10 petua untuk wujud bersama covid (dan menjalani kehidupan normal)

Anda sedang membaca Well mingguan kami+Menjadi surat berita. Daftar di sini untuk menghantarnya ke peti masuk anda setiap hari Khamis.

Sama ada anda bersetuju dengan Presiden Biden bahawa wabak itu sudah berakhir atau anda bersetuju dengan kebanyakan saintis yang mengatakan ia pasti belum berakhir, ia tidak begitu penting. Realitinya ialah di sekeliling kita, langkah berjaga-jaga wabak telah hilang.

Tetapi meneruskan kehidupan tidak semestinya berwaspada. Covid masih ada, dan bilangan kes semakin meningkat di sesetengah komuniti. Kita semua perlu belajar untuk hidup dengan covid.

Hidup dengan covid boleh menjadi mudah jika anda mengambil langkah berjaga-jaga yang mudah dan tetap. Jay Varma, seorang pakar perubatan, pakar dalam penyakit berjangkit dan profesor sains kesihatan penduduk di Weill Cornell Medicine, telah membandingkan normal baharu ini dengan pelarasan yang perlu kita semua lakukan mengenai keselamatan selepas 9/11. Kami telah membiasakan diri dengan sekatan tambahan di sekitar perjalanan, seperti menanggalkan kasut kami di talian pemeriksaan syarikat penerbangan, sebagai kesulitan untuk kekal selamat.

Saya telah menghabiskan hampir tiga tahun melaporkan tentang kehidupan covid dan pandemik, bercakap dengan ramai pakar terkemuka dunia dalam kesihatan awam dan penularan virus. Kita tidak perlu memilih antara kekal selamat dan menjalani kehidupan normal. Kita boleh buat kedua-duanya. Berikut ialah 10 petua untuk membantu, termasuk beberapa langkah yang saya ambil untuk melindungi diri saya.

