10 ujian perubatan setiap orang dewasa yang lebih tua perlu dapatkan

Mengekalkan kecergasan fizikal dan kesejahteraan mental anda adalah penting untuk menjalani kehidupan yang lebih lama dan lebih bahagia.

Terdapat kira-kira dua dozen ujian atau saringan yang boleh diperolehi oleh orang dewasa yang lebih tua untuk membantu memastikan kesihatan dan kesejahteraan yang optimum, berdasarkan cadangan daripada Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS, panel pakar bebas dalam penjagaan dan pencegahan primer, dan pada liputan Medicare bagi perkhidmatan kesihatan pencegahan .

Sudah tentu, ujian yang anda perlukan bergantung pada pelbagai faktor, termasuk umur, berat badan, jantina, sejarah keluarga dan faktor risiko anda, serta pada cadangan doktor anda.

Akta Penjagaan Mampu Mewajibkan penjagaan pencegahan tanpa perkongsian kos, jadi pada tahun 2011, Medicare mula menawarkan pelbagai perkhidmatan kesihatan pencegahan percuma. Sesetengah perkhidmatan mungkin perlu dipesan semasa lawatan kesihatan tahunan untuk dilindungi; jika tidak, anda mungkin perlu menanggung kos keluar dari poket atau dengan insurans persendirian.

“Orang ramai hidup dalam usia 90-an, berdikari dan dalam komuniti, dan menyukainya. Tetapi untuk sampai ke sana, anda perlu melakukan perkara ini,” kata Richard Besdine, seorang profesor perubatan dan kesihatan awam di Universiti Brown. “Bukan semua ini adalah penyakit maut, tetapi ia boleh menghilangkan keseronokan hidup. Dan apa gunanya itu?”

Besdine berkata diet gaya Mediterranean dan senaman harian berada di bahagian atas senarai tabiat paling penting untuk penuaan dengan baik. Tidur yang mencukupi juga penting, seperti berhenti merokok dan mengehadkan alkohol.

Kesihatan mental adalah sama penting. Ramai orang dewasa yang lebih tua menghadapi kemurungan, kesunyian dan pengasingan di tengah-tengah perubahan kehidupan seperti kehilangan pasangan. Tanya doktor untuk pemeriksaan kemurungan jika anda atau orang tersayang menunjukkan tanda-tanda kemurungan.

Dan bersaing dengan vaksin, seperti vaksin untuk COVID-19, kayap dan selesema. Juga pertimbangkan untuk mendapatkan vaksin pneumokokal polisakarida (PPSV23), yang membantu melindungi daripada meningitis dan jangkitan saluran darah, dan vaksin konjugat pneumokokus (PCV13), yang melindungi daripada radang paru-paru.

Berikut ialah senarai ujian rutin yang perlu anda dapatkan sebagai orang dewasa yang lebih tua:

Ujian mata
Kesihatan mata mungkin menurun secara beransur-ansur apabila orang semakin tua, tetapi perubahannya mungkin tidak dapat dilihat dengan segera. Penglihatan yang lemah boleh menjejaskan keupayaan anda untuk memandu, mengelilingi rumah dan melakukan tugas harian. Selain itu, apabila usia anda meningkat, risiko untuk masalah mata seperti katarak dan glaukoma meningkat.

Di samping itu, penyelidikan baru-baru ini mendapati bahawa sehingga 100,000 kes demensia AS berpotensi dicegah dengan penjagaan mata yang lebih baik.

Menurut kajian yang diterbitkan tahun ini di JAMA Neurologisalah satu perkara utama yang boleh anda lakukan untuk membantu mengurangkan risiko anda untuk Alzheimer dan demensia yang berkaitan adalah untuk mendapatkan masalah penglihatan diperbetulkan dengan bantuan pemeriksaan mata, cermin mata dan pembedahan katarak.

Penyelidik mendapati bahawa kira-kira 1.8% daripada kes demensia AS dikaitkan dengan kecacatan penglihatan dan mengunjurkan bahawa menjelang 2050, jumlah itu akan meningkat kepada sekitar 250,000 kes. Penyiasat juga mendapati bahawa kejadian gangguan penglihatan pada orang dewasa yang lebih tua adalah lebih tinggi untuk orang Hispanik, pada 11%, berbanding dengan purata 8.3% untuk orang kulit hitam dan bukan Hispanik.

Tahun lepas, satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Ophthalmology juga mencadangkan bahawa keadaan mata tertentu termasuk degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, katarak dan penyakit mata yang berkaitan dengan diabetes mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia.

“Mengelakkan demensia adalah tugas No. 1 doktor dan pesakit,” kata Besdine. “Lakukan segala yang anda boleh untuk mengekalkan kesihatan mental dan fizikal anda.”

Peperiksaan pendengaran
Semasa kita bercakap tentang demensia, dapatkan ujian pendengaran anda — dan dapatkan alat bantu pendengaran jika anda memerlukannya.

Jika anda mengalami kehilangan pendengaran, anda mempunyai peluang yang lebih besar untuk mengalami demensia, menurut laporan komisen Lancet 2020 yang menyenaraikan kehilangan pendengaran sebagai salah satu faktor risiko utama untuk demensia.

