Wendell & Wild ialah keajaiban rekaan dengan masalah cerita yang besar

Untuk peminat kerja hentian Henry Selick, termasuk Mimpi ngeri Sebelum Krismas dan Coralineperkara paling penting tentang filem baharunya, Wendell & Wild, mungkin sahaja dia berjaya menyelesaikannya. Dia telah menghabiskan 13 tahun sejak itu Coraline membangunkan projek yang tidak pernah dilihat cahaya matadan sangat mengujakan untuk melihat karyanya kembali pada skrin, dalam semua perincian yang mengejutkan, tidak mungkin, pelik.

Tetapi bagi orang yang menonton filem itu, yang menawarkan gabungan jenaka, emosi dan keterukan Selick yang biasa, perkara yang paling penting adalah bahawa ini adalah cerita yang penuh dengan syaitan dan penyeru syaitan, kuasa nekromantik dan zombi yang mengintai, namun hanya kejahatan sebenar datang dari manusia. Seperti semua dunia Selick, ini adalah a hantu, pelik gembira. Tetapi ia datang dengan pusat moral yang kuat yang terasa berbeza dengan filemnya yang mengadaptasi Neil Gaiman, Roald Dahl, atau Tim Burton. Ia sedikit memarahi, dan sedikit permukaan. Tetapi ia juga menghiburkan, dalam satu cara. Dunia mungkin menakutkan, Wendell & Wild mencadangkan, tetapi semua perkara yang benar-benar menakutkan datang daripada kita sendiri, dan semuanya boleh diatasi.

Rakan komedi lama Jordan Peele (yang juga dihasilkan dan bekerjasama dalam skrip) dan Keegan-Michael Key menyuarakan Wild dan Wendell yang bergelar, dua iblis beradik yang direka dengan ketara untuk kelihatan seperti pelakon, selain daripada kulit ungu, sayap kecil dan ekor berujung penyodok. Mereka telah dikutuk untuk berkhidmat selama-lamanya kepada syaitan Buffalo Belzer (Ving Rhames), yang sangat besar sehingga dia membuat adik-beradik itu dipenjarakan di lubang hidungnya apabila mereka tidak bekerja dengan memasang palam rambut pada kulit kepala botaknya.

Imej: Netflix

Belzer mempengerusikan Scream Faire, karnival dunia bawah tanah di mana jiwa-jiwa yang mati diseksa dalam tunggangan menyeramkan yang mengejutkan mereka, merebusnya atau melemparkannya ke angkasa. Wild (Peele) dan Wendell (Key) sedang dihukum kerana rancangan mereka untuk membina Faire mereka sendiri yang lebih besar, lebih baik, lebih baik, dan mereka mendapat peluang untuk merealisasikan impian tersebut apabila seorang manusia berusia 13 tahun bernama Kat (Inilah kita‘ Lyric Ross) berkuasa sebagai Hell Maiden, seorang gadis yang mempunyai kuasa untuk memanggil syaitan ke Bumi.

Wendell & WildMasalah naratif terbesar ialah kekurangan tumpuan utama yang kuat: Selick dan Peele bertukar-tukar antara adegan santai tentang kehidupan dunia bawah tanah Wendell dan Wild yang pelik dan drama peribadi Kat yang mendesak dan merosakkan, tanpa mengutamakan satu cerita atau nada daripada cerita yang lain. Dan memandangkan kehidupan Kat, sukar untuk mengambil semua realiti syaitan dengan serius. Kat kehilangan ibu bapanya akibat kemalangan kereta semasa dia kecil, dan dia menyalahkan dirinya sendiri kerana menyebabkan kemalangan itu. Dia dibesarkan dengan dibuli, takut dan bersalah, dan bertindak balas terhadap emosi itu meletakkannya dalam tahanan juvana dan menyebabkan dia terpencil dan marah.

Dia mula-mula memanfaatkan kuasa nerakanya sejurus selepas kembali ke kampung halamannya yang rosak, sebahagian besarnya ditinggalkan Rust Belt, di mana dia telah mendaftar dalam program pemulihan di sekolah perempuan Katolik yang dikendalikan oleh Bapa Bests yang dermawan tetapi tentera upahan (Semuanya Di Mana-mana Sekaligus‘s James Hong). Tetapi pertama, dia tenggelam dalam semua drama sekolah. Itu termasuk konflik yang membara antara salah seorang gurunya, seorang biarawati bernama Sister Helley (Angela Bassett), dan penjaga sekolah Manfred (Igal Naor).

