12 Tanda Gangguan Personaliti Borderline, Menurut Pakar Terapi

SEMUA ORANG RASA SENANG emosi dari semasa ke semasa, terutamanya dalam situasi yang tertekan. Tetapi, sesetengah orang bergelut untuk mengawal emosi mereka—sehingga mereka mood boleh berubah dalam sekelip mata, dan mereka mungkin bertindak secara impulsif. Dan, kerana itu, mereka sering mengalaminya masalah perhubungan.

Jika tingkah laku ini terdengar biasa, anda atau seseorang yang anda sayangi mungkin mengalami gangguan personaliti sempadan (BPD).

BPD ialah keadaan kesihatan mental yang sukar mengawal emosi diri. Orang ramai “berasa emosi secara intens dan untuk jangka masa yang panjang, dan lebih sukar bagi mereka untuk kembali ke garis dasar yang stabil selepas peristiwa yang mencetuskan emosi,” menurut Perikatan Kebangsaan mengenai Penyakit Mental (NAMI).

“Gangguan ini menyebabkan disfungsi dalam kehidupan seharian untuk individu, kerana ia memberi kesan kepada cara mereka berfikir dan merasakan diri mereka, orang lain, dan dunia,” kata Anna Claire Seanor, M.Ed., APC, NCCseorang doktor di Pusat Bermanpusat rawatan kesihatan mental dan penyalahgunaan bahan di Atlanta.

Orang yang mengalami gangguan mendapati sukar untuk bertindak balas terhadap situasi dengan cara yang sesuai dan boleh diterima secara emosi, kata Seanor. Ini boleh membawa kepada impulsif, imej diri yang buruk, hubungan yang tidak stabil, dan kadangkala mencederakan diri sendiri.

Secara keseluruhan, keadaan ini jarang berlaku, menjejaskan kira-kira 1.4 peratus daripada orang dewasa Amerika, dan kebanyakan mereka yang didiagnosis secara sejarah adalah wanita. Walau bagaimanapun, menurut NAMI, lelaki berkemungkinan sama terjejas, tetapi BPD mereka mungkin salah didiagnosis.

Namun, BPD boleh menjejaskan individu dengan keadaan ini dan orang tersayang mereka. “Jika tidak dirawat, individu yang tidak mampu mengawal emosi akan mengalami disfungsi dalam bidang kehidupan termasuk kerja, sekolah, perhubungan dan interaksi sosial, yang memberi kesan negatif kepada kesejahteraan holistik dan kualiti hidup,” kata Seanor.

Apakah gangguan personaliti sempadan?

BPD boleh menjadi “enigma,” kata Elizabeth Keohan, LCSW-Cberlesen Ruang bicara ahli terapi. “Ia sering ditandai dengan ketakutan yang melampau terhadap pengabaian, kemarahan yang kuat, dan kesukaran yang ketara dalam hubungan.”

Hubungan menjadi huru-hara dan tidak stabil kerana penghidap BPD sering secara tiba-tiba dan secara mendadak mengubah pandangan mereka terhadap orang lain, menurut Klinik Cleveland. Mereka mungkin mengidamkan seseorang suatu hari nanti, dan menghina mereka pada hari berikutnya.

Selain itu, orang yang mempunyai BPD mempamerkan turun naik mood dan tingkah laku impulsif, dan secara rutin mengancam kecederaan diri.

Individu juga cenderung mempunyai imej diri yang tidak stabil, terherot atau tidak jelas. Mereka kerap berasa malu dan sering menganggap diri mereka sebagai “buruk,” menurut Cleveland Clinic. Oleh itu, mereka mungkin tiba-tiba menukar matlamat, kerjaya atau rakan mereka, dan mensabotaj kejayaan mereka sendiri, seperti dipecat daripada pekerjaan atau merosakkan hubungan.

