4 suplemen tidak berguna yang anda mungkin sudah cukup melalui diet anda, menurut pakar pemakanan

  • Vitamin A, C, B dan zink adalah nutrien yang biasanya cukup oleh orang Amerika melalui diet mereka.
  • Pakar pemakanan berkata rakyat Amerika harus cuba mendapatkan semua nutrien daripada makanan dan bukannya melalui makanan tambahan.
  • Mengambil tambahan vitamin C dan zink berkemungkinan tidak akan menghalang selsema, dan jumlah yang berlebihan akan terkencing.

Industri suplemen sedang meletup, tetapi pakar pemakanan tidak mengesyorkan mendapatkan vitamin dan mineral anda daripada pil.

Jualan makanan tambahan mencapai pemecahan rekod $55 bilion dalam jualan pada tahun 2020, dan industri telah mencatatkan keuntungan besar sejak bermulanya wabak COVID-19.

Emma Laing, seorang profesor klinikal di Universiti Georgia dan pakar diet berdaftar, berkata kebanyakan orang dewasa yang sihat mendapat nutrien mereka melalui makanan dan bukannya makanan tambahan, kerana makanan menawarkan biokimia dan serat yang bukan berasal dari pil.

“Makanan seperti bijirin penuh, sayur-sayuran, dan kekacang secara amnya dianggap sebagai makanan mampu milik yang juga kaya dengan nutrien, ” kata Laing kepada Insider. “Adalah sukar untuk mengeluarkan suplemen yang akan meniru profil nutrien yang tepat bagi makanan ini dan menghasilkan manfaat kesihatan yang sama.”

Selain itu, rakyat Amerika mungkin tidak menyedari bahawa mereka sudah mendapat cukup vitamin dan mineral melalui diet mereka. Orang dalam bercakap dengan tiga pakar diet untuk memahami vitamin dan mineral yang orang Amerika biasanya cukup makan melalui diet mereka, menjadikan suplemen tidak diperlukan.

Walaupun orang Amerika biasanya mendapat cukup vitamin A, C, B dan


zink

melalui diet Barat, pakar berkata orang ramai harus berusaha untuk mendapatkan setiap nutrien melalui diet seimbang. Orang yang mengalami kekurangan yang didiagnosis oleh doktor, atau mereka yang mempunyai diet terhad disebabkan alahan makanan atau intoleransi, boleh memerlukan makanan tambahan, menurut Laing.

Suplemen vitamin C mungkin mengurangkan keterukan atau panjang selesema, tetapi mengambil suplemen tidak akan membantu

Pada 2018, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS berhenti memerlukan penjual untuk melabelkan nilai harian vitamin C dan vitamin A pada label pemakanan kerana betapa jarang kekurangan vitamin ini. Kedua-dua nutrien ini terdapat dalam pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran, dan ia tidak memerlukan banyak masa untuk mendapatkan keperluan harian anda: hanya sebiji oren mempunyai kebanyakan vitamin C yang anda perlukan untuk hari itu, setiap Berita Perubatan Hari Ini.

Kerana sifat meningkatkan imun vitamin C, sesetengah orang mengambil suplemen untuk mencegah selsema. Kirstin Vollrath, seorang pakar diet dan profesor berdaftar di Universiti Houston, berkata pengambilan vitamin C dan zink bersama-sama pada permulaan selsema mungkin mengurangkan gejala atau panjangnya, tetapi tidak akan menghentikan virus itu. A semakan 2013 daripada ujian terkawal plasebo tidak menemui bukti suplemen vitamin C menghalang selsema.

“Tubuh kita jauh lebih canggih daripada yang kita berikan kepada mereka, ” kata Vollrath. “Badan anda tahu berapa banyak vitamin C yang diperlukan, dan apabila ia mencukupi untuk berfungsi, selebihnya akan dikumuhkan kebanyakannya melalui air kencing.”

