20 juta nyawa diselamatkan oleh vaksin COVID-19 pada tahun pertama: laporan

Pandemik coronavirus boleh menjadi lebih teruk tanpanya vaksin-vaksinmenurut kajian baru yang mendakwa jumlah kematian yang direkodkan di seluruh dunia daripada koronavirus akan menjadi lebih daripada tiga kali ganda daripada hari ini.

Pada tahun selepas vaksin pertama kali diperkenalkan pada Disember 2020, lebih 4.3 bilion orang menerima inokulasi, menyelamatkan 20 juta nyawa, menurut penyelidikan yang diterbitkan Khamis dalam jurnal Penyakit Berjangkit Lancet.

Sekiranya matlamat Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk 40% perlindungan vaksinasi menjelang akhir 2021 di negara berpendapatan rendah telah dicapai, tambahan 600,000 nyawa akan terselamat, kata kajian itu.

Penemuan itu “mengukur betapa teruknya wabak itu jika kita tidak mempunyai vaksin ini,” kata ketua penyelidik Imperial College London, Oliver Watson.

“Bencana akan menjadi perkataan pertama yang terlintas di fikiran,” kata Watson mengenai kematian yang akan berlaku tanpa vaksinasi yang meluas.

Lebih daripada 6.3 juta orang telah meninggal dunia akibat coronavirus, termasuk lebih daripada satu juta rakyat Amerika, menurut Our World in Data. Lebih 40,000 Penduduk New York City meninggal dunia daripada virus itu, kata pegawai kesihatan.

Penyelidik mengkaji data dari semua kecuali sepuluh daripada 195 negara di dunia dan mendapati bahawa vaksin menghalang 19.8 juta jumlah kematian, termasuk 4.2 juta kematian di India dan 1.9 juta di AS.

Satu juta orang di Brazil juga terhindar daripada kematian akibat virus itu berkat vaksin, begitu juga lebih setengah juta orang di Perancis dan United Kingdom, kata para penyelidik.

Kajian itu mendapati bahawa 14.4 juta kematian dapat dielakkan apabila hanya menyumbang kepada kematian COVID-19 yang dilaporkan, tetapi jumlah nyawa yang terselamat meningkat dengan ketara apabila saintis menyumbang kematian yang mungkin dikaitkan dengan virus itu.

Kira-kira 4.3 bilion orang mendapat vaksin COVID pada tahun selepas ia diperkenalkan.
AP

Kajian itu mempunyai beberapa batasan yang ketara. China, negara paling ramai penduduk di dunia, adalah antara negara yang dikecualikan daripada kajian itu kerana kekurangan maklumat mengenai kesan virus itu terhadap rakyatnya yang besar, kata penyelidik. Kesan pemakaian topeng, penutupan dan kemungkinan mutasi COVID-19 jika tiada virus itu juga tidak dipertimbangkan dalam kajian itu.

Model yang tidak diterbitkan oleh Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan di Seattle menganggarkan bahawa 16.3 juta nyawa telah diselamatkan oleh vaksin.

“Kami mungkin tidak bersetuju dengan jumlah itu sebagai saintis, tetapi kami semua bersetuju bahawa vaksin COVID telah menyelamatkan banyak nyawa,” kata Ali Mokdad dari institut itu, sambil menjelaskan bahawa dasar yang lebih ketat akan dilaksanakan di seluruh dunia jika vaksin tidak ada semasa lonjakan varian delta.

“Walaupun kami melakukannya dengan baik kali ini – kami menyelamatkan berjuta-juta dan berjuta-juta nyawa – kami boleh melakukan yang lebih baik dan kami sepatutnya melakukan yang lebih baik pada masa hadapan,” kata Adam Finn dari Sekolah Perubatan Bristol di England, yang tidak terlibat dalam penemuan yang diterbitkan pada Khamis. .

Dengan wayar AP

We wish to say thanks to the author of this post for this remarkable content

20 juta nyawa diselamatkan oleh vaksin COVID-19 pada tahun pertama: laporan


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/