Apa yang menyebabkan BPD tidak difahami sepenuhnya, tetapi kebanyakan pakar bersetuju bahawa ia berkemungkinan gabungan faktor, termasuk genetik, fungsi otak dan peristiwa traumatik seperti penderaan dan pengabaian fizikal atau seksual zaman kanak-kanak, perpisahan atau sempadan yang lemah dengan ibu bapa.

Siapa yang paling berkemungkinan menghidapi BPD?

Wanita secara sejarah telah didiagnosis dengan BPD dengan lebih kerap, tetapi Keohan percaya ia adalah “kecondongan diagnostik.” Penyelidikan menunjukkan bahawa semua jantina berkemungkinan mengalami BPD secara sama rata.

Walau bagaimanapun, keadaan ini kadang-kadang berbeza pada lelaki berbanding wanita. Seanor berkata lelaki dengan BPD mungkin memaparkan sejarah penyalahgunaan bahan, perangai meletup dan tingkah laku antisosial. Wanita mungkin menunjukkan makan, mood, kebimbangan, dan gangguan tekanan selepas trauma.

“Perbezaan ini penting untuk diiktiraf apabila memeriksa percanggahan jantina dalam diagnosis BPD,” katanya.

Wanita juga mungkin lebih cenderung untuk mendapatkan psikoterapi dan menerima diagnosis BPD. Lelaki mungkin lebih kerap menggunakan rawatan pemulihan dan ketagihan untuk penyalahgunaan bahan, dan mungkin salah didiagnosis sebagai mengalami gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) atau kemurungan.

“Adalah juga penting untuk ambil perhatian bahawa akibat kecenderungan letupan dan antisosial mereka, lelaki lebih cenderung untuk dipenjarakan dan tidak mempunyai akses kepada rawatan kesihatan mental, menyebabkan mereka kurang diwakili,” kata Seanor.

Tanda-tanda gangguan personaliti sempadan

Mengikut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM), tanda-tanda BPD termasuk:

 • Corak perhubungan yang tidak stabil atau berubah—yang silih berganti antara idealisasi dan penurunan nilai seseorang
 • Takut ditinggalkan
 • Imej diri yang tidak stabil
 • Bergelut dengan identiti atau jati diri
 • Tingkah laku impulsif atau merosakkan diri—seperti perbelanjaan berlebihan, penyalahgunaan bahan, pemanduan melulu atau seks tidak selamat
 • Mencederakan diri sendiri, termasuk ancaman atau percubaan untuk membunuh diri
 • Perubahan mood—tempoh kebimbangan yang teruk, perasaan tertekan atau kerengsaan yang berlangsung selama berjam-jam atau berhari-hari
 • Perasaan berterusan tidak bernilai atau sedih
 • Kemarahan yang tidak wajar, sengit atau tidak terkawal—yang kadangkala diikuti dengan rasa malu atau bersalah
 • Paranoia atau kehilangan pemahaman tentang realiti, disebabkan oleh tekanan
 • Perasaan bosan, kekosongan, atau rasa tidak puas hati yang berterusan
 • Perasaan disosiatif, di mana seseorang memutuskan hubungan daripada pemikiran atau identiti mereka

Bagaimana menyayangi seseorang dengan BPD mempengaruhi anda

Perhubungan adalah sukar bagi penghidap BPD. Itu kerana mereka mempunyai ketakutan yang serius terhadap pengabaian, berjuang untuk mengawal emosi, dan bertindak secara impulsif dan melulu, menurut Cleveland Clinic. Mereka juga terdedah kepada kemarahan dan perubahan mood yang cepat.

“Gejala ini boleh menolak orang yang disayangi-menyebabkan mereka yang mempunyai BPD mempunyai lebih banyak ketidakstabilan dengan peningkatan kesedihan, tidak bernilai dan ketakutan,” kata Seanor. “Kitaran ini sukar bagi sesiapa yang rapat dengan individu dengan BPD.”

