4 tanda anda mungkin mempunyai sistem imun yang lemah-dan apa yang perlu dilakukan mengenainya, menurut pakar imunologi

Mengutamakan sistem imun anda tidak pernah menjadi lebih penting, terutamanya dengan penyakit yang sangat menular Subvarian Omicron, BA.2yang membantu memacu satu lagi lonjakan kes Covid di seluruh dunia.

Sebagai seorang pakar imunologi dan doktor perubatan berfungsi, pesakit sering bertanya kepada saya bagaimana mereka boleh mengukur kesihatan sistem imun mereka. Saya memberitahu mereka bahawa sistem imun kita adalah sasaran yang bergerak dan tidak mempunyai organ tertentu yang nyata di mana ia boleh diasingkan sepenuhnya. Anda tidak boleh mengimbasnya dengan X-ray, biopsi atau menentukannya tepat kekuatan atau kelemahan dengan satu ujian.

Walau bagaimanapun, terdapat empat tanda amaran utama yang boleh menunjukkan sama ada anda mempunyai sistem imun yang lemah dan harus berusaha lebih untuk meningkatkannya:

Tanda anda mempunyai sistem imun yang lemah

1. Anda kerap jatuh sakit dan mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk pulih.

Jangan risau jika anda bersin dan menghidu melalui dua atau tiga selsema setahun. Kebanyakan orang pulih seperti biasa dalam kira-kira seminggu.

Tetapi jika anda sentiasa diserang selsema dengan simptom yang berlarutan selama berminggu-minggu, atau sering mendapat keracunan makanan, ia mungkin disebabkan oleh tindak balas yang lembap daripada sistem imun semula jadi anda.

Sistem imun semula jadi anda melibatkan halangan yang menghalang bahan berbahaya daripada memasuki badan anda. Anggap ia sebagai barisan pertahanan pertama terhadap semua penceroboh dan kecederaan. Komponennya termasuk:

  • refleks batuk, yang membantu kita mengusir perkara yang boleh merengsakan atau menjangkiti kita.
  • Pengeluaran lendir, yang memerangkap bakteria dan zarah-zarah kecil dan membantu mengeluarkannya daripada badan.
  • Asid perut, yang membantu membunuh mikrob yang masuk melalui makanan dan air kita.

2. Anda berada dalam keadaan tertekan yang berterusan.

Jenis tekanan tertentu boleh memberi manfaat kepada kesihatan imun dan kesejahteraan keseluruhan kita.

Sebagai contoh, tekanan akut jangka pendek — seperti kesesakan lalu lintas — direka untuk membantu badan anda mengecas mekanisme perlindungannya dalam sekelip mata. Oleh sebab itu, tekanan akut sebenarnya membantu meningkatkan sistem imun anda dalam jangka pendek.

Di hujung spektrum tekanan yang lain, tekanan kronik boleh menjadi berita buruk, menyebabkan disregulasi imun dan penindasan imun, yang membawa kepada peningkatan jangkitan dan pemulihan yang lemah daripada penyakit.

Kajian juga menunjukkan bahawa episod tekanan yang kerap nampaknya memburukkan lagi penyakit autoimun seperti artritis reumatoid dan kolitis ulseratif dan boleh menyebabkan flare-up dalam tindak balas alahan seperti ekzema dan asma.

3. Anda kerap mendapat kudis selsema, atau mengalami kayap pada usia muda.

Virus yang menyebabkan kudis selsema dan kayap kedua-duanya dalam keluarga virus herpes. Sebaik sahaja anda dijangkiti virus herpes, ia masuk ke dalam keadaan tidak aktif dalam badan.

Walau bagaimanapun, apabila anda mengalami tekanan atau imuniti selular anda lemah, virus boleh mereplikasi dan mengaktifkan semula.

Melihat pengaktifan semula yang kerap boleh menjadi tanda bahawa sistem imun anda memerlukan peningkatan.

4. Anda mengambil ubat yang melemahkan tindak balas imun anda.

Malangnya, banyak ubat penting yang digunakan dalam kemoterapi kanser – untuk mencegah penolakan pemindahan organ dan untuk merawat penyakit autoimun – boleh menjadi imunosupresif.

Kortikosteroid, kelas biasa ubat yang digunakan untuk alahan, asma dan penyakit radang lain juga boleh menjadi imunosupresif.

Malah sejarah penggunaan antibiotik yang kerap telah ditunjukkan untuk merosakkan kepelbagaian mikrobiom dalam usus, yang secara langsung boleh menjejaskan tindak balas imun.

