5 Makanan untuk Meningkatkan Kesihatan Jantung Anda

Lain kali anda membuat senarai barangan runcit anda, jangan lupa ikut kata hati anda.

Pemakanan yang menyihatkan jantung membuat perbezaan besar dalam mengurangkan risiko penyakit jantung anda, pembunuh utama di seluruh AS. Semua orang dari Persatuan Jantung Amerika kepada Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS mengesyorkan membuat pilihan makanan khusus untuk menyokong jantung yang sihat. Oleh kerana makanan untuk kesihatan jantung boleh mengurangkan potensi masalah kardiovaskular yang lain — seperti tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi — perlu diingat semasa anda merancang makanan mingguan anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui makanan yang perlu dicari dan bagaimana rupa diet yang menyihatkan jantung secara keseluruhan.


Bermain sekarang:
Tengok ini:

Seberapa Sihat Jantung Anda, Betulkah? 5 Cara untuk Memberitahu di…


3:59

Apakah diet yang menyihatkan jantung?

Kajian telah mendedahkan dua perkara: makanan yang lebih berisiko untuk jantung anda dan makanan yang menguatkannya. Nasib baik, anda tidak akan terkena dengan sekumpulan bebola lengkung. Makanan terbaik untuk kesihatan jantung ialah makanan yang mungkin anda anggap sebagai sihat. Begitu juga, makanan yang tidak menyihatkan hati mungkin sudah ada dalam radar anda kerana tidak memberi manfaat kepada badan anda.

Sebelum kita menyelam di sini, katakan: semuanya secara sederhana. Kecuali anda sudah tahu anda mempunyai masalah kesihatan jantung, anda tidak perlu memotong sebarang makanan atau membuat perubahan drastik. Kami tidak mengatakan anda tidak boleh makan sekeping bacon lagi atau memecahkan soda lain. Sebaliknya, berhati-hati tentang rupa diet yang menyihatkan jantung boleh membantu anda memasukkan lebih banyak makanan tersebut ke dalam makanan anda.

Sekarang, mari kita bercakap secara terperinci. Menurut AHA dan Jabatan Kesihatan, diet yang menyihatkan jantung kaya dengan:

 • Menghasilkan
 • Protein tanpa lemak
 • Karbohidrat kompleks yang kaya dengan serat
 • Lemak yang sihat

Diet yang penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna-warni, bijirin penuh dan protein dan lemak yang sihat akan memberikan tubuh anda serat, vitamin dan mineral yang diperlukan untuk menyokong jantung yang sihat.

Spektrum hasil pelangi yang terang di atas pinggan.

Gambar David Malan/Getty

Sebaliknya, jika anda cuba meningkatkan kesihatan kardiovaskular, anda ingin mengehadkan pengambilan:

 • Lemak trans
 • Lemak tepu
 • Daging yang diproses (contohnya, daging makan tengah hari, salami dan hot dog)
 • Lebihan garam
 • Lebihan gula
 • Karbohidrat yang ditapis (contohnya, roti putih dan makanan ringan)
 • daging merah
 • Lebihan alkohol

Jika banyak kegemaran anda berada dalam senarai kurang sihat jantung, jangan panik. Anda masih boleh memasukkannya dalam diet anda (melainkan jika doktor anda menyatakan sebaliknya). Hanya pastikan bahawa makanan ini tidak mengambil alih setiap hidangan, dan cuba tambahkan seberapa banyak makanan yang menyihatkan jantung ke dalam hari anda yang boleh.

Makanan yang menyihatkan jantung

Orang yang berpakaian coklat panjang melayari lorong kedai runcit.

d3sign/Getty Images

Jika anda ingin berasa gembira tentang perkara yang akan dilakukan oleh perjalanan runcit anda yang seterusnya untuk kesihatan jantung anda, anda boleh mengambil item dalam kategori khusus ini.

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Ingat piramid makanan zaman dahulu? Ia mengenai sesuatu. Tubuh anda mendapat manfaat daripada makan sedikit hasil.

Ini kerana sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi banyak kepadatan nutrisi setiap gigitan. Pisang dan keledek menyampaikan kalium, mineral utama untuk kesihatan jantung. Sayuran cruciferous boleh membantu mengelakkan arteri tersumbat. Sayur-sayuran berdaun memberikan serat, yang boleh membantu menurunkan kolesterol dan tekanan darah.