Orang yang mengalami kehilangan pendengaran sederhana dua kali lebih mungkin mengalami penurunan kognitif berbanding rakan sebaya mereka, manakala mereka yang mengalami kehilangan pendengaran yang teruk menghadapi risiko lima kali ganda, kajian telah mendapati.

Di AS, alat bantu pendengaran kini boleh didapati di kaunter — dan kosnya hanya ratusan dolar, dan bukannya beberapa ribu harga peranti preskripsi. Rumah Putih menganggarkan bahawa orang ramai boleh menjimatkan hampir $3,000 dengan membeli peranti di kaunter.

Baca juga: ‘Ia mendemokrasikan apa yang anda dapat’: Alat bantu pendengaran kini tersedia di kaunter — perkara yang anda perlu tahu

Walmart WMT,
+1.51%,
Walgreen WBA,
-0.95%,
CVS CVS,
+2.55%
dan Best Buy BBY,
+2.88%
adalah antara peruncit nasional yang kini menjual alat bantu pendengaran.

Peperiksaan pergigian
Penyakit gusi meningkatkan risiko serangan jantung. Itu sahaja yang sepatutnya membawa anda ke doktor gigi, tetapi kesihatan gusi juga boleh menjadi barometer yang baik untuk kesihatan keseluruhan anda. Gigi, gusi, mulut dan tekak anda perlu diperiksa oleh doktor gigi, sebaik-baiknya dua kali setahun. Medicare tidak melindungi pemeriksaan pergigian, walau bagaimanapun, jadi insurans persendirian atau bayaran luar saku adalah perlu.

Pemeriksaan tekanan darah
Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, adalah perkara biasa; lebih separuh daripada orang dewasa di AS memilikinya. Apabila usia anda meningkat, arteri anda berubah dan menjadi lebih kaku. Jika tidak dirawat, hipertensi boleh menyebabkan strok, serangan jantung dan penyakit jantung.

Pemeriksaan kencing manis
Selepas umur 65 tahun, kedua-dua lelaki dan wanita harus disaring untuk diabetes secara berkala. Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan agar ujian gula darah berpuasa dilakukan sekurang-kurangnya sekali setiap tiga tahun untuk menangkap diabetes lebih awal dan menguruskannya supaya ia tidak menjadi gangguan yang mengancam nyawa.

Pemeriksaan kanser payudara
Klinik Mayo menyokong pemeriksaan untuk kanser payudara bermula pada usia 40 tahun. Wanita sehingga umur 75 tahun harus mendapatkan mamogram setiap satu hingga dua tahun, bergantung pada faktor risiko mereka. Faktor risiko termasuk mengalami haid sebelum umur 12 tahun, sejarah keluarga yang menghidap kanser payudara, payudara padat dan mutasi genetik. Selepas umur 75 tahun, wanita harus membincangkan keperluan untuk meneruskan pemeriksaan kanser payudara dengan doktor mereka.

Pemeriksaan osteoporosis
Apabila usia anda meningkat, tulang anda menjadi lebih nipis, yang boleh menyebabkan anda lebih terdedah kepada patah tulang atau patah, terutamanya di pinggul dan tulang belakang. Semua wanita yang berumur lebih daripada 64 tahun perlu mendapatkan imbasan ketumpatan tulang sekurang-kurangnya sekali setahun. Lelaki berusia lebih 70 tahun juga harus mempertimbangkan untuk menjalani pemeriksaan osteoporosis, terutamanya jika keadaan itu berlaku dalam keluarga mereka.

Kanser prostat
Kanser prostat adalah penyakit biasa di kalangan lelaki, terutamanya mereka yang berumur 65 tahun ke atas. Doktor boleh memeriksa kanser prostat dengan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Beberapa tanda kanser prostat termasuk kesukaran membuang air kecil, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan atau darah dalam air kencing.

Pemeriksaan kanser kolon
Kanser kolorektal adalah lebih biasa di kalangan orang dewasa yang lebih tua, dengan purata umur pada diagnosis 68 untuk lelaki dan 72 untuk wanita. Jika anda mengalami perubahan dalam tabiat buang air besar, sakit perut atau pendarahan, berjumpa dengan doktor anda.

Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS mengesyorkan agar orang dewasa berumur 45 hingga 75 tahun diperiksa untuk kanser kolorektal. Jenis saringan termasuk ujian najis, sigmoidoskopi fleksibel, kolonoskopi dan kolonografi CT (kolonoskopi maya). Orang dewasa berumur 76 hingga 85 harus berbincang dengan doktor mereka sama ada mereka perlu terus menjalani pemeriksaan.

Pemeriksaan kulit
Persatuan Kanser Amerika mengesyorkan pemeriksaan biasa untuk kanser kulit. Pastikan anda meminta doktor anda untuk memeriksa kulit anda jika anda mempunyai sebarang tahi lalat atau perubahan kulit yang luar biasa atau jika anda berisiko tinggi dengan sejarah kanser kulit, mempunyai saudara terdekat yang menghidap kanser kulit atau mempunyai sistem imun yang lemah.

We would love to say thanks to the writer of this article for this awesome material

10 ujian perubatan setiap orang dewasa yang lebih tua perlu dapatkan


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/