Emosi yang sengit dan rasa pengabaian yang kuat menyebabkan penghidap BPD percaya pasangan atau orang tersayang mereka akan meninggalkan mereka, jadi mereka sering mahukan pengesahan berterusan terhadap komitmen mereka, kata Keohan

Namun, “Mencintai seseorang dengan BPD bukanlah satu tugas yang mustahil,” katanya. Memaklumkan diri anda tentang keadaan ini adalah langkah penting dalam mengemudi perhubungan dan menangani cabaran.

“Kami tidak pernah mahu melihat orang yang kami sayangi menderita, dan itu boleh menjadi cabaran di sini,” kata Keohan. “Walaupun pada penghujung hari, kita tidak boleh mengekalkan hubungan yang sihat jika kita tidak meluangkan masa untuk diri kita sendiri.”

Adakah BPD boleh dirawat?

Orang yang hidup dengan BPD tidak selalu tahu bahawa mereka mempunyai keadaan atau menyedari bahawa cara yang lebih sihat untuk mengendalikan emosi dan berhubung dengan orang lain wujud.

Psikoterapi dan ubat adalah rawatan biasa untuk BPD, menurut NAMI. Satu lagi ialah terapi tingkah laku dialektikyang mendidik orang ramai tentang kemahiran hidup dan peraturan emosi, kata Keohan.

Walau bagaimanapun, mendapatkan rawatan mungkin sukar bagi orang yang mempunyai BPD, jelasnya. “Terapi juga boleh menjadi sejenis hubungan, dan masih dalam zaman moden, dirasakan dan dianggap sebagai stigma. Wacana boleh menjadi satu cabaran dari segi mewujudkan hubungan dan kepercayaan.”

Cuba mendorong orang yang disayangi untuk mendapatkan rawatan mungkin mendorong mereka lebih dalam ke dalam penyakit mereka, kata Seanor. “Adalah penting bagi orang yang disayangi untuk menunjukkan tanda-tanda dengan cara yang prihatin, menyokong dan tidak menghakimi sambil juga menyesuaikan diri dengan keperluan mereka sendiri.”

Apa yang perlu dilakukan apabila pasangan atau orang tersayang mempunyai BPD

Hubungan bukan sahaja sukar untuk penghidap BPD. Keadaan ini memberi kesan kepada semua orang di sekeliling mereka.

Seanor berkata penyelidikan menunjukkan bahawa mengesahkan seseorang yang mempunyai perasaan dan emosi BPD—tidak bersetuju dengannya—boleh membantu meredakan kemerosotan, membumikan dan menenangkan mereka. “Ini boleh menjadi sukar, kerana reaksi emosi selalunya tidak masuk akal kepada mereka yang tidak terjejas oleh gangguan itu,” tambahnya.

Menetapkan sempadan juga boleh membantu. Seanor berkata sempadan mewujudkan struktur dan akauntabiliti. “Memegang individu yang bertanggungjawab untuk tindak balas emosi mereka membantu menghalang orang yang rapat daripada menanggung tingkah laku yang tidak boleh diterima dan berpotensi berbahaya,” katanya, dan ia mewujudkan ruang untuk pertumbuhan dan penyembuhan untuk semua orang dalam hubungan itu.

Dapatkan profesional kesihatan mental jika semuanya terlalu banyak. Keohan berkata ini akan membantu anda mempelajari cara menangani hubungan anda dan cara terbaik untuk bergerak ke hadapan.

“BPD boleh dirawat, dan jika pasangan anda telah didiagnosis menghidapnya, ia tidak semestinya mengubah siapa mereka atau mengapa mereka mencintai anda,” katanya. “Meninggalkan lebih awal boleh merosakkan anda berdua, tetapi sudah tentu, ia boleh memberi kesan kepada sebarang isu amanah masa depan.”

Tetapi jika hubungan itu berbahaya kepada anda—secara mental, emosi atau fizikal—Seanor berkata selalunya adalah lebih baik untuk menamatkan sesuatu.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this outstanding material

12 Tanda Gangguan Personaliti Borderline, Menurut Pakar Terapi


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/