Bagaimana untuk menguatkan sistem imun anda

Berita baiknya ialah tanpa mengira status daya tahan imun anda, anda boleh campur tangan setiap hari untuk menjadikannya lebih kuat.

Berikut adalah beberapa cara yang berkesan untuk melakukannya:

1. Memberi makan kepada sistem imun anda.

Sel-sel sistem imun kita memerlukan banyak makanan kaya antioksidan — kebanyakannya buah-buahan dan sayur-sayuran segar, terutamanya yang kaya vitamin C dan beta karotena.

Fokus pada mendapatkan hidangan harian sayur-sayuran berdaun gelap seperti kangkung, beri berpigmen dalam seperti beri hitam dan sayur-sayuran silangan yang mesra usus, kaya serat seperti kubis, brokoli dan arugula.

Mineral zink dan selenium juga nutrien sokongan imun yang kuat dan terdapat dalam kacang, biji, kerang dan beberapa daging.

Akhir sekali, tambahkan sedikit makanan super seperti cendawan shitake dan maitake, teh hijau, dan rempah ratus seperti kunyit, rosemary dan bunga cengkih.

2. Dapatkan sedikit matahari.

Selain meningkatkan mood anda, cuma 10 hingga 15 minit sehari cahaya spektrum penuh mungkin memberikan vitamin D yang mencukupi, vitamin sokongan imun yang penting.

Sesetengah data menunjukkan bahawa vitamin D yang rendah adalah faktor risiko untuk status imun yang lemah, termasuk penyakit autoimun dan Covid. Oleh itu, jika anda mempunyai imuniti yang lemah, adalah idea yang baik untuk memeriksa tahap anda dan menambah masa anda di bawah sinar matahari dengan pil vitamin D.

3. Fokus pada tidur.

Kualiti dan kuantiti tidur mempunyai kesan besar terhadap daya tahan imun.

Kurang tidur kronik adalah berkaitan dengan keradangan yang lebih tinggi dan jangkitan yang lebih kerap. Ini kerana semasa badan kita berehat, sel sistem imun juga boleh menumpukan segala usaha dan tenaga pada serangan kuat terhadap virus dan bakteria.

Selain itu, tidur meningkatkan pembentukan antibodi ingatan kepada bakteria dan virus, untuk membantu membina sistem imun yang lebih kuat untuk masa depan.

4. Berhenti merokok.

Ini sepatutnya tidak perlu, tetapi bahan kimia dalam asap terpakai dan juga asap ketiga adalah karsinogen. Kerosakan yang dihasilkan oleh produk ini dalam tisu kita menyebabkan kita meradang dan dalam keadaan pembaikan yang berterusan.

Rokok, ganja dan vape semuanya memudaratkan saluran pernafasan, yang merupakan penghalang pertama virus dan bakteria bawaan udara.

5. Hadkan penggunaan alkohol.

Alkohol mempunyai kesan negatif pada kebanyakan sel imun semula jadi dan adaptif kita.

Minum minuman beralkohol yang kronik dan berlebihan juga merosakkan lapisan saluran gastrousus, serta sel T pelindung dan neutrofil dalam sistem GI. Ini mengganggu fungsi penghalang usus dan membenarkan kebocoran mikrob ke dalam darah, mengakibatkan keradangan.

6. Gandakan pengurusan tekanan.

Tekanan emosi dan fizikal yang kronik, tidak terurus meninggikan pelepasan sitokin radang, dan orang yang mempunyai tekanan fizikal dan emosi yang tinggi mempunyai tahap keradangan yang lebih tinggi.

Malah, protein C-reaktif, yang merupakan penanda untuk keradangan, meningkat pada pesakit di bawah tekanan akut.

Salah satu cara paling berkesan untuk menguatkan tindak balas imun anda ialah menguruskan tekanan anda melalui meditasi, senaman pernafasan dan aktiviti kesedaran yang lain.

Dr Heather Moday ialah pakar alahan, imunologi dan pakar perubatan berfungsi yang diperakui oleh lembaga. Dia juga pengarang “Kejayaan Imunotaip: Pelan Peribadi Anda untuk Mengimbangi Sistem Imun Anda, Mengoptimumkan Kesihatan dan Membina Daya Tahan Sepanjang Hayat.” Ikuti dia di Instagram @theimmunityMD dan Facebook.

jangan ketinggalan:We would like to say thanks to the author of this write-up for this incredible web content

4 tanda anda mungkin mempunyai sistem imun yang lemah-dan apa yang perlu dilakukan mengenainya, menurut pakar imunologi


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/