3 perkara yang perlu anda lakukan sebaik sahaja anda bangun untuk berasa berjaga-jaga sepanjang hari, menurut ahli sains saraf Stanford

  • Rutin pagi anda boleh membantu anda berasa berjaga-jaga sepanjang hari, kata Dr Andrew Huberman, seorang saintis saraf.
  • Dia berkata bahawa pergi ke luar sejam selepas anda bangun boleh membantu menetapkan tahap tenaga anda untuk hari itu.
  • Senaman meningkatkan suhu badan anda dan membersihkan bahan kimia “mengantuk” dalam otak, tambahnya.

Ahli sains saraf Universiti Stanford Dr. Andrew Huberman berkongsi tiga perkara yang boleh anda tambahkan pada rutin pagi anda untuk membantu anda bangun dan berasa bertenaga sepanjang hari.

Pada episod khas siri YouTube “Selepas Sekolah,” Huberman menjelaskan bahawa tabiat tidur dan rutin pagi anda boleh memberi impak besar pada fokus dan mood anda.

Huberman berkata bahawa mendapat cahaya semula jadi sejurus selepas anda bangun dan melakukan aktiviti yang meningkatkan suhu badan anda boleh membantu anda berasa lebih berjaga-jaga dan bertenaga.

Keluar seawal mungkin

Huberman, yang juga hos podcast sains “Makmal Huberman,” berkata bahawa mendapatkan tidur yang berkualiti adalah perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk merasai yang terbaik pada setiap masa. Dia berkata menyediakan diri anda untuk kitaran tidur yang hebat bermula sebaik sahaja anda bangun.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk memberi permulaan hari anda, menurut Huberman, adalah keluar dalam masa sejam pertama selepas bangun sekurang-kurangnya lima hingga 10 minit, untuk mengaktifkan rangsangan semula jadi badan anda daripada bahan kimia yang dipanggil kortisol .

“Sekali setiap 24 jam, anda akan mendapat rangsangan yang sihat dalam kortisol. Ia menetapkan irama pergerakan irama suhu anda, ia menetapkan tahap kewaspadaan anda, serta tahap tumpuan dan mood anda. Anda mahukan rangsangan itu dalam kortisol berlaku seawal mungkin,” katanya. Kira-kira 16 jam selepas rangsangan kortisol ini, badan anda akan mula mengeluarkan melatonin, yang kemudiannya akan membantu anda tertidur, menurut Huberman.

Jika anda tidak keluar untuk seketika selepas bangun dari tidur, dia berkata rangsangan kortisol ini akan berlaku pada waktu siang, menjadikannya lebih sukar untuk tidur dan mengekalkan tidur yang kurang baik. Cahaya buatan daripada telefon dan lampu tidak mencukupi untuk mendapatkan rangsangan ini.

Jika anda tinggal di tempat yang sangat gelap, Huberman berkata perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menghidupkan lampu dengan segera apabila anda bangun atau melihat ke dalam Kotak lampu LED untuk mensimulasikan cahaya matahari.

Mendapat cahaya matahari pada waktu pagi juga membebaskan dopamin, menurut Huberman, yang akan membuatkan anda berasa lebih bermotivasi sepanjang hari. “Peranan utama dopamin dalam otak dan badan adalah untuk mendorong motivasi, keinginan, dan pengejaran. Ia bukan molekul keseronokan, ia adalah molekul pemacu,” katanya. Memastikan untuk mendapatkan dopamin dopamin pagi akan meningkatkan pemanduan anda dan mendorong anda melalui hari anda selancar mungkin.

Tangguhkan kafein pagi anda

Huberman berkata satu lagi cara anda boleh berasa lebih berwaspada sepanjang hari ialah menunggu kira-kira sejam hingga 90 minit selepas anda bangun untuk mengambil kafein, dan bukannya mengambilnya dengan segera. Apabila kita mengantuk, katanya, ia adalah kerana bahan kimia yang dipanggil adenosin terkumpul di dalam otak kita dan memberitahu badan kita untuk tidur. Dia berkata kafein menghalang adenosin daripada mengaktifkan di dalam otak.

“Jika anda bangun pada waktu pagi dan anda tidak tidur cukup seperti yang anda mahukan dan anda masih mengantuk, itu bermakna anda masih mempunyai pengumpulan adenosin dalam sistem anda,” katanya. Dia menerangkan bahawa jika anda segera mencapai kafein, anda “menindas tindakan adenosin dan anda akan lebih berjaga-jaga. Dan kemudian teka apa yang berlaku? Kafein hilang dan adenosin mengikat kepada reseptor dengan pertalian yang lebih besar dan anda mempunyai waktu petang anda kemalangan.”

Jika anda sudah biasa minum kopi serta-merta apabila anda bangun dan menunggu lama untuk mengambil kafein kelihatan terlalu menakutkan, Huberman berkata anda boleh mulakan dengan perlahan-lahan memindahkan jumlah masa kembali sebanyak 15 minit setiap hari.

Senaman juga akan membersihkan adenosin pada waktu pagi, katanya.

Meningkatkan suhu badan teras anda

Suhu badan kita secara semula jadi meningkat sejurus sebelum kita bangun sehingga tengah hari dan kemudian turun ke titik paling rendah pada tengah malam, menurut Huberman. “Matlamatnya di sini adalah untuk meningkatkan suhu badan supaya terjaga dan menurunkan suhu badan untuk tidur,” katanya.

Bersenam pada waktu pagi adalah cara terbaik untuk meningkatkan suhu dalaman badan anda, katanya, serta mandi air sejuk atau mandi. Apabila permukaan badan anda sejuk, suhu dalaman anda akan meningkat untuk mengimbangi, kata Huberman.

Dia menambah bahawa badan dan otak anda juga lepaskan adrenalin dan dopamin apabila anda terdedah kepada air sejuk dan terus membebaskannya beberapa jam selepas anda keluar dari air. Apabila anda menggabungkan cahaya, senaman dan pendedahan air sejuk pada awal pagi, “Anda mencipta musim panas dalam badan anda,” kata Huberman.

We would like to thank the author of this post for this incredible material

3 perkara yang perlu anda lakukan sebaik sahaja anda bangun untuk berasa berjaga-jaga sepanjang hari, menurut ahli sains saraf Stanford


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/