10 Tabiat Yang Menjadikan Anda Nampak Lebih Tua

Apabila kita semua semakin meningkat dewasa, difahamkan bahawa ketampanan budak lelaki kita semakin berkurangan—tidak banyak botox, pengekalan rambutatau produk anti penuaan boleh melawan fakta itu. Sudah tentu, rejimen anti-penuaan yang baik boleh memastikan anda kelihatan 10 tahun lebih muda pada usia 50 tahun, tetapi anda masih akan menua secara visual. Memento mori.

Berita baiknya ialah anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas kadar penuaan ini daripada yang anda mungkin sedar. Tetapi ini bermakna anda perlu melakukan lebih daripada menerima pakai a rejimen penjagaan kulit yang baik. Anda juga perlu meminimumkan tabiat buruk yang mempercepatkan perkara seperti kedutan dan lingkaran hitam.

Untuk mendapatkan gambaran tentang tabiat buruk yang menyebabkan anda kelihatan lebih tua, kami bercakap dengan Dr. Aimee Paik, pakar dermatologi yang diperakui oleh lembaga untuk Hims & miliknya. Berikut ialah 10 tabiat yang anda boleh kurangkan (atau hapuskan sepenuhnya) untuk melihat hasil yang besar dan tahan lama.

1. Anda berada di bawah sinar matahari terlalu banyak.

Matahari musim panas itu sukar diperoleh apabila ia bergolek, tetapi anda boleh mendapatkan terlalu banyak perkara yang baik, dan dalam kes matahari, terlalu banyak berlaku dengan cepat. “Matahari menyebabkan sebahagian besar perubahan kulit yang orang kaitkan dengan penuaan,” kata Paik. “Ini termasuk garis-garis halus, kedutan, bintik-bintik coklat, kulit berkulit dan bintik hitam—apatah lagi ia menyebabkan kanser kulit.”

Jadi bijaklah SPF. Intinya: “Anda harus melindungi kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari setiap pagi untuk melindungi kulit anda daripada sinaran UV setiap hari,” kata Paik. “Penggunaan semula sepanjang hari adalah penting untuk aktiviti terik matahari seperti mendaki, berenang atau seharian di luar rumah.” Tetapi jangan biarkan itu menjadi jemputan untuk berada di luar selama banyak jam yang anda suka, semata-mata kerana anda dilindungi dengan pelindung matahari. Anda terutamanya ingin mengelakkan matahari pada keamatan tertingginyaiaitu antara 11 pagi dan 3 petang

2. Anda kekurangan Vitamin D (terutama pada musim sejuk).

Terdapat kajian yang menunjukkan kekurangan vitamin D boleh meningkatkan anda risiko kanser kulit dan keadaan kulit radang. Tetapi kekurangan vitamin D bukanlah tabiat buruk. Ia lebih kepada situasi yang buruk—dan apa ialah tabiat buruk ialah mengetahui bahawa kekurangan ini berlaku tetapi tidak banyak melakukan perkara itu. Suplemen vitamin D yang ringkas boleh melakukan lebih daripada meningkatkan mood anda, ia juga boleh memberikan anda kulit yang lebih cerah, dan manfaat mencegah penyakit kulit yang disebutkan di atas.

Penyelesaiannya juga tidak semestinya habis di bawah sinar matahari. Itu akan menjadi pertandingan langsung dengan petua pertama dalam senarai ini. “Pengeluaran vitamin D oleh kulit sentiasa dicipta dengan perbelanjaannya sendiri,” jelas Paik. “Sinar UV yang sama yang merangsang pengeluaran vitamin D juga menyebabkan kanser kulit. Suplemen vitamin D harian adalah cara yang lebih selamat untuk mendapatkan vitamin D.”