Ia juga termasuk seorang kanak-kanak trans Latinx bernama Raúl, satu-satunya budak lelaki di sekolah, yang mengabdikan dirinya untuk projek seni rahsia. Terdapat trio gadis berbilang agama yang akan menjadi Plastics atau Mean Girls dalam jenis filem yang berbeza, tetapi di sini, ingin bersungguh-sungguh untuk membuat Kat berasa dialu-alukan sehingga mereka sebaliknya membuatnya sengsara. Dan salah seorang daripada mereka, Siobhan (Tamara Smart), ialah anak kepada dua mogul tempatan yang besar, Lane dan Irmgard Klaxon, yang jelas bertanggungjawab terhadap kebakaran yang memusnahkan industri pembuatan bir Rust Belt dan menjadikannya bandar hantu. Mereka sedang membuat rancangan untuk memusnahkan seluruh bandar untuk mendirikan penjara persendirian yang menguntungkan, yang ditentang keras oleh ibu Raúl dan beberapa penduduk tempatan yang tinggal.

Semua ini menambah lebih banyak aksi dan insiden daripada mana-mana filem yang mungkin boleh menyokong. Kualiti cerita yang terlalu banyak menyebabkan banyak imbalan untuk arka plot individu berasa remeh dan tiba-tiba, manakala beberapa idea terbesar tidak lebih daripada sekadar kata-kata — terutamanya kutukan penjara persendirian, dan pengabaian sistemik sinis yang menyediakan kanak-kanak yang kurang bernasib baik untuk penjara di sana.

Nun Sister Helley menjeling ke atas bahu janitor yang juling Manfred sambil dia duduk di kerusi rodanya sambil melihat benda aneh yang kelihatan Kubis dalam balang dalam filem animasi stop-motion Wendell & Liar

Imej: Netflix

Menjatuhkan Kat ke dunia yang penuh dengan arus bawah dan sejarah rahsia lama sebelum dia datang ialah pilihan cerita yang bercita-cita tinggi dan berani. Ia melawan huluan terhadap kiasan biasa yang akan menjadikan Kat sebagai wira Terpilih, dan membiarkan orang lain relevan hanya dalam cara mereka menyokong ceritanya. Wendell & Wild mempunyai rancangan yang lebih besar dalam fikiran, direka untuk menangani penyakit masyarakat, dan membedah betapa lebih mengerikan dan mengancamnya daripada kengerian Halloween biasa yang orang berpura-pura takut.

Tetapi semua benang yang bersaing ini mungkin lebih sesuai dalam novel daripada dalam filem. Filem Selick yang terbaik dan paling mudah diakses adalah lebih diselaraskan, mengutamakan seorang protagonis dan seorang penjahat yang berkonflik, dengan segala-galanya sebagai perincian sokongan daripada mengalihkan fokus. Ada kalanya, Wendell & Wild terasa seperti tergesa-gesa ganas untuk menjejalkan segala-galanya yang telah Selick fikirkan selama 13 tahun yang lalu pada skrin sekali gus, tidak kira betapa termampat dan diratakannya dalam proses itu.

Isu itu adalah malang sebahagiannya kerana Wendell & Wild jelas sekali berniat baik, dengan pencipta secara sedar berusaha ke arah pemesejan dan penyertaan positif. Usaha untuk memastikan semua penonton melihat beberapa versi diri mereka pada skrin adalah ketara dalam pemutus sisi, yang merangkumi segala-galanya daripada pemandu bas Asli yang menyokong kepada Manfred, pengguna kerusi roda tanpa kaki yang bermula sebagai nota kaki yang menyeramkan di sekolah, kemudian muncul sebagai bentuk pelik hero hobi.

Tumpuan yang terganggu juga malang kerana, seperti banyak gambar gerakan henti moden yang lain — Versi baharu Guillermo del Toro Pinokio, Pelbagai projek Laika Studiosmilik Wes Anderson Pulau AnjingWendell & Wild jelas merupakan kerja obsesif cinta, jenis projek di mana setiap bingkai adalah satu siri keajaiban kecil. Apabila ibu Raúl cuba memasak makan malam dan menavigasi panggilan telefon pada masa yang sama, sukar untuk memproses apa yang dia katakan pada kali pertama, kerana periuk sos yang dia bancuh sangat hidup dan meyakinkan sehingga mencuri tumpuan. Dalam satu adegan di mana Wendell dan Wild berhadapan dengan Kat dalam mimpi dan membuat janji yang mementingkan diri sendiri, keterlaluan dan herotan wajah mereka adalah sama menariknya dengan perjanjian yang dibuat.

