Warner Bros. Discovery Mempunyai Masalah Lebih Besar Daripada Carian DCnya

Pada awal Ogos — dua hari selepas David Zaslav menamatkan bulan madu singkatnya dengan Hollywood dengan membuang filem HBO Max Gadis kelawar – yang Penemuan Warner Bros Ketua Pegawai Eksekutif masih kelihatan yakin tentang masa depan salah satu hartanah studio yang paling penting.

“Anda melihat Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman – ini adalah jenama yang dikenali di mana-mana di dunia,” kata Zaslav kepada pelabur. “Kami telah melakukan tetapan semula. Kami telah menyusun semula perniagaan di mana kami akan memberi tumpuan, di mana akan ada pasukan dengan rancangan 10 tahun yang memfokuskan hanya pada DC.”

Tetapi pengisytiharan tetapan semula DC adalah pramatang. Zaslav terus bertemu dengan bakal calon untuk mengetuai usaha itu, tetapi tidak mengejutkan sesiapa pun, dia tidak menemui klon Kevin Feige. Rundingan dengan penerbit Dan Lin diketahui umum (mungkin disebabkan oleh mesyuarat yang diadakan di luar secara terbuka kerana kebimbangan COVID-19 perunding WBD Alan Horn) tetapi nampaknya gagal akibat komplikasi yang melibatkan syarikat pengeluaran/bukan untung Lin, Rideback.

Sementara itu, presiden DC Films Walter Hamada memanggil peguamnya selepas menonton Gadis kelawar dapatkan binned dan mendengar Zaslav bercakap tentang masa depan yang cerah di bawah kepimpinan yang unggul tetapi tidak dinamakan. Pengerusi bersama studio filem Michael De Luca membicarakannya supaya kekal sehingga Adam Hitam dikeluarkan pada bulan Oktober, tetapi pemergiannya sedang dirundingkan.

Pada ketika ini, sukar untuk memikirkan mana-mana calon yang kuat untuk menjalankan silo DC. Dan terdapat beberapa sebab untuk tertanya-tanya mengapa sesiapa yang mempunyai kerjaya yang baik mahukan pekerjaan itu. Pada masa ini, Zaslav telah membuat langkah yang mencukupi untuk mendedahkan bahawa – walaupun lawatan muhibah yang meluas itu – dia betul-betul bos yang sukar yang digambarkan oleh bekas orang dalam Discovery apabila gabungan Warner Media-Discovery mula-mula membuat berita. Dan dengan CFO Gunnar Wiedenfels berusaha untuk mengurangkan hutang yang mengejutkan $50 bilion-tambah, syarikat itu mempunyai pencipta kandungan yang tertanya-tanya secara terbuka apa yang berlaku kepada bahan yang hilang daripada strim tanpa sebarang amaran, manakala orang dalam menghantar resume sebagai pemberhentian.

“Zaslav tidak tahu apa yang dia tidak tahu,” kata seorang wakil bakat terkemuka. “Itu menakutkan. Dan anda sentiasa akan dibandingkan dengan Marvel. Ini tidak adil. Pada masa mereka dihakimi, ia berfungsi. Ia adalah bertentangan dengan Warner. Ia kasar di sekeliling. Siapa yang mahu kerja itu?”

Perbandingan Marvel kelihatan besar. Walaupun Feige mempunyai kelebihan sebagai satu sumber industri yang memanggil kedua-dua arkitek dan kontraktor alam semesta Marvel, harta DC telah melalui pelbagai lelaran. Peminatnya sangat ghairah – kadang-kadang hingga ke tahap ketoksikan – dan hampir tidak bersatu. “DC sangat berpecah-belah,” kata seorang wakil bakat. “JJ [Abrams] mempunyai yang ini, Zack Snyder mempunyai yang itu, Todd Phillips mempunyai yang lain. Dan mereka semua adalah ego yang sangat besar.”

Semua isu ini tidak jelas di sebelah soalan terbesar yang berlegar di atas mana-mana pekerjaan teratas di WBD: Berapa lama pertunjukan ini akan berlangsung? Syarikat sedang bergelut dengan beban hutang yang berat dan pelabur yang ragu-ragu. Seorang bekas pegawai eksekutif Zaslav baru-baru ini menerima surat daripada firma usaha wajar bagi pihak pelanggan yang tidak dinyatakan, meminta penilaiannya terhadap gaya kepimpinan Zaslav, rancangan strategik dan kemungkinan berjaya. Itu boleh mencadangkan pelbagai kemungkinan — pemeroleh berpotensi mencari-cari, pemegang saham pembangkang menghidu kelemahan, dana lindung nilai yang cuba membuat pertaruhan. Begitu banyak ketidakpastian.