Kebanyakan orang Amerika mendapat cukup vitamin A – tetapi suplemen menyebabkan dos berlebihan

Seperti vitamin C, FDA berhenti menghendaki pengeluar makanan melabelkan peratusan harian vitamin A kerana kekurangan kekurangan.

Vollrath berkata walaupun secara global kekurangan vitamin A adalah a punca biasa untuk butapurata diet Barat mengandungi cukup nutrien.

Malah, Vollrath berkata orang Amerika lebih cenderung untuk melakukannya pada vitamin A. Ketoksikan vitamin A berlaku biasanya apabila mengambil terlalu banyak suplemen dan boleh menyebabkan loya, sakit kepala, dan penglihatan kabur.

“Apabila orang berfikir tentang vitamin, ia tidak pernah lebih baik, ” kata Vollrath. “Kami sentiasa memerlukan cukup, dan kadang-kadang lebih berbahaya.”

Diet Amerika biasa mengandungi cukup vitamin B, tidak termasuk B12

Terdapat beberapa jenis vitamin B, termasuk thiamin (B1), riboflavin (B2), dan cobalamin (B12). Vitamin B membantu menukar makanan kepada tenaga, meningkatkan imuniti, dan membantu dalam membuat sel-sel baru, menurut Sekolah Perubatan Harvard.

Michelle Averill, pengarah bersekutu Program Penyelarasan Siswazah dalam Dietetik Universiti Washington, berkata secara amnya rakyat Amerika “berkesan baik” dengan mendapatkan vitamin B yang mencukupi, terutamanya jika mereka makan bijirin yang diperkaya dengan nutrien. Averill berkata penyelidikan telah menunjukkan terdapat “manfaat yang sangat sedikit” daripada mengambil suplemen vitamin B.

Vitamin B12 adalah cerita yang berbeza, kata Averill, kerana vegetarian dan vegan mungkin tidak mendapat cukup nutrien kerana ia ditemui terutamanya dalam produk haiwan. Vitamin B12 kekurangan boleh menyebabkan anemia, masalah deria, dan kerosakan saraf.

Orang dewasa biasanya mendapat zink yang mencukupi, dan mengambil mineral tidak akan menghentikan selsema

Averill berkata anak-anak muda boleh mendapat manfaat daripada mendapatkan lebih banyak zink, tetapi kekurangan mineral itu tidak sepatutnya membimbangkan kebanyakan orang dewasa.

“Kami tidak begitu kekurangan dalam hal itu, ” kata Averill. “Terdapat sedikit bukti yang menunjukkan bahawa anda boleh mengambilnya dan mencegah perkara.

Beliau berkata ramai orang telah mencuba mengambil suplemen zink untuk mencegah atau meminimumkan selsema. Baru-baru ini analisis 28 ujian terkawal mendapati zink mempunyai kesan sederhana hingga tiada pada mengurangkan simptom selsema, walaupun ia boleh memendekkan tempoh simptom.

Tetapi menurut Averill, zink perlu berada di dalam badan sebelum terdedah kepada virus untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Selain itu, mengambil suplemen zink melalui semburan hidung boleh menyebabkan kehilangan bau yang kekal, menurut Klinik Mayo.

Sesetengah populasi mungkin masih memerlukan makanan tambahan untuk kesihatan

Walaupun kebanyakan orang Amerika yang sihat tidak akan mendapat manfaat daripada suplemen seperti vitamin C, vitamin A, vitamin B dan zink, Laing berkata terdapat sekumpulan orang yang mungkin memerlukannya. Kumpulan tersebut termasuk orang yang mengalami kekurangan yang didiagnosis oleh doktor, mereka yang mempunyai diet terhad akibat alahan atau intoleransi makanan, bayi dan orang yang merancang untuk hamil atau yang sedang hamil. Keadaan kesihatan dan ubat-ubatan tertentu mungkin memerlukan suplemen juga, menurut Laing.

We wish to thank the writer of this article for this incredible web content

4 suplemen tidak berguna yang anda mungkin sudah cukup melalui diet anda, menurut pakar pemakanan


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/