1 dalam 10 rakyat Amerika lebih 65 tahun mengalami demensia, kajian mendapati | CNNCNN

Satu daripada 10 rakyat Amerika berusia lebih 65 tahun mengalami demensia, manakala 22% mengalami kemerosotan kognitif ringan, peringkat terawal gelongsor perlahan menjadi nyanyuk, menurut kajian baharu yang dijalankan antara 2016 dan 2017.

Penyelidikan, yang penulis berkata adalah peperiksaan nasional pertama bagi kelaziman kecacatan kognitif dalam tempoh lebih daripada 20 tahun, dapat mengukur kelaziman demensia dan kecacatan kognitif ringan mengikut umur, pendidikan, etnik, jantina dan bangsa.

Keputusan menunjukkan orang dewasa yang lebih tua yang mengenal pasti diri sebagai Kulit Hitam atau Amerika Afrika lebih berkemungkinan menghidap demensia, manakala mereka yang mengenal pasti sebagai Hispanik lebih berkemungkinan mengalami gangguan kognitif ringan. Orang yang mempunyai pendidikan kurang daripada sekolah menengah lebih berkemungkinan mempunyai kedua-dua keadaan.

“Penyelidikan demensia secara amnya telah memberi tumpuan kepada orang yang berpendidikan kolej yang berbangsa kulit putih,” kata pengarang utama kajian Jennifer Manly dalam satu kenyataan.

“Kajian ini mewakili populasi orang dewasa yang lebih tua dan termasuk kumpulan yang secara sejarah dikecualikan daripada penyelidikan demensia tetapi berisiko lebih tinggi untuk mengalami gangguan kognitif kerana perkauman struktur dan ketidaksamaan pendapatan,” kata Manly, profesor neuropsikologi di Gertrude H. Pusat Sergievsky dan Institut Taub untuk Penyelidikan Penyakit Alzheimer dan Otak Penuaan di Universiti Columbia.

“Jika kita berminat untuk meningkatkan ekuiti kesihatan otak di kemudian hari, kita perlu tahu di mana kedudukan kita sekarang dan ke mana untuk mengarahkan sumber kita,” kata Manly.

Kajian itu, diterbitkan Isnin dalam jurnal JAMA Neurologymenganalisis data daripada ujian neuropsikologi yang mendalam dan temu bual dengan hampir 3,500 orang berumur lebih 65 tahun yang mendaftar dalam Kajian Kesihatan dan Persaraanprojek penyelidikan jangka panjang yang ditaja oleh Institut Penuaan Kebangsaan dan Pentadbiran Keselamatan Sosial.

Penyelidikan ini berdasarkan sampel orang yang dipilih secara rawak daripada kajian yang menyelesaikan tinjauan teras dan menjalani ujian neurologi antara Jun 2016 dan Oktober 2017.

Lima belas peratus orang yang dikenal pasti sebagai Hitam diuji positif untuk demensia, manakala 22% mengalami penurunan kognitif ringan, kajian itu mendapati. Sepuluh peratus daripada orang yang dikenal pasti sebagai Hispanik mengalami demensia, tetapi kadar masalah yang lebih ringan adalah lebih tinggi – 28% diuji positif untuk gangguan kognitif ringan. Sembilan peratus orang kulit putih mengalami demensia, manakala 21% mengalami gangguan kognitif ringan.

Pencapaian pendidikan, yang dianggap oleh pakar sebagai pelindung terhadap penurunan kognitif, menunjukkan jurang yang ketara: Sembilan peratus orang yang mempunyai ijazah kolej diuji positif untuk demensia, berbanding dengan 13% daripada mereka yang tidak pernah menerima diploma sekolah tinggi. Dua puluh satu peratus daripada mereka yang berumur lebih daripada 65 tahun dengan ijazah kolej mengalami penurunan kognitif yang sederhana, berbanding dengan 30% daripada mereka yang mempunyai ijazah sekolah rendah yang kurang.

Warga tua yang melampau mempunyai kadar demensia dan gangguan kognitif ringan yang paling tinggi. Hanya 3% daripada orang dewasa antara 65 dan 69 diuji positif untuk demensia, berbanding dengan 35% daripada mereka yang berumur 90 tahun ke atas.

Malah, setiap Peningkatan umur lima tahun dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih tinggi dan gangguan kognitif ringan, kata laporan itu. Kajian itu, bagaimanapun, mendapati tiada perbezaan antara lelaki dan wanita dalam kadar kedua-dua keadaan

Gejala gangguan kognitif ringan boleh termasuk kehilangan barang, terlupa melakukan sesuatu atau pergi ke temu janji, atau bergelut untuk mengeluarkan kata-kata. Kehilangan bau dan rasa serta masalah pergerakan juga boleh menjadi gejala, menurut Institut Penuaan Kebangsaan.

