 4 bintang

Dinilai: PG-13, untuk bahasa dan subjek gelap.

di mana: Di pawagam Jumaat.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Ulasan: ‘The Son’ sangat teruk anda hampir tidak percaya


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/