Viola Davis menjawab kontroversi “Raja Wanita Boikot”.

Viola Davis dan Lashana Lynch dalam The Woman King

Viola Davis dan Lashana Lynch dalam The Woman King
Foto: Gambar Sony

Pada hujung minggu, walaupun tidak mempunyai IP yang dikenali, sambungan francais atau jet pejuang yang besar, Raja Wanita naik ke puncak box office dengan a $19 juta pembukaan. Ia adalah kejayaan yang tidak mungkin yang mungkin tidak begitu mencolok Avengers: EndgamePembukaan $300 juta, tetapi ia menarik untuk mempunyai epik aksi asal di bahagian atas box office untuk perubahan. Seseorang tidak perlu melihat filem lain sebelum menonton Raja Wanita.

Walau bagaimanapun, mereka yang membaca tentang Kerajaan Dahomey sebelum filem itu telah beberapa kebimbangan. Kerajaan Dahomey, yang Raja Wanita menceritakan akaun yang kebanyakannya fiksyen, terlibat dalam perdagangan hamba, dan pengkritik filem dalam talian menuduh penggambarannya memutihkan dan memuliakan hamba. Bercakap dengan KepelbagaianDavis dan rakan pelakonnya, rakan kongsi penerbitan, dan suaminya Julius Tennon mempertahankan filem itu, pertama dengan menyatakan sia-sia bertengkar dengan orang ramai di media sosial.

“Saya bersetuju dengan [director] Pepatah Gina Prince-Bythewood ialah anda tidak akan memenangi pertengkaran di Twitter,” kata Davis. “Kami memasuki kisah di mana kerajaan itu sedang berubah-ubah, di persimpangan jalan. Mereka sedang mencari cara untuk mengekalkan tamadun dan kerajaan mereka. Ia tidak sehingga akhir 1800-an bahawa mereka telah musnah. Kebanyakan cerita adalah rekaan. Ia mesti begitu.”

Tennon meneruskan dengan menyifatkan filem itu sebagai “pendidikan”, menegaskan bahawa produksi perlu “untuk menghiburkan orang ramai” kerana jika tidak, “itu akan menjadi dokumentari.” Jika filem itu tidak menghiburkan, kemudian “orang tidak akan berada di pawagam melakukan perkara yang sama yang kita lihat pada hujung minggu ini. Kami tidak mahu lari daripada kebenaran. Sejarahnya sangat besar, dan ada kebenaran pada perkara yang ada. Jika orang ingin mengetahui lebih lanjut, mereka boleh menyiasat lebih banyak lagi.”

Akhirnya, Davis menegaskan bahawa filem itu meneliti wanita yang terpaksa berperang atau menghadapi kematian. “Mereka direkrut antara umur lapan dan 14 tahun,” kata Davis. “Mereka telah direkrut oleh Raja untuk memperjuangkan kerajaan Dahomey. Mereka tidak dibenarkan berkahwin atau mempunyai anak. Mereka yang menolak panggilan itu dipancung.”

Davis doesn’t seem too concerned with the criticism. Earlier this year, she responded to calls for boycotts: “Jangan datang melihatnya, maka, anda sedang menghantar mesej wanita kulit hitam itu tidak boleh memimpin box office di seluruh dunia, dan anda menyokong naratif itu.” Tetapi bercakap dengan Kepelbagaian, dia menumpukan pada kepositifan yang dialaminya dalam keseronokan penonton. “Saya melihat video TikTok hari ini mengenai wanita di bilik mandi teater AMC, dan saya tidak fikir mereka mengenali satu sama lain. Mereka semua melaungkan dan merenung. Itu tidak dapat diukur dengan kata-kata.”

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Viola Davis menjawab kontroversi “Raja Wanita Boikot”.


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/