Orang yang mengalami gangguan kognitif ringan mampu sepenuhnya menjaga diri mereka sendiri, “tetapi apa yang mereka perlu lalui untuk melakukannya adalah meletihkan,” Laura Baker, seorang profesor gerontologi dan perubatan geriatrik di Sekolah Perubatan Universiti Wake Forest di Winston-Salem , Carolina Utara, memberitahu CNN dalam temu bual sebelum ini. Dia tidak terlibat dalam kajian semasa.

Orang yang mengalami gangguan kognitif ringan mungkin tidak ingat di mana mereka sepatutnya berada, kata Baker. ” ‘Biar saya periksa kalendar saya. Oh, saya terlupa untuk menulis pada kalendar ini. Jom semak kalendar lain. Oh, saya tidak dapat mencari kalendar itu. Saya telah kehilangan telefon saya. Di manakah kuncinya? Saya tak jumpa kunci.’ Mereka dapat berkumpul semula pada peringkat awal dan mencapai sesuatu, tetapi kesannya sangat besar.”

Tidak semua orang yang mengalami gangguan kognitif ringan terus mengalami demensia, walaupun ramai yang mengalaminya, kata pakar. Perubahan gaya hidup mungkin menjadi kunci untuk membalikkan kemerosotan mental. A pengajian 2019 menemui campur tangan gaya hidup yang diperibadikan — seperti diet, senaman, pengurangan tekanan dan kebersihan tidur — bukan sahaja menghentikan penurunan kognitif pada orang yang berisiko untuk Alzheimer, tetapi sebenarnya meningkatkan daya ingatan dan kemahiran berfikir mereka selama 18 bulan. Wanita bertindak balas lebih baik daripada lelaki, kajian susulan ditemui.

A kajian Februari mendapati kira-kira satu pertiga daripada wanita berumur 75 tahun ke atas dengan gangguan kognitif ringan membalikkan perkembangan mereka kepada demensia pada satu ketika semasa susulan. Semua wanita, bagaimanapun, mempunyai tahap pendidikan dan prestasi akademik yang tinggi serta kemahiran bahasa bertulis yang sangat baik, atau apa yang pakar panggil “rizab kognitif.”

Tanda-tanda demensia boleh berbeza dari satu orang ke yang seterusnya, dan boleh termasuk kehilangan ingatan dan kekeliruan, kesukaran bercakap, memahami dan meluahkan fikiran, atau membaca dan menulis, menurut Institut Kesihatan Kebangsaan.

Penghidap demensia boleh bertindak secara impulsif atau menunjukkan pertimbangan yang lemah, dan mereka boleh menghadapi masalah membayar bil atau mengendalikan wang secara bertanggungjawab. Mereka mungkin mengulangi soalan, gunakan perkataan pelik untuk merujuk kepada objek biasa dan mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk diselesaikan tugasan harian.

Merayau dan tersesat di kawasan kejiranan yang dikenali adalah satu lagi tanda demensia, seperti kehilangan minat dalam aktiviti atau acara harian atau bertindak seolah-olah mereka tidak mengambil berat tentang perasaan orang lain. Mereka mungkin kehilangan keseimbangan atau mempunyai masalah lain dengan pergerakan. Ada kalanya, penghidap demensia boleh berhalusinasi atau mengalami khayalan atau paranoia.

Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling terkenal, tetapi masalah kognitif boleh disebabkan oleh masalah vaskular yang menghalang aliran darah ke otak atau melalui ministrokes yang disebabkan oleh bekuan darah kecil yang bergerak ke otak. Demensia lobus hadapanbentuk jarang yang dianggap dikaitkan dengan jumlah protein tau dan TDP-43 yang tidak normal, selalunya bermula pada orang yang lebih muda daripada 60 tahun. Satu lagi jenis penurunan, dipanggil Demensia badan Lewydianggap disebabkan oleh deposit abnormal protein alpha-synuclein, yang dipanggil badan Lewy.

Seseorang yang mempunyai tanda-tanda penurunan kognitif atau demensia memerlukan pemeriksaan penuh oleh pakar neurologi untuk menentukan punca asas, kata NIH. Kesan sampingan daripada beberapa ubat boleh meniru demensia, seperti juga penyakit tertentu, seperti penyakit Huntington.

Jika anda baru sahaja disahkan menghidap demensia, terus berjumpa dengan doktor dan pakar dan pertimbangkan untuk meminta rujukan ke klinik ingatan, menurut Institut Kesihatan Negara. Jangkau orang tempatan anda Pusat Penyelidikan Penyakit Alzheimer dan pertimbangkan menyertai percubaan klinikal.

Persatuan Alzheimer telah maklumat terperinci tentang perbezaan antara demensia dan Alzheimer, dan ia menawarkan banyak tahap sokongan untuk kedua-dua pesakit dan penjaga.

Bekerja untuk kekal sihat – senaman membantu dengan mood, keseimbangan dan berfikirmanakala makan a pemakanan yang seimbang dan mendapat tidur yang berkualiti boleh menambah baik keupayaan otak untuk berfungsi.

We want to give thanks to the writer of this short article for this amazing content

1 dalam 10 rakyat Amerika lebih 65 tahun mengalami demensia, kajian mendapati | CNN


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/