William dan Harry berjaga-jaga bersama sepupu di keranda permaisuri

  • Cucu Ratu Elizabeth berjaga-jaga
  • Beratur untuk melihat keranda ratu terbentang selama 11 jam
  • Pemimpin dunia mula tiba di London untuk pengebumian

LONDON, 17 Sept (Reuters) – Putera William dan Harry berjaga-jaga di kedua-dua hujung keranda nenek mereka, Ratu Elizabeth pada Sabtu, menundukkan kepala ketika barisan orang yang berkabung melepasi negeri mendiang raja itu.

Kedua-dua anak lelaki Raja Charles, berpakaian seragam tentera, berdiri dalam diam semasa berjaga-jaga selama 15 minit di Dewan Westminster yang luas di mana keranda itu telah diletakkan sejak Rabu, berselimutkan Standard Diraja dan dengan Mahkota Negara Diraja berhiaskan permata di atasnya.

William dan Harry disertai oleh enam sepupu mereka, termasuk Puteri Beatrice dan Eugenie yang sebelum ini memberi penghormatan kepada raja paling lama memerintah Britain. Ratu meninggal dunia pada 8 September di estet musim panasnya di tanah tinggi Scotland, berusia 96 tahun.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Anda adalah ibu bapa kami, pemandu kami, tangan penyayang kami di belakang kami membawa kami melalui dunia ini,” kata adik-beradik perempuan Putera Andrew. “Kamu banyak mengajar kami dan kami akan menghargai pelajaran dan kenangan itu selama-lamanya. Buat masa ini nenek sayang, apa yang kami ingin ucapkan ialah terima kasih.”

Beratus-ratus ribu orang telah beratur selama berjam-jam dalam barisan yang terbentang di sepanjang Sungai Thames, menunggu untuk melepasi keranda dan menghormati permaisuri – satu bukti kasih sayang di mana dia dipegang.

Sepupu-sepupu lain pada majlis berjaga Sabtu ialah Peter Phillips dan Zara Tindall, anak-anak Puteri Anne, dan Louise dan James, anak-anak Putera Edward.

Terdahulu pada hari Sabtu, Charles dan pewarisnya William berjabat tangan dan menyapa orang yang beratur dalam barisan, bertanyakan kepada orang ramai berapa lama mereka berada di sana dan sama ada mereka cukup panas.

Untuk sorakan “pinggul, pinggul, hurrah” dan laungan “Tuhan selamatkan Raja”, Charles dan William bercakap kepada orang yang berkabung berhampiran Jambatan Lambeth, ketika mereka menghampiri penghujung barisan besar-besaran untuk melihat keadaan terbaring di kawasan bersejarah itu. Dewan Westminster.

Pada malam Jumaat, Charles menyertai tiga adik-beradiknya – Puteri Anne dan Putera Andrew dan Edward – dalam berjaga-jaga senyap di keranda.

“Dia tidak akan percaya semua ini, dia benar-benar tidak akan,” William kedengaran memberitahu seorang lelaki mendiang ratu, yang naik takhta pada tahun 1952. “Ia sangat mengagumkan.”

Seorang wanita memberitahu Charles bahawa ia “berbaloi untuk menunggu” dan yang lain mengucapkan selamat maju jaya dan bersorak ketika dia turun ke barisan.

Menjelang pengebumian negara di Westminster Abbey pada hari Isnin, para pemimpin dunia juga mula tiba di ibu negara Britain.

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau dan Perdana Menteri Australia Anthony Albanese adalah antara orang kenamaan yang memberi penghormatan pada hari Sabtu manakala Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern dilihat membungkuk ke keranda pada hari Jumaat.

Presiden AS Joe Biden dijangka pergi ke negeri itu pada hari Ahad.

Pada hari Sabtu, Charles bertemu dengan pemimpin 14 negara di mana beliau menjadi ketua negara seperti Kanada, Australia dan Jamaica selepas bertemu dengan gabenor jeneral – orang yang mewakili raja di negara luar negara – di Istana Buckingham.

OPERASI KESELAMATAN

Pasukan polis London menyifatkan pengebumian itu sebagai operasi keselamatan terbesar yang pernah dilakukannya ketika perdana menteri, presiden dan kerabat diraja berkumpul dan orang ramai memenuhi jalanan. Raja melawat ibu pejabat polis pada hari Sabtu untuk mengucapkan terima kasih kepada pekerja perkhidmatan kecemasan yang terlibat dalam perancangan itu.

Menggariskan risiko, polis berkata seorang lelaki telah ditahan dan ditangkap selepas seorang saksi memberitahu Sky News dia “berlari ke keranda ratu”. Rakaman menunjukkan seorang lelaki disepit ke tanah oleh pegawai polis dan dibawa pergi.

Menjelang 5 petang (1600 GMT), kementerian kebudayaan Britain berkata masa menunggu untuk sampai ke negeri itu adalah sehingga 11 jam.

Di dalam dewan yang sunyi itu, beberapa orang yang berkabung menangis, ramai yang sebak manakala tentera dan veteran semasa memberi tabik hormat kepada bekas ketua komander mereka. Orang lain dalam barisan jatuh melutut.

Persahabatan baru, perbuatan baik dan perjuangan berdiri dalam barisan selama berjam-jam, kadang-kadang dalam kesejukan semalaman, telah mentakrifkan apa yang dikenali sebagai “barisan”.

Pembuat filem Matthew West menggambarkan bagaimana seorang lelaki tentera telah ditawarkan peluang untuk ke hadapan tetapi menolak. “Itulah kemuncaknya. Cahaya sunyi ialah apabila kami diam selama dua jam dan saya hilang semangat untuk hidup.”

Terdapat curahan emosi di seluruh negara dan 10 hari acara koreografi sejak permaisuri meninggal dunia di Balmoral di Scotland. Kerandanya pada mulanya dibaringkan di Edinburgh sebelum diterbangkan ke selatan ke London.

Anak-anak ratu menyifatkan terharu dengan reaksi terhadap kematian ibu mereka.

Pengebumian negeri, menjadi dihadiri oleh hampir 100 presiden dan ketua kerajaan, berkemungkinan menjadi salah satu acara istiadat terbesar yang pernah diadakan di Britain.

Askar mengambil bahagian dalam latihan awal pagi di Windsor, di mana keranda ratu akan dibawa selepas pengebumian di Westminster Abbey. Pancaragam kawad bermain muzik dan Grenadier Guards, yang memakai topi kulit beruang yang tinggi pada tugas upacara, dilihat berarak menyusuri High Street sebagai persediaan.

Liz Kelshall dari Leatherhead, selatan England, berkata dia telah membawa dua anaknya ke Windsor supaya mereka tidak akan melupakan permaisuri. “Sangat penting bagi mereka untuk membesar dan mengingati perkara ini dan penting bagi kami sekeluarga untuk datang dan menunjukkan rasa hormat kepada seorang wanita yang luar biasa,” katanya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Sachin Ravikumar dan Elizabeth Piper Penyuntingan oleh Rosalba O’Brien, Alison Williams dan Frances Kerry

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding web content

William dan Harry berjaga-jaga bersama sepupu di keranda permaisuri


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/