Pendek kata, lebih banyak hasil yang anda bungkus, lebih baik. Dan jika hasil segar tidak sesuai dengan bajet atau gaya hidup anda, jangan risau. Anda boleh mendapat banyak manfaat pemakanan daripada pilihan beku, kering dan tin. Hanya pastikan ia ditandakan rendah natrium.

2. Bijirin penuh

Tidak semua karbohidrat tidak baik. Karbohidrat yang ditapis seperti yang terdapat dalam roti putih terbang melalui badan anda, biasanya mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan kepada anda. Tetapi karbohidrat kompleks, seperti yang anda akan dapati produk bijirin penuhmenyampaikan serat, yang telah kami sebutkan sebagai penggalak kesihatan jantung.

Selain itu, ia selalunya kaya dengan vitamin dan mineral seperti zat besi, selenium, thiamin (Vitamin B1), riboflavin (Vitamin B2), niasin (Vitamin B3), folat (Vitamin B9) dan magnesium. Jika anda sedang mencari diet yang menyihatkan jantung, pilih produk yang mengandungi bijirin penuh dalam senarai ramuannya. Selain itu, karbohidrat kompleks juga boleh didapati dalam kacang, kentang, kacang dan jagung.

Taco ikan di atas pinggan, dengan tortilla jagung dan ketumbar segar.

GSpictures/Getty Images

3. Protein tanpa lemak dan tumbuhan

Walaupun protein tertentu — seperti daging merah dan daging yang diproses — boleh menyukarkan jantung anda, yang lain mendahului senarai makanan untuk kesihatan jantung. Perkara utama di sini ialah mencari protein berasaskan tumbuhan, protein haiwan tanpa lemak dan ikan. Pakar mengesyorkan mencampurkan sumber protein anda. Jadi anda mempunyai banyak pilihan, sediakan:

 • Lentil
 • kekacang
 • Kacang
 • Biji benih
 • tauhu
 • Ikan, terutamanya yang tinggi dengan asid lemak omega-3
 • Telur
 • Produk tenusu rendah lemak
 • ayam itik
 • Biji benih

Tukar beberapa daging merah anda dan daging babi yang diawetkan dengan pilihan di atas dan anda akan membantu anda.

4. Lemak yang sihat

Anda mungkin berfikir bahawa lemak menimbulkan masalah jantung, tetapi ini semua tentang taip daripada lemak. Walaupun lemak trans dan tepu telah dikaitkan dengan isu kardiovaskular dalam banyak kajian, badan anda, termasuk jantung anda, memerlukan lemak yang sihat. Anda boleh mendapatkannya daripada ikan, kacang dan biji, bersama-sama dengan alpukat dan jumlah minyak tumbuhan yang sederhana seperti:

 • Minyak zaitun
 • minyak bijan
 • bunga matahari
 • Minyak kacang soya
 • Minyak canola
 • Minyak jagung
 • Minyak safflower

Sebagai peraturan umum, jika lemak akan menjadi pepejal pada suhu bilik, ia mungkin tepu. Jika ia adalah cecair, kemungkinan besar ia berada di bawah varieti tak tepu. Fikirkan mentega (kontroversial untuk kesihatan) berbanding minyak zaitun (pasti sebahagian daripada diet yang menyihatkan jantung).

Minyak bijan dituang ke dalam pinggan kecil.

Imej SUNGMIN/Getty

5. Makanan pemeriksa jantung

Persatuan Jantung Amerika telah makanan tertentu yang disahkan untuk kesihatan jantung dan diberikan kepada mereka meterai Semak Jantung, yang boleh anda temui pada beberapa pembungkusan makanan. Sebaik sahaja anda mengetahui meterai itu, ia boleh memudahkan untuk menyimpan troli anda dengan makanan untuk kesihatan jantung.

Untuk hasil terbaik, gandingkan diet sihat jantung anda penggalak kesihatan jantung yang lain suka senaman yang kerap, tidur dan teknik pengurusan tekanan. Ia juga boleh membantu untuk mempelajari jenis darah anda dan apa maksudnya untuk risiko keadaan kardiovaskular tertentu anda.

Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa berunding dengan doktor atau pembekal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.

We want to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

5 Makanan untuk Meningkatkan Kesihatan Jantung Anda


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/