Ini adalah filem di mana kraf menguasai pengalaman, yang mendebarkan bagi orang yang menonton seni, tetapi kurang meyakinkan untuk penonton yang menumpukan pada cerita. Kanak-kanak yang lebih muda mungkin mempunyai masa yang paling mudah bersama Wendell & Wild semata-mata kerana mereka akan mengambil mudah, tanpa mengubah setiap adegan menjadi satu siri “Bagaimana mereka buat itu?” soalan, atau pemeriksaan semua butiran halus reka bentuk watak liar Pablo Lobato, yang memastikan semua orang di skrin kelihatan tersendiri dan mengejutkan. (Terutamanya Lane Klaxon, yang rambut perangnya yang tidak kemas, tali leher merah dan perutnya yang gemuk – apatah lagi obsesi bermain golfnya – berkemungkinan mengingatkan penonton Amerika tentang karikatur Donald Trump, walaupun Selick memberitahu Polygon semasa lawatan set untuk filem itu bahawa Lane adalah sebenarnya lebih berdasarkan kepada Boris Johnson dari Britain.)

Penjahat Irmgard dan Lane Klaxon — seorang wanita berambut runcing, tinggi, kurus, pucat dengan maskara mata rakun dan karikatur Boris Johnson yang pendek, mencangkung, berkulit gelap — memancar ke arah kamera dari padang golf bersalji di perhentian- filem gerak Wendell & Liar

Imej: Netflix

Terdapat titik dalam cerita di mana segala-galanya hilang kecuali satu interaksi utama. Apabila Kat terpaksa berdepan dengan masa lalunya dan bagaimana ia membentuk dirinya, ia adalah detik yang sengit dan fokus serta katarsis yang kuat. Apabila Raúl bersendirian di atas bumbung dengan karya seninya, dalam montaj menentang yang ditetapkan kepada “The Wolf” oleh kumpulan punk Chicano The Brat, atau adik-beradik syaitan itu melakukan kerja perkuburan yang mengerikan yang disokong oleh lagu asal yang ditulis oleh Selick dan komposer Bruno Coulais, emosi watak-watak kelihatan terang dan jelas, dan mendarat dengan kesan.

Tetapi terlalu kerap, Wendell & Wild cuba melayan terlalu banyak cerita sekali gus. “Sudut pandangan semua orang dikira” yang adil untuk semua membuatkan semua orang berasa terpinggir pada masa-masa — terutamanya penjahat yang kurang maju. Dalam musim di mana setiap filem lain yang ditayangkan di skrin seolah-olah mengenai kerosakan yang dilakukan orang kaya terhadap masyarakat dengan bersikap tamak, memahami dan mementingkan diri sendiri, penjahat utama Selick sudah tentu merupakan bentuk kejahatan yang dapat dikenali dengan segera. Tetapi tidak ada apa-apa yang tersendiri atau khusus tentang mereka, dan hubungan mereka dengan wira filem itu sangat mengecewakan. Ia mungkin terpuji untuk menetapkannya sebagai kejahatan kolektif yang memerlukan penyelesaian kolektif, tetapi ia tidak memuaskan sepenuhnya.

Terdapat komitmen masa yang besar dan intensiti langsung yang terlibat dalam membuat jenis ciri gerakan henti ini: Klip di sebalik tabir yang dimainkan semasa kredit lewat filem adalah peringatan tentang perkara yang terlibat dalam setiap pergerakan dan setiap bingkai. Memandangkan komitmen itu, nampaknya tidak mungkin Selick dan pasukannya akan terlibat dalam siri TV, jenis potret luas komuniti yang, misalnya, Anjing Tempahan telah menjamah selama dua musim sekarang, dan itu Wendell & Wild cuba mengemas dalam 105 minit.

Tetapi peminat Selick pastinya boleh bermimpi tentang dia mengambil projek seperti itu. Filem baharu itu menunjukkan dia tidak kekurangan plot, watak, idea, cita-cita, tenaga atau bakat. Cuma rasa dia kesuntukan masa untuk menceritakan semua kisah yang ingin diceritakan. Wendell & Wild berakhir dengan perasaan seperti ia bersedia untuk melahirkan seribu spin-off, di mana setiap arka mikronya mendapat haknya. Ia adalah landasan pelancaran untuk imaginasi penonton dan empati mereka kerana ia adalah cerita tunggal.

Wendell & Wild debut di Netflix 28 Okt.

We would like to thank the author of this post for this amazing material

Wendell & Wild ialah keajaiban rekaan dengan masalah cerita yang besar


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/