2 orang mati di Chicago beberapa minggu selepas didiagnosis dengan cacar monyet

Dua penduduk Chicago meninggal dunia selepas didiagnosis dengan virus monkeypox, Jabatan Kesihatan bandar itu mengumumkan. Kedua-duanya disahkan menghidap cacar monyet sejak enam minggu lalu dan telah dimasukkan ke hospital.

Kedua-duanya mempunyai beberapa keadaan kesihatan lain, termasuk sistem imun yang lemah, kata pegawai bandar raya itu. Kedua-dua kematian itu tidak berkaitan antara satu sama lain, kata mereka.

Dos vaksin monkeypox digambarkan di Chicago, pada 25 Julai 2022.

Agensi Berita Xinhua melalui Getty Images, FILE

“Walaupun bilangan kes MPV baharu telah menurun dengan ketara sejak musim panas, ini adalah peringatan yang jelas bahawa MPV adalah berbahaya dan boleh menyebabkan penyakit serius, dan dalam kes yang sangat jarang berlaku, malah kematian,” kata Pesuruhjaya Jabatan Kesihatan Awam Chicago Allison Arwady pada hari Jumaat . “Hati kami tertuju kepada keluarga dan rakan-rakan individu ini.”

Pegawai berkata mereka tidak akan mendedahkan sebarang maklumat lain mengenai kedua-dua kes itu, termasuk tempat mereka dirawat, untuk melindungi privasi mereka.

AS telah melaporkan lebih 27,000 kes dan enam kematian akibat cacar monyet, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Kes monkeypox telah dilaporkan dalam kesemua 50 negeri.

FOTO: Imej tidak bertarikh yang diperoleh daripada Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID) di Bethesda, Md., menunjukkan mikrograf elektron penghantaran berwarna bagi zarah cacar monyet.

Imej tidak bertarikh yang diperoleh daripada Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID) di Bethesda, Md., menunjukkan mikrograf elektron penghantaran berwarna bagi zarah cacar monyet (hijau) yang ditemui dalam sel yang dijangkiti (merah jambu dan ungu), yang dibiakkan di makmal.

Institut Alergi Kebangsaan dan/AFP melalui Getty Images

Kes cacar monyet pertama yang disahkan di AS ialah dilaporkan di Massachusetts dalam bulan May.

Gejala cacar monyet biasanya bermula dalam tempoh tiga minggu selepas pendedahan kepada virus dan penyakit itu biasanya berlarutan dua hingga empat minggu, menurut CDC.

Orang yang menghidap cacar monyet mendapat ruam yang mungkin terletak pada atau berhampiran alat kelamin atau dubur dan boleh berlaku pada bahagian lain seperti tangan, kaki, dada, muka atau mulut. Gejala lain boleh termasuk demam, menggigil, nodus limfa bengkak, keletihan, sakit otot dan sakit belakang, sakit kepala dan gejala pernafasan, menurut CDC.

Mereka yang dijangkiti mungkin mengalami semua atau hanya beberapa gejala. Jika seseorang mempunyai gejala seperti serombong, mereka biasanya akan mengalami ruam satu hingga empat hari kemudian, kata CDC.

FOTO: Orang ramai memasuki klinik vaksin COVID-19 dan cacar monyet di Kolej Wilbur Wright di Chicago. (Chris Sweda/Chicago Tribune/Perkhidmatan Berita Tribune melalui Getty Images)

Orang ramai memasuki klinik vaksin COVID-19 dan cacar monyet di Kolej Wilbur Wright di Chicago, 1 Sept. 2022.

Perkhidmatan Berita Chris Sweda/Chicago Tribune melalui Getty Images, FAIL

Pegawai berkata kematian akibat cacar monyet masih jarang berlaku. Di antara lebih 75,000 kes yang dilaporkan pada 2022, terdapat 32 kematian yang dilaporkan, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Sebahagian besar orang dengan [monkeypox] yang meninggal dunia mempunyai keadaan kesihatan yang lain bersama-sama dengan [monkeypox] menyebabkan sistem imun yang sangat lemah,” kata Arwady.

Dia menambah, “Sila terus mengambil serius. Jika anda berisiko dijangkiti MPV, ambil langkah pencegahan dan dapatkan vaksin untuk melindungi diri anda dan orang tersayang. Langkah ini amat penting jika anda mempunyai komorbiditi dan/atau imun yang lemah. sistem.”

Pegawai kesihatan Chicago menggalakkan individu yang memenuhi kriteria kelayakan untuk mendapatkan dua dos vaksin monkeypox, selang 28 hari.

We would like to thank the writer of this short article for this amazing web content

2 orang mati di Chicago beberapa minggu selepas didiagnosis dengan cacar monyet


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/