  1. Dapatkan suntikan penggalak. Mulakan dengan mendapatkan vaksin atau mendapatkan suntikan penggalak. Baca Soal Jawab ini untuk jawapan kepada perkara biasa soalan tentang penggalak baharu.
  2. Topeng apabila ia mudah. Tiada siapa yang mahu memakai topeng sepanjang hari, jadi strategik. Saya biasanya tidak memakai topeng di tempat kerja, tetapi saya memakai topeng semasa mesyuarat yang ramai. Anda mungkin mahu bertopeng di kedai runcit; ia adalah sebuah bangunan yang penuh dengan orang asing dan covid mungkin juga ada di sana. Topeng di pejabat doktor atau dalam perjalanan anda jika anda menggunakan pengangkutan awam. Risiko adalah terkumpul, jadi setiap kali anda memakai topeng dalam situasi berisiko tinggi, anda mengurangkan kemungkinan anda dijangkiti virus.
  3. Topeng semasa anda melancong. Risiko anda untuk bersentuhan dengan covid meningkat apabila anda melakukan perjalanan. Turunkannya dengan memakai topeng di barisan keselamatan dan di terminal yang sesak. Pesawat mempunyai sistem pengudaraan yang berkesan, menapis udara sekerap setiap lima minit, tetapi saya masih memakai topeng. Jika perjalanan jauh dan anda tidak mahu bertopeng, pertimbangkan untuk memakainya semasa proses menaiki dan menapis, apabila sistem pengudaraan mungkin dimatikan. Dan berikut ialah petua perjalanan daripada pakar virus: Semasa penerbangan, hidupkan muncung kipas dan letakkannya untuk meniup ke muka anda untuk membantu mengelakkan sebarang zarah virus yang mengembara.
  4. Elakkan orang ramai. Sama ada anda mematuhi nasihat ini mungkin bergantung pada risiko keseluruhan anda. Orang muda dan sihat yang diberi vaksin boleh memilih untuk menghabiskan masa di kawasan tertutup yang penuh sesak. Orang yang lebih tua atau yang mempunyai keadaan kesihatan yang mendasari boleh pilih kawasan luar apabila datang ke tempat makan, acara sukan dan konsert. Dan untuk acara dalaman seperti menonton wayang atau teater, mereka yang berhati-hati mungkin masih mahu memakai topeng berkualiti tinggi.
  5. Semak tahap penghantaran komuniti. Menjejaki kiraan kes dalam komuniti anda boleh membantu membimbing pilihan anda. Di Amerika Syarikat, jika anda melihat peta tahap penghantaran dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakitpastikan anda menggunakan menu lungsur untuk melihat “transmisi komuniti”, bukan “peringkat komuniti covid-19,” yang merupakan penunjuk cara hospital mengurus dan tidak relevan dengan membuat keputusan peribadi.
  6. Mempunyai rancangan Paxlovid. Orang yang berumur lebih dari 50 tahun dan mereka yang berisiko tinggi layak untuk mengambil Paxlovid, ubat antivirus yang sangat berkesan. Anda perlu bermula dalam masa lima hari diagnosis atau permulaan simptom, jadi adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda dan mempunyai rancangan untuk mendapatkan preskripsi dengan cepat jika anda memerlukannya.
  7. Fikirkan tentang udara dalaman anda. Menambah pembersih udara mudah alih pada ruang boleh menggandakan pengudaraan di dalam bilik dengan berkesan. Minta majikan anda menyediakan pembersih udara mudah alih di ruang pejabat dan bilik mesyuarat. Tanya berapa kerap penapis ditukar. Anda juga boleh bertanya kepada majikan anda apakah langkah yang telah diambil untuk meningkatkan kualiti udara dalaman di pejabat. Banyak tempat kerja telah menaik taraf penapis udara kepada penapis kualiti gred hospital. (Sebaik-baiknya tempat kerja anda menggunakan sesuatu yang dipanggil penapis MERV-13, tetapi sesetengah sistem hanya boleh mengendalikan penapis MERV-11.)
  8. Gunakan ujian rumah dengan bijak. Walaupun ujian rumah negatif bermakna anda mungkin tidak berjangkit, ini bukan jaminan anda tidak mempunyai covid. Jika anda mempunyai simptom selsema atau tidak berasa sihat, terutamanya jika anda pernah terdedah kepada virus atau pernah berada dalam situasi berisiko tinggi seperti melancong atau konsert dalaman, anda harus menjauhi orang lain atau memakai topeng sehingga gejala anda reda — walaupun ujian anda negatif.
  9. Duduk rumah dari kerja apabila anda sakit. Salah satu pengajaran hebat daripada wabak ini ialah kita tidak boleh pergi ke pejabat dengan hingus atau sakit tekak. Hanya duduk di rumah dan Zum masuk jika anda rasa cukup sihat untuk bekerja.
  10. Rancang kehidupan anda di sekeliling orang yang paling terdedah di orbit anda. Jika anda mempunyai hubungan rapat yang kerap dengan seseorang yang lebih tua, menghidap penyakit kronik atau mengalami gangguan imun, anda perlu mengambil lebih banyak langkah berjaga-jaga dan lebih berhati-hati tentang menutup muka, menguji dan mengelakkan situasi berisiko tinggi.

Intinya ialah ia bukan semuanya atau tidak sama sekali, kata Gregg Gonsalves, ahli epidemiologi dan profesor bersekutu di Yale School of Public Health. “Terdapat banyak sebab kita tidak sepatutnya divaksin dan selesai. Satu jangkitan virus boleh mengenepikan anda atau mengganggu kehidupan anda atau kehidupan orang di sekeliling anda dengan mudah.”

Tiga soalan. . . tentang senaman yang lebih bijak

Minggu ini saya bercakap dengan kolumnis Your Move Gretchen Reynolds, yang telah menulis tentang bahaya menjadi seorang kentang sofa aktif dan sama ada pagi atau malam adalah waktu terbaik untuk bersenam.

S: Mengapakah sukar bagi orang ramai untuk membina tabiat senaman yang kerap?

A: Kebanyakan orang, termasuk saya, mengatakan ini kerana kita tidak mempunyai masa. Tetapi kebanyakan sains tingkah laku mengatakan ia adalah kerana kita tidak berseronok. Jika orang tidak suka bersenam, mereka tidak akan melakukannya. Berita baiknya ialah terdapat banyak cara untuk menjadi aktif. Tidak gemar berjoging? Terdapat berenang, mendaki, berbasikal gunung, latihan bebanan, pickleball, yoga dalam talian, berjalan dengan rakan atau apa sahaja pergerakan yang anda gemari. Ia juga boleh membantu untuk merangka semula latihan sebagai “masa saya” atau penangguhan yang sihat. Dalam kes itu, anda bukan hanya pergi berjalan-jalan atau berenang. Anda sedang berehat kesihatan mental dan akan kembali bekerja dengan segar, berwaspada dan tidak sabar-sabar untuk menangguhkan lagi esok.

