5 Cara Untuk Menyokong Kesihatan Otak, Menurut Pakar Neurosains

Dwalaupun berasa seperti otak terbesar di dunia apabila anda menyelesaikan teka-teki Wordle hari ini dalam dua percubaan, adakah anda benar-benar tahu bagaimana untuk menyokong kesihatan otak anda?

Langkah pertama ialah menentukan definisi kesihatan otak, dan ahli sains saraf Hayley Nelson, PhD paling suka definisi Pertubuhan Kesihatan Sedunia: “Kesihatan otak ialah keadaan di mana setiap individu boleh menyedari kebolehan mereka sendiri dan mengoptimumkan fungsi kognitif, emosi, psikologi dan tingkah laku mereka untuk menghadapi situasi kehidupan.”

Secara jelas, “menjaga otak anda adalah penting [for your] kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan,” kata Dr. Nelson, kerana organ memainkan peranan utama dalam hampir setiap sistem dalam badan—daripada pemikiran dan emosi kepada penghadaman, pengawalan hormon dan banyak lagi.

Jadi bagaimana anda menyokong noggin anda? Mulakan dengan mempertimbangkan senarai perkara mengejutkan Dr. Nelson untuk dicari, yang dia kongsikan di bawah. (Dan sudah tentu, lawati doktor anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan yang mendesak.)

Jika anda masih mencari sedikit sokongan tambahan, anda boleh cuba menambah diet anda dengan bahan-bahan seperti vitamin B6, B12dan ekstrak ceri kopi-semuanya terdapat dalam Kapsul Neuriva Plus. Formula ini direka untuk membantu menyokong kesihatan otak yang holistik dan proaktif melalui enam petunjuk kognitif utama: pembelajaran, ingatan, tumpuan, penaakulan, ketepatan dan tumpuan*.

Tetapi ingat: Semasa anda memahami tanda-tanda dan cadangan Dr. Nelson, jangan lupa bahawa tiada pendekatan “satu saiz-sesuai-semua” apabila ia berkaitan dengan otak. Kerana ia adalah sebahagian daripada apa yang menjadikan anda unik.

Teruskan menatal untuk 5 tanda kesihatan otak yang mengejutkan dengan petua tentang cara menyokongnya.

1. Anda tahu bagaimana untuk berehat

Utamakan tidur ialah baris yang sentiasa ada pada senarai niat anda. Pertimbangkan ini satu lagi dorongan. “Jika anda boleh tidur dengan mudah, terus tidur sepanjang malam, dan bangun dengan rasa rehat dan segar, ini adalah penunjuk yang baik untuk kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan,” kata Dr. Nelson.

Selain daripada keletihan atau kelesuan pada waktu siang, kualiti tidur juga mempengaruhi tumpuan. Menurut Dr. Nelson, keupayaan anda untuk menumpukan perhatian, bertindak balas terhadap situasi dengan mudah dan pantas serta kekal fokus semasa menyelesaikan tugasan (ehem, semua bidang Neuriva Plus dirumuskan untuk disasarkan*) adalah tanda-tanda kesihatan otak—dan mungkin bertambah baik dengan ketara dengan lebih baik tidur.

2. Anda boleh mengawal emosi anda

Dr. Nelson menyatakan bahawa “dapat menenangkan diri semasa saat-saat tekanan tinggi melalui pernafasan dalam, senaman atau meditasi, menunjukkan keupayaan anda untuk mengawal sistem saraf anda.” Faktor lain yang mempengaruhi peraturan emosi? Keupayaan untuk menggunakan kemahiran menaakul dalam situasi tekanan tinggi.

Sebaliknya, pemikiran yang berulang (terutamanya yang negatif) menunjukkan sebaliknya, menurut Dr. Nelson, dan boleh menjadi pelopor kemurungan atau kebimbangan. “Mampu dengan mudah ‘melepaskan sesuatu,’ mempunyai hubungan yang sihat, dan menguruskan tekanan dengan baik adalah semua tanda-tanda a [brain health]”katanya. Jadi teruskan, tempah kelas yoga itu, mulakan jurnal atau daftar untuk terapi—apa sahaja yang membantu anda merasakan (dan mengekalkan) keseimbangan yang sihat itu.

3. Anda belajar dengan cepat—dan mengekalkan apa yang anda pelajari

Adakah anda telah mengambil gitar kebelakangan ini? Cuba tangan anda pada masam? Menurut Dr. Nelson, mempelajari perkara baharu adalah penting, dan tidak terlalu awal—atau terlambat—untuk memulakan latihan otak anda.

“Menjaga otak anda aktif adalah sama pentingnya dengan memastikan badan anda aktif!” Dr Nelson berkata. “Mempunyai ingatan yang boleh dipercayai dan keupayaan untuk mempelajari perkara baharu adalah petunjuk yang hebat [brain health].”

4. Anda mempunyai usus yang sihat

Adakah anda tahu anda mempunyai otak kedua? Memang benar, menurut Dr. Nelson, dan ia dipanggil sistem saraf enterik. “[It] memproses maklumat deria dalam usus dan menghantarnya ke otak, yang seterusnya, menghantar isyarat kembali ke usus untuk menyesuaikan fungsinya,” kata Dr. Nelson.

“Apabila sistem GI teriritasi, ia mungkin menghantar isyarat kepada sistem saraf pusat untuk mencetuskan perubahan mood,” sambungnya. “Beberapa jenis probiotik telah terbukti mempunyai kesan positif terhadap gejala psikologi… dan tekanan yang dirasakan dalam sukarelawan manusia yang sihat.”

5. Anda mempunyai kehidupan sosial yang selesa—berkembang maju, malah!

Ekstrovert, bergembiralah. Dr. Nelson menyatakan bahawa orang yang mempunyai hubungan yang lebih rapat hidup lebih lama dan lebih bahagia, dan telah menunjukkan penurunan kognitif yang lebih perlahan semasa penuaan.

Bersosial memerlukan persepsi yang tajam, pertimbangan yang baik, dan kemahiran membuat keputusan yang kuat, semuanya adalah kunci kepada ketepatan kognitif, menurut kajian 2014. Perhubungan juga secara amnya meningkatkan tingkah laku yang sihat dan emosi positif, kata Dr. Nelson. “Sokongan sosial ini membawa kepada…kurang hormon tekanan, dan oleh itu umur panjang dan kesihatan otak yang lebih baik.” Alasan untuk merancang perjalanan kumpulan rakan? Ya, ia tidak penting.

Dapatkan kupon untuk potongan $5 untuk pembelian anda Kapsul Neuriva Plus apabila anda memesan dari Amazon.

*Kenyataan ini belum dinilai oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

We wish to thank the author of this short article for this outstanding content

5 Cara Untuk Menyokong Kesihatan Otak, Menurut Pakar Neurosains


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/