3. Anda kurang tidur.

Kurang tidur mempunyai beberapa akibat yang teruk pada seluruh badan anda, dan anda pasti memakainya di muka anda. Paik menegaskan bahawa ini adalah kerana kurang rehat adalah sejenis tekanan untuk badan, dan seperti yang anda akan lihat kemudian dalam senarai ini, tekanan sebaiknya dielakkan jika anda ingin kelihatan terbaik dan cerah. Tetapi itu bukan satu-satunya kesan penurunan tidur yang ada pada penampilan anda: “Kekurangan tidur juga membawa kepada tabiat pemakanan yang buruk yang juga akan menyumbang kepada penampilan yang lebih tua,” katanya.

4. Anda tidak melembapkan.

Ya, kita hampir satu perempat daripada jalan melalui abad ke-21 dan masih menggesa orang ramai untuk melakukannya melembapkan. Ini adalah bentuk penjagaan kulit peringkat permulaan yang paling asas, dan anda perlu melakukannya. Pelembap memerangkap kelembapan di dalam kulit anda, untuk memastikan ia tetap tegang, lembut dan lembut sepanjang hari.

5. Anda tidak cukup aktif.

Untuk memastikan semua fungsi badan anda tajam, anda perlu kekal sihat. Kami telah berbincang untuk mendapatkan rehat yang cukup, dan satu lagi prinsip untuk menjadi sihat ialah kekal aktif. Senaman yang kerap akan meningkatkan peredaran di sekeliling badan anda, dan seterusnya meningkatkan penghantaran nutrien ke sel anda. Ini meningkatkan kesihatan dan pengekalan rambut, serta memastikan perolehan selular yang kerap di seluruh permukaan kulit anda—dan dengan itu kulit yang paling cerah, licin, paling jelas mungkin.

6. Anda terlalu tertekan.

Tekanan datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Ia boleh menjadi kerja tekanan tinggi. Boleh jadi gaduh dengan orang tersayang. Ia boleh menjadi penyakit yang berterusan atau pertarungan sekali sahaja. Dan tekanan berterusan dalam apa jua bentuk atau bentuk boleh memberi kesan yang berkekalan, dan bukan hanya mata bengkak pada hari berikutnya. Ia boleh menghilangkan garis rambut anda pada kelajuan rekod, atau bahkan kulit anda penghasilan kolagen, yang membawa kepada garis tekanan pada kening, kaki gagak di mata, serta kulit yang lebih kusam dan tekstur yang lebih kasar. Ia juga boleh menyebabkan jerawat akibat perubahan hormon, dan apabila anda meningkat usia, hiperpigmentasi meningkat—yang bermaksud kesan jerawat tersebut boleh kekal di muka anda selama setengah tahun atau lebih.

7. Pemakanan anda bukan satu.

Satu lagi prinsip untuk menjadi sihat ialah mengamalkan pemakanan yang sihat. Anda tidak memerlukan kami untuk memberitahu anda perkara itu, tetapi tambahkan “penuaan lebih cepat” sebagai satu sebab utama untuk kurangkan makanan ringan yang diproses.

8. Anda minum terlalu banyak.

Segelas wain atau pain sejuk adalah cara terbaik untuk berehat selepas hari yang penuh tekanan. Tetapi ketahuilah itu alkohol boleh membawa kesan yang teruk pada seluruh badan anda—daripada kulit ke rambut hinggalah ke bahagian bawahnya. Kesederhanaan adalah kunci—dan, malangnya, nampaknya ada tiada tahap minuman yang baik untuk andatidak kisah semua gembar-gembur tentang antioksidan dalam wain merah.

9. Anda merokok.

“Asap mendorong perubahan selular yang sama yang dilakukan oleh sinar UV untuk merosakkan kulit, itulah sebabnya perokok menunjukkan penuaan yang cepat,” kata Paik.

10. Anda mengalami dehidrasi.

Anda perlu kekal terhidrat untuk memastikan seluruh badan anda berada pada tahap yang sama, tetapi pada tahap yang cetek, anda juga perlu kekal terhidrat untuk memastikan kulit anda bersih, tegang, cerah dan licin.

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding web content

10 Tabiat Yang Menjadikan Anda Nampak Lebih Tua


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/