24 kes, 7 kematian dalam kalangan lelaki gay dan biseksual dilaporkan dalam wabak penyakit meningokokal Florida, kata CDC

CDC mengatakan wabak itu “terutamanya di kalangan gay, biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, termasuk mereka yang hidup dengan HIV. Data terkini menunjukkan bahawa kira-kira separuh daripada kes yang berkaitan dengan wabak ini adalah dalam kalangan lelaki Hispanik. Wabak ini kebanyakannya menjejaskan orang yang tinggal di Florida tetapi juga telah menjejaskan beberapa orang yang telah pergi ke Florida.”

Penyakit meningokokus termasuk meningitis — jangkitan pada lapisan otak dan saraf tunjang — dan jangkitan saluran darah. “Penyakit meningokokus boleh menjejaskan sesiapa sahaja dan boleh membawa maut,” kata CDC dalam kenyataannya.

Bakteria merebak melalui perkongsian rembesan pernafasan atau tekak, seperti air liur atau ludah. Ia biasanya memerlukan sentuhan rapat atau lama, contohnya bercium atau dekat dengan seseorang yang batuk, untuk menyebarkan bakteria.

Gejala termasuk demam tinggi, sakit kepala, leher kaku, loya atau muntah atau ruam ungu gelap, kata CDC. Walaupun mereka mula-mula boleh kelihatan seperti selesema, mereka biasanya menjadi lebih teruk dengan cepat. Jika seseorang mempunyai simptom ini, mereka harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

CDC mengesyorkan agar gay, biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki mendapatkan vaksin meningokokus jika mereka tinggal di Florida, atau bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan mereka jika mereka melancong ke negeri ini. Bagi mereka yang hidup dengan HIV, pegawai kesihatan menekankan kepentingan vaksinasi rutin.

“Mendapat vaksin terhadap penyakit meningokokus adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit serius ini, yang boleh menjadi maut dengan cepat,” kata Dr José R. Romero, pengarah Pusat Imunisasi dan Penyakit Pernafasan Kebangsaan, dalam siaran berita CDC. “Oleh kerana wabak di Florida, dan bilangan acara Pride yang diadakan di seluruh negeri dalam beberapa minggu akan datang, adalah penting bahawa lelaki gay dan biseksual yang tinggal di Florida mendapat vaksin, dan mereka yang melancong ke Florida bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka tentang mendapatkan Vaksin MenACWY.”

Vaksin itu ditawarkan di pejabat doktor, farmasi, pusat kesihatan komuniti atau jabatan kesihatan tempatan, kata CDC, dan insurans harus menampung kos untuk orang yang disyorkan vaksin semasa wabak. Sesiapa sahaja di Florida boleh mendapatkan vaksin tanpa kos di jabatan kesihatan daerah semasa wabak itu.

Menurut CDC, wabak yang menjejaskan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki disebabkan oleh serogroup C. Terdapat juga kelompok serogroup B yang tidak berkaitan dalam kalangan pelajar kolej dan universiti di satu daerah.

Kemas kini wabak penyakit meningokokus datang kerana CDC telah menjejaki wabak luar biasa cacar monyet di negara di mana penyakit ini tidak endemik, termasuk Amerika Syarikat. Laporan CDC telah melaporkan 142 kes orthopoxvirus di Amerika Syarikat, termasuk 13 di Florida.

Ancaman kepada populasi umum AS adalah rendah, kata CDC, tetapi terdapat bilangan kes cacar monyet yang tinggi di kalangan lelaki gay, biseksual dan lain-lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. “Walau bagaimanapun, sesiapa yang telah berhubung rapat dengan seseorang yang mempunyai cacar monyet berisiko, ” nota CDC.

We would like to thank the author of this write-up for this incredible web content

24 kes, 7 kematian dalam kalangan lelaki gay dan biseksual dilaporkan dalam wabak penyakit meningokokal Florida, kata CDC


You can view our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/