William dan Harry berjalan bersama ketika kerabat diraja mengiringi keranda Ratu dari Istana Buckingham ke Westminster Hall | CNN


London
CNN

Keranda Ratu Elizabeth II telah tiba di Westminster Hall di tengah London, di mana ia akan berbaring di negeri sehingga pengebumiannya, selepas perarakan dari Istana Buckingham.

Putera William dan Putera Harry menyertai Raja Charles III dan ahli keluarga diraja yang lain berjalan di belakang keranda ketika ia berjalan di sepanjang laluan perarakan.

Kedua-dua adik-beradik itu juga berarak bersebelahan dalam perarakan pengebumian ibu mereka, Puteri Diana, pada tahun 1997, satu detik yang kedua-duanya telah mengatakan sangat mempengaruhi mereka.

Keranda itu dibawa menaiki kereta api. Ia dihiasi dengan Mahkota Negara Diraja di sebelah kalungan bunga, dan ditutup dengan Piawaian Diraja.

Anggota tentera mengepung keranda Ratu, yang dibawa di sepanjang The Mall, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square dan New Palace Yard, sebelum memasuki Westminster Hall, di mana upacara singkat sedang dijalankan oleh Uskup Agung Canterbury Justin Welby.

Welby memberitahu CNN bahawa ia adalah “hadiah” untuk “memainkan bahagian dalam mengucapkan selamat tinggal” kepada Elizabeth.

Bercakap kepada Wad Clarissa CNN pada hari Rabu di hadapan orang ramai, Uskup Agung berkata bahawa ia adalah satu keistimewaan dan penghormatan yang besar untuk menjadi sebahagian daripada majlis itu.

Keranda itu, ditutup dengan Standard Diraja dan dihiasi dengan Mahkota Negara Diraja.

Keranda Ratu akan kekal di Dewan Westminster, di tengah-tengah estet parlimen Britain, sehingga pengebumiannya pada hari Isnin.

Mulai petang Rabu, orang ramai akan dapat memfailkan keranda tersebut, yang akan diletakkan di atas pelantar atau catafalque yang dinaikkan. Beribu-ribu orang dijangka beratur di sepanjang jalan-jalan di ibu negara, dengan sesetengahnya berpotensi tidur semalaman dalam usaha untuk memberi penghormatan.

Kemasukan Harry dalam perarakan hari Rabu adalah yang terbaru dalam siri penampilan bersama William sejak kematian Ratu, sebagai adik beradik. telah berusaha untuk menunjukkan perpaduan walaupun ketegangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini sejak Harry berhenti sebagai kanan diraja.

Penampilan bersama William dan Harry dan isteri mereka Catherine, Princess of Wales dan Meghan, Duchess of Sussex di Windsor pada hari Sabtu mengejutkan dan tidak diumumkan lebih awal. William menjemput keluarga Sussex ke walkabout untuk melihat tugu peringatan ditinggalkan untuk Ratu dan mengucapkan salam, kata sumber kepada CNN.

William, Catherine, Harry dan Meghan digambarkan semasa berjalan-jalan di Istana Windsor pada hari Sabtu.

Keranda Ratu telah diangkut dari Istana Balmoral, tempat dia meninggal dunia, ke Edinburgh pada hari Ahad. Laluan enam jam itu menandakan langkah pertama perjalanan lapan hari mendiang raja ke tempat peristirahatan terakhir baginda.

Orang yang berkabung beratur di luar Katedral St. Giles di Edinburgh pada petang Isnin untuk giliran mereka memberi penghormatan terakhir. Kerajaan Scotland berkata lebih daripada 26,000 orang perlu memfailkan melepasi Ratu.

Pada hari Selasa, keranda Ratu diangkut dari Katedral St. Giles di Edinburgh ke Istana Buckingham, London.

Ia dibawa dari katedral ke lapangan terbang Edinburgh dengan van jenazah sebelum diterbangkan ke pangkalan udara RAF Northolt di barat London menaiki pesawat pengangkutan C-17 Globemaster.

Keranda itu kemudiannya dibawa ke Istana Buckingham, di mana ia diterima oleh keluarga Ratu dan kemudian ditinggalkan untuk berehat di Bilik Bow semalaman.

Untuk mendapatkan kemas kini tentang Keluarga Diraja British yang dihantar ke peti masuk anda, daftarlah Surat berita Royal News CNN.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

William dan Harry berjalan bersama ketika kerabat diraja mengiringi keranda Ratu dari Istana Buckingham ke Westminster Hall | CNN


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/