‘Wakanda Forever’ bertujuan untuk mencipta semula sihir blockbuster. Disney dan teater mengharapkannya | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Black Panther: Wakanda Selamanya” ditayangkan di pawagam hujung minggu ini, dan dengan itu datang jenis jangkaan dan jangkaan box office yang Hollywood sudah berbulan-bulan tidak berjumpa.

Filem Marvel bukan sahaja perlu mengikuti filem 2018 “Harimau kumbang,” salah satu filem blockbuster terbesar, tetapi mempunyai cabaran untuk melakukannya tanpa bintang Chadwick Bosemanyang meninggal dunia pada tahun 2020. Jika semua itu tidak mencukupi, ia akan ditayangkan sebagai pawagam, dan Disney, syarikat yang mengeluarkan filem itu, benar-benar memerlukan hit.

Jika unjuran awal dan penjualan tiket adalah sebarang petunjuk, ia kelihatan “Wakanda Selamanya” akan jadi begitu sahaja.

Filem itu, yang dibintangi Letitia Wright dan Angela Bassett sebagai puteri dan ratu yang sedang berduka di negara Afrika Wakanda yang dikuasai Vibranium, berkemungkinan akan mempunyai debut yang memecahkan rekod sekitar $180 juta hujung minggu ini, dan mungkin juga $200 juta.

Disney, secara lebih konservatif, mengunjurkan sekitar $175 juta, yang masih akan menjadi salah satu pembukaan terbesar tahun ini.

Jika “Wakanda Forever” menjelaskan $158 juta hujung minggu ini, yang berkemungkinan besar, ia akan menjadi pembukaan November terbesar yang pernah ada. Dan jika ia menghasilkan $200 juta itu akan menjadi salah satu penampilan sulung dengan kutipan tertinggi sepanjang masa.

Filem ini bermula dengan kukuh, membawa masuk $28 juta pada malam Khamis. Itu berita baik untuk industri teater yang memerlukan filem blockbuster.

Apabila “Black Panther” ditayangkan di pawagam pada Februari 2018, ia dengan cepat menjadi satu fenomena budaya. Filem superhero Marvel dibuka kepada $202 juta hujung minggu yang memukau mata sebelum berjaya menjana $1.3 bilion di seluruh dunia dan memperoleh pelbagai pencalonan Oscar, termasuk Gambar Terbaik.

“Terdapat duluan untuk francais ini menarik orang ramai,” Paul Dergarabedian, penganalisis media kanan di Comscore

(SCOR)
, memberitahu Perniagaan CNN. “Setiap filem blockbuster lebih penting daripada sebelumnya untuk pawagam sekarang.”

Mengapakah pentingnya prestasi “Wakanda Forever” pada hujung minggu ini? Kerana selepas persembahan yang kuat pada musim panas ini, box office domestik telah melanda dinding kerana kekurangan filem baharu yang terkenal.

Terdapat beberapa kejutan dalam beberapa minggu kebelakangan ini — Paramount’s “Senyum,” Universal “Tiket ke Paradise” dan Sony “Raja Wanita” — tetapi secara keseluruhan box office Amerika Utara turun 34% berbanding pra-pandemik 2019. Itu banyak perkara yang perlu diperbaiki dan tidak banyak masa lagi untuk melakukannya.

Terdapat pelbagai sebab mengapa jualan tiket menjejaki paras pra-pandemi, tetapi satu faktor utama ialah tayangan filem yang diedarkan secara meluas turun 38% berbanding masa yang sama pada 2019.

“Keluar daripada tempoh perlahan ini dengan filem blockbuster besar seperti ‘Wakanda’ adalah berita yang dialu-alukan untuk pemilik teater, terutamanya kerana tiada lagi jurang yang jelas pada kalendar keluaran dalam masa terdekat,” Shawn Robbins, ketua penganalisis di Boxoffice. com, memberitahu Perniagaan CNN.

Teater memerlukan “Wakanda Forever” sekarang atas sebab yang sama mereka memerlukan “Senapang Teratas: Maverick,” “Doktor Pelik dalam Multiverse of Madness” dan “Batman” awal tahun ini. Tidak mungkin box office menampung defisit dari 2019, tetapi jika “Wakanda Forever” membuka gerai tiket hujung minggu ini maka itu boleh mengurangkan perbezaan dan membawa kepada momentum yang kukuh menuju ke 2023.

Filem seperti “Wakanda Forever” bukan sahaja membantu membawa jualan tiket, malah menarik penonton yang mungkin terlupa bagaimana rasanya menonton wayang. Itu memberi manfaat bukan sahaja kepada keuntungan Marvel, tetapi keseluruhan ekosistem industri filem, termasuk teater.

1668185821 749 Wakanda Forever bertujuan untuk mencipta semula sihir blockbuster Disney dan

Dan kemudian ada Disney

(DIS)
.

Gergasi media itu mengalami 2022 yang sukar. Stoknya turun 42% setakat tahun ini dan minggu ini amat teruk.

Saham syarikat itu merosot 13% pada hari Rabu selepas syarikat itu melaporkan perniagaan penstrimannya kehilangan $1.4 bilion suku lepaswalaupun mengembangkan pangkalan pelanggannya di luar jangkaan.

Prestasi “Wakanda Forever” berkemungkinan tidak akan menggerakkan saham Disney, memandangkan para pelabur terus menumpukan perhatian kepada usaha penstriman syarikat. Tetapi persembahan yang kuat daripada filem itu boleh membantu mengubah perbualan.

Hujung minggu pembukaan yang besar juga boleh bertindak sebagai jambatan kepada satu lagi filem blockbuster yang berpotensi untuk Disney bulan depan: “Avatar: Jalan Air.” Sekuel James Cameron yang telah lama ditunggu-tunggu filem dengan kutipan tertinggi sepanjang zaman dibuka pada 16 Disember, dan seperti “Wakanda Forever” boleh menjadi sekuel yang lumayan kepada filem yang dicintai.

“Momentum adalah segala-galanya dalam perniagaan ini,” kata Dergarabedian. “Pawagam telah menunggu filem seperti ‘Wakanda Forever’ untuk mengingatkan orang ramai tentang keajaiban dan keagungan filem hebat di skrin besar.”

Itu, menurut Dergarabedian, boleh “menyalakan percikan api” yang mungkin mencetuskan “rantaian filem yang akan diteruskan hingga akhir tahun dan ke 2023.”

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

‘Wakanda Forever’ bertujuan untuk mencipta semula sihir blockbuster. Disney dan teater mengharapkannya | Perniagaan CNN


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/