3 cara untuk meningkatkan kesihatan anda melalui mikrobiom usus anda

Dipanggil mikrobiom, ia terdiri daripada berjuta-juta organisma yang hidup dalam diri kita dan pada kita, kata Elizabeth Corwin, naib dekan penyelidikan strategik dan inovatif di Columbia University School of Nursing. Dan mikrobiom yang sihat adalah bahagian penting dalam kesihatan yang baik.

Ia mempengaruhi sistem imun dan membantu mensintesis vitamin penting dalam usus kita, tambah Corwin. Organisma tersebut juga menawarkan perlindungan, boleh membantu menyembuhkan luka, membunuh patogen jahat dan membantu ubat tertentu berfungsi dengan lebih baik, kata Sheena Cruickshank, seorang profesor dalam bahagian jangkitan, imuniti dan perubatan pernafasan di Universiti Manchester di United Kingdom.

Menjaga mikrobiom anda boleh membantu dengan banyak keadaan, termasuk alahan, asma dan penyakit autoimun, kata Cruickshank.

“Apa yang kami maksudkan dengan mikrobiom yang baik ialah mikrobiom yang pelbagai, ” kata Cruickshank. “Banyak penyakit cenderung dikaitkan dengan kekurangan variasi.”

Dia dan Corwin berkongsi cara mudah untuk mendapatkan lebih banyak kepelbagaian mikrob dalam hidup anda.

Bagaimana dengan seekor anjing?

Mencari alasan untuk mengambil anjing? Ini dia.

Kajian menunjukkan bahawa anjing berkongsi mikrobiom mereka dengan isi rumah, kata Corwin. Membesar dengan seekor anjing telah ditunjukkan untuk mengurangkan kemungkinan mendapat asma dan alahan, kata Cruickshank.

Dan menjaga haiwan peliharaan adalah cara yang menyenangkan untuk menukar bakteria, tambahnya. Hanya mempunyai haiwan di sekeliling boleh membantu.

“Kami juga mempunyai mikrobiom dalam bangunan kami dan di udara di sekeliling kami, ” kata Cruickshank. “Adalah dicadangkan bahawa mikrobiom luar bandar mempunyai lebih banyak variasi, dan ia mungkin lebih baik untuk kesihatan paru-paru kita.”

Maaf orang kucing, tetapi Corwin berkata bahawa anjing nampaknya haiwan peliharaan yang paling membantu mikrobiom.

Kortisol boleh memberi kesan pada usus yang bocor.

Kurangkan tekanan anda

Satu faktor kesihatan mikrobiom yang penting ialah kebocoran, atau kebolehtelapan, usus anda.

Daripada puak purba hingga tamadun moden, apakah yang dikatakan mikrobiom kita tentang kita?

Usus setiap orang boleh telap pada tahap tertentu, tetapi usus sesetengah orang lebih bocor daripada yang lain, kata Corwin. Jika usus anda membocorkan mikroorganisma yang sihat dan berguna, itu tidak mengapa, tambahnya. Tetapi jika anda membocorkan lebih banyak mikroorganisma ganas, sel imun yang menunggu di luar akan diaktifkan, yang boleh menyebabkan keradangan.

Jadi bagaimana tekanan anda mula bermain?

“Kortisol tinggi, yang merupakan salah satu hormon tekanan kita, sebenarnya boleh meningkatkan kebocoran usus anda,” kata Corwin. “Jika anda hidup dengan tekanan yang tinggi, usus anda mungkin lebih bocor.”

Mencuba makanan baharu boleh menjadi cara yang baik untuk menggalakkan kepelbagaian dalam mikrobiom anda.

Pelbagaikan diet anda

Diet tinggi serat, pelbagai adalah penting untuk mikrobiom yang sihat, kata pakar.

Mikrobiota menyukai makanan dengan banyak serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, kata Corwin. Serat tidak dicerna dengan baik di dalam perut dan cenderung lebih banyak dipecahkan oleh mikroorganisma, dan ia bergerak melalui usus, tambahnya.

Kotak makan tengah hari terbaik untuk orang dewasa dan kanak-kanak, menurut pakar (CNN Underscored)

Makanan yang ditapai boleh membantu, kerana ia sering memberi anda bakteria hidup, kata Cruickshank. Tetapi, walaupun beberapa kajian telah menunjukkan keberkesanan, adalah sukar untuk mengetahui dengan pasti sama ada anda akan mendapat bakteria berguna daripada makanan yang ditapai yang anda makan kerana kumpulan boleh berbeza-beza.

Cruickshank berkata dia bimbang tentang mikrobiom orang yang mengehadkan makanan mereka, sama ada disebabkan oleh diet yang ketat atau kerana mereka bergantung pada makanan tinggi lemak tetapi mudah.

“Jika anda mempunyai diet yang pelbagai dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, itu memberikan banyak perkara yang berbeza untuk dimakan dan dinikmati,” kata Cruickshank. “Perkara paling mudah yang boleh kita lakukan ialah mengamalkan pemakanan yang baik dan seimbang.”

Bagaimana dengan probiotik?

Mungkin. Probiotik selalunya perkara pertama yang kita fikirkan apabila kita bercakap tentang kesihatan usus, tetapi bukti tentang keberkesanannya bercampur-campur, kata Cruickshank.

Diet Mediterranean menjaringkan satu lagi kemenangan untuk umur panjang dengan meningkatkan mikrobiom

Mereka sering disyorkan selepas antibiotik untuk menambah bakteria baik yang boleh dibunuh bersama yang buruk dengan ubat.

Beberapa kajian tunjuk mereka boleh membantu sedikittetapi yang lain menunjukkan probiotik tidak begitu berkesan seperti yang difikirkan ramai, katanya.

We would love to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

3 cara untuk meningkatkan kesihatan anda melalui mikrobiom usus anda


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/