S: Apa yang lebih penting untuk kesihatan: lebih banyak bersenam atau kurang duduk?

A: Bolehkah saya menjawab “keduanya”? Tidak dinafikan duduk tidak baik untuk kita. Ia memberi kesan kepada badan kita dengan cara yang meningkatkan risiko kita untuk segala-galanya daripada penambahan berat badan kepada penyakit jantung. Dan kajian baru mencadangkan senaman pendek tidak akan membatalkan kesan tersebut. Kita mungkin perlu bersenam sekurang-kurangnya satu jam sehari untuk mengatasi masa duduk yang lama. Atau kita boleh kurang duduk dan bergerak lebih banyak, memecahkan duduk kita dengan aktiviti lembut tetapi bukan senaman formal. Mana-mana pendekatan adalah sihat dan menggabungkannya — lebih banyak bersenam ditambah kurang duduk — adalah paling sihat, jika anda boleh menguruskannya.

S: Apakah senaman pendek kegemaran anda?

A: Saya suka fartlek, yang bermaksud saya memilih pokok atau mercu tanda lain apabila saya keluar berjalan atau berlari dan mempercepatkan langkah sehingga saya mencapainya. Sesi fartlek saya selalunya ringkas, mungkin 15 minit. Tetapi ini adalah cara yang menyeronokkan dan mudah untuk memasukkan intensiti ke dalam senaman dan menjadikan masa berjalan lebih pantas. Saya tidak pernah bosan apabila saya kentut.

Jurulatih kehidupan harian minggu ini ialah Shunmyo Masuno, seorang sami dan pengarang buku baharu yang saya baca, “Jangan Risau: 48 Pelajaran tentang Menghilangkan Kebimbangan daripada Sami Buddha Zen.”

Nasihat: Jadikan malam anda tenang. “Salah satu helah untuk membuat malam anda tenang adalah untuk mengelakkan, sebanyak mungkin, membuat keputusan pada masa ini,” tulis Masuno.

Kenapa anda perlu mencubanya: Dalam satu kajian, penyelidik menjejaki keputusan 184 pemain catur. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cognition, mendapati bahawa pembuatan keputusan paling tepat berlaku antara 8 pagi dan 1 tengah hari.

Bagaimana hendak melakukannya: Menambah ketenangan pada malam anda berbeza-beza bergantung pada orang itu. Waktu malam boleh menjadi sibuk untuk ibu bapa, dan kadang-kadang kita perlu membawa kerja pulang bersama kita. Walau apa pun keadaan anda, cuba luangkan sedikit masa untuk bertenang sebelum tidur. Sesetengah orang mungkin mahu membaca buku atau mendengar muzik. Jadikan waktu petang sebagai masa anda bekerja dengan kraf atau hobi. Nyalakan lilin. Mandi. “Apabila anda meluangkan masa untuk keseronokan, anda secara semula jadi akan berasa lebih tenang dan lebih selesa,” tulis Masuno. “Anda akhirnya meningkatkan kualiti tidur anda, dan anda akan terjaga dengan segar dan bersedia untuk hari anda.”

Pasukan Well+Being mempunyai minggu yang sibuk! Jangan ketinggalan cerita-cerita ini.

Tanya Doktor: Mengapa begitu banyak virus muncul sekarang?

Makmal Makan: Makanan terbaik untuk memberi makan kepada mikrobiom anda

Dalam fikiran awak: Bagaimana untuk berkawan dengan pengkritik dalaman anda

Perkara Otak: Apa yang perlu dilakukan apabila anda bosan? Dengarkan otak anda.

Adakah anda salah mengambil pil?

Orang yang mempunyai masalah kulit menghadapi stigma. Monkeypox telah menjadikannya lebih teruk.

Pickleball meletup, dan ia menjadi kucar-kacir

Bagaimana orang yang buta muka memberi pampasan

Tolong beritahu kami bagaimana keadaan kami. E-mel kami di wellbeing@washpost.com.

We want to give thanks to the author of this article for this amazing web content

10 petua untuk wujud bersama covid (dan menjalani kehidupan normal)


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/