Memandangkan cabaran mencabar syarikat, ia telah menjadi kebijaksanaan yang diterima di peringkat tertinggi industri bahawa perjanjian lain menanti di sayap untuk Warner Bros. Discovery. Atas sebab yang berkaitan dengan struktur rumit penggabungan itu, tiada rundingan boleh berlaku sehingga April 2024. Tetapi pada ketika itu, ramai pemerhati industri percaya bahawa Brian Roberts dari Comcast akan membuat langkah yang lama ditunggu-tunggu, mencari untuk menggabungkan NBCUniversal dan Warner Bros Discovery.

Perjanjian itu akan menghadapi beberapa isu antitrust yang menarik tetapi akan memberikan skala syarikatnya dan perkhidmatan penstriman yang berdaya maju. “Jelas sekali Peacock menyebalkan,” kata seorang eksekutif yang mempunyai pengetahuan tentang kedua-dua syarikat. “Terdapat beberapa sinergi yang baik. saya pasti [Roberts] sedang menjilat chopnya kerana [WBD] stok dah surut. Dan saya rasa itulah perlawanan akhir Zaslav. Dapatkan tempat yang dijual.” (Roberts dan Ketua Pegawai Eksekutif NBCU Jeff Shell bertemu dengan Zaslav dan ahli lembaga John Malone semasa perhimpunan Allen & Co. di Sun Valley pada Julai lalu, tetapi memandangkan peraturan yang melarang merancang sebarang kombinasi, itu tidak syak lagi hanya pertemuan mesra.) Jurucakap WBD menjawab: “Kami sedang membina Warner Bros. Discovery untuk sekian lama istilah.”

Ramai eksekutif industri terkemuka sangat yakin perjanjian akan berlaku sehingga ada yang mendahului peristiwa yang mungkin tidak akan berlaku. “Orang ramai berasa seperti Comcast pastinya,” kata ketua sebuah syarikat. “Ia akan menjadi sangat menyedihkan untuk kehilangan satu lagi studio utama [after Disney bought Fox]. Dan Warners ialah studio Tiffany.”

Sudah tentu obituari adalah pramatang. Mungkin Warners akan membuat perjanjian dengan Comcast, mungkin tidak. Sementara itu, Zaslav meneruskan usahanya untuk mencari wira-wira DC, tetapi nampaknya, akhirnya, De Luca dan Pam Abdy — kini pemangku ketua bahagian — akhirnya akan menjalankan perkara itu secara lalai. De Luca adalah seorang pengumpul buku komik semasa kecil, dan bertahun-tahun yang lalu, di New Line, dia membuat bilah dan juga mempunyai Lelaki Besi filem dalam pembangunan. (Sumber berkata Bob Shaye, ketua Barisan Baharu pada masa itu, membiarkan pilihan itu luput, dengan alasan bahawa ia tidak masuk akal kerana Iron Man terlalu berat untuk terbang.) “Mike memperjuangkan dan menggaru pada permukaan komik ini buku alam semesta lama sebelum ia menjadi satu-satunya perkara yang berminat untuk dilihat oleh sesiapa sahaja,” kata seorang rakan sekerja yang sudah lama bersekutu.

Memandangkan kepentingan DC, nampaknya pembuat filem terkemuka yang beroperasi di dunia itu – Matt Reeves, Phillips dan Andy Muschietti – akan dilindungi daripada pisau Wiedenfels yang tajam itu. Seorang ejen dengan perniagaan di studio mengatakan De Luca dan Abdy mesra bakat, tegas dan peningkatan yang besar sejak studio itu berada di bawah AT&T dan Jason Kilar. “Dari tempat saya duduk,” katanya, “ia adalah malam dan siang hari dari sebelumnya.”

Kisah ini pertama kali muncul dalam majalah The Hollywood Reporter edisi 16 September. Klik di sini untuk melanggan.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Warner Bros. Discovery Mempunyai Masalah Lebih Besar Daripada Carian DCnya


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/