2 Massa kes hepatitis kanak-kanak sedang disiasat, kata DPH

Jabatan Kesihatan Awam Massachusetts sedang menyiasat dua kes hepatitis kanak-kanak di negeri ini, tetapi kedua-dua kes telah diuji negatif untuk jangkitan adenovirus. DPH berkata tiada butiran tambahan dikeluarkan untuk menghormati privasi pesakit kanak-kanak. Minggu lalu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS berkata bahawa ia sedang menyiasat lebih daripada 100 kes hepatitis teruk dan tidak dapat dijelaskan dalam kalangan kanak-kanak. Ia meminta doktor dan pegawai kesihatan awam untuk memberitahu agensi itu jika mereka mempunyai kes serupa kanak-kanak di bawah umur. 10 dengan enzim hati yang tinggi dan tiada penjelasan jelas untuk hepatitis mereka kembali ke bulan Oktober. Kebanyakan kanak-kanak itu sihat apabila mereka mengalami gejala yang termasuk keletihan, hilang selera makan, muntah, cirit-birit, sakit perut, air kencing gelap, najis berwarna terang dan kekuningan kulit dan mata mereka — tanda yang dipanggil jaundis. Lebih separuh daripada kes di seluruh dunia telah disambungkan kepada adenovirus, virus biasa yang menyebabkan pelbagai penyakit. Terdapat berpuluh-puluh adenovirus, kebanyakannya dikaitkan dengan gejala seperti selsema , demam, sakit tekak dan mata merah jambu. Tetapi sesetengah versi boleh mencetuskan masalah lain, termasuk keradangan dalam perut dan usus. Pegawai sedang meneroka pautan kepada satu versi tertentu yang biasanya dikaitkan dengan keradangan usus.”Sebagai doktor, kita harus memerhatikan anak-anak kita yang mempunyai jenis simptom yang sama,” kata Dr. Brian Chow dengan Pusat Perubatan Tufts.” wabak ini, kebanyakan kes ini disebabkan oleh virus yang dipanggil adenovirus,” kata Chow. “Lebih daripada 90% kanak-kanak itu perlu dimasukkan ke hospital,” Dr. Ali Raja, timbalan pengerusi Jabatan Perubatan Kecemasan di Massachusetts General Hospital kata minggu lepas. “Malah, 14% daripada mereka memerlukan pemindahan hati. Jadi ini masalah yang agak besar.” Raja berkata kanak-kanak yang terjejas masih muda. “Mereka secara amnya berumur antara 1 hingga 6 tahun – berumur,” kata Raja. “Apa yang ibu bapa perlu perhatikan ialah, pertama sekali, pengiktirafan bahawa, setakat ini, ini benar-benar jarang berlaku,” Dr. Richard Malley dengan Hospital Kanak-kanak Boston berkata

Jabatan Kesihatan Awam Massachusetts sedang menyiasat dua kes hepatitis kanak-kanak di negeri ini, tetapi kedua-dua kes telah diuji negatif untuk jangkitan adenovirus.

DPH berkata tiada butiran tambahan dikeluarkan untuk menghormati privasi pesakit kanak-kanak.

Minggu lalu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS berkata bahawa ia sedang menyiasat lebih 100 kes hepatitis teruk dan tidak dapat dijelaskan dalam kalangan kanak-kanak.

Ia meminta doktor dan pegawai kesihatan awam untuk memaklumkan agensi itu jika mereka mempunyai kes serupa kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dengan enzim hati yang tinggi dan tiada penjelasan yang jelas untuk hepatitis mereka kembali ke Oktober.

Kebanyakan kanak-kanak itu sihat apabila mereka mengalami simptom yang termasuk keletihan, hilang selera makan, muntah, cirit-birit, sakit perut, air kencing gelap, najis berwarna cerah dan kulit dan mata mereka menjadi kuning — satu tanda yang dipanggil jaundis.

Lebih separuh daripada kes di seluruh dunia telah disambungkan kepada adenovirus, virus biasa yang menyebabkan pelbagai penyakit.

Terdapat berpuluh-puluh adenovirus, kebanyakannya dikaitkan dengan gejala seperti selsema, demam, sakit tekak dan mata merah jambu. Tetapi sesetengah versi boleh mencetuskan masalah lain, termasuk keradangan dalam perut dan usus. Pegawai sedang meneroka pautan ke satu versi tertentu yang biasanya dikaitkan dengan keradangan usus.

“Sebagai doktor, kita harus memerhatikan anak-anak kita yang mempunyai jenis simptom yang sama,” kata Dr. Brian Chow dari Pusat Perubatan Tufts.

“Terdahulu dalam wabak ini, kebanyakan kes ini disebabkan oleh virus yang dipanggil adenovirus,” kata Chow.

“Lebih daripada 90% kanak-kanak itu perlu dimasukkan ke hospital,” kata Dr. Ali Raja, timbalan pengerusi Jabatan Perubatan Kecemasan di Massachusetts General Hospital minggu lalu. “Malah, 14% daripada mereka memerlukan pemindahan hati. Jadi ia adalah masalah yang agak besar.”

Raja berkata kanak-kanak yang terjejas masih muda.

“Mereka secara amnya berumur antara 1 hingga 6 tahun – berumur,” kata Raja.

“Apa yang perlu diperhatikan oleh ibu bapa ialah, pertama sekali, pengiktirafan bahawa, setakat ini, ini sangat jarang berlaku,” kata Dr. Richard Malley dengan Hospital Kanak-Kanak Boston.

We would like to thank the author of this write-up for this amazing material

2 Massa kes hepatitis kanak-kanak sedang disiasat, kata DPH


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/