5 orang yang mendapat penggalak COVID dan suntikan selesema pada masa yang sama berkongsi kesan sampingan mereka

  • Sesetengah orang menggabungkan penggalak COVID terbaharu dengan suntikan selesema tahun ini.
  • Adalah selamat untuk mendapatkan kedua-dua suntikan pada lawatan yang sama, tetapi anda mungkin mempunyai kesan sampingan yang ringan.
  • Malah mereka yang melaporkan reaksi yang tidak menyenangkan terhadap tangkapan itu berkata mereka berasa lebih baik dalam masa satu atau dua hari.

Kerana bimbang kemungkinan berlakunya lonjakan COVID-19 lagi pada musim sejuk ini, Crystal Ros memutuskan sudah tiba masanya untuk mendapatkan suntikan penggalak kedua pada awal Oktober.

Ros, seorang wanita dalam lingkungan 40-an, memberitahu Insider bahawa dia sebelum ini menerima tiga dos vaksin COVID Pfizer: rejimen dua suntikan yang disyorkan diikuti dengan penggalak. Dengan penggalak baharu yang tersedia dan disesuaikan dengan varian terkinidia memutuskan untuk mendapatkan suntikan bivalen Moderna dengan harapan dapat meluaskan perlindungannya terhadap virus itu.

Pada mulanya, Ros telah merancang untuk menunggu untuk mendapatkan suntikan selesemanya beberapa minggu kemudian. Tetapi apabila seorang lelaki warga emas di klinik meminta kedua-dua penggalak COVID dan vaksin selesema, dia memutuskan untuk melakukan perkara yang sama.

“Walaupun dia berusia tujuh puluhan, dia jelas tidak bimbang sama sekali tentang mendapatkan kedua-dua vaksin pada masa yang sama. Kemudian saya menyedari bahawa saya 30 tahun lebih muda daripadanya, jadi mengapa saya perlu risau jika dia tidak?”

Beberapa jam selepas tangkapannya, Ros berkata dia berasa “sedikit perlahan secara mental.” Lengannya lembut sedikit pada pagi berikutnya, dan dia “bertenang” sepanjang hari itu. Tetapi apabila dia bangun pada hari kedua selepas pukulannya, dia berkata dia berasa benar-benar normal — malah “indah.”

Semasa Ros hilang dari pengalamannya berasa sihat, orang lain yang menggandakan vaksin musim sejuk mereka memberitahu Insider bahawa mereka mengalami lebih teruk kesan sampingantermasuk demam, sakit kepala, dan loya.

Dalam ujian klinikal, kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan untuk penggalak COVID-19 terkini termasuk sakit lengan, keletihan dan sakit kepala, menurut data daripada percubaan Moderna dan Pfizer.

Tetapi orang yang memilih untuk mendapatkan suntikan selesema dan penggalak COVID pada lawatan yang sama mungkin sedikit lebih berkemungkinan mengalami reaksi yang tidak menyenangkan tetapi sementara, berdasarkan analisis CDC mengenai laporan diri daripada mereka yang mendapat penggalak tahun lepas.

Sesetengah orang melaporkan berasa loya selepas tangkapan mereka

Bagi Deonys de Cardenas, mendapatkan kedua-dua penggalak bivalen dan suntikan selesema diikuti dengan hari “neraka tulen.”

Hanya beberapa jam selepas tangkapannya, dia mula berasa “pelik,” dengan sedikit sakit dan menggigil. Dia memberitahu Insider bahawa dia muntah pada tengah malam dan bangun dengan perasaan lebih teruk.

“Rasanya seperti seseorang mengalahkan saya dari dalam ke luar,” katanya. “Setiap otot sakit. Saya kesejukan dan loya.”

De Cardenas berkata walaupun terfikir untuk makan membuatkan dia mahu muntah, dan dia berasa seperti tidak dapat merasa cukup panas. Dia berkata dia mula berasa lebih baik pada keesokan harinya tetapi masih mengalami sakit kepala, dan akhirnya bertambah baik dua hari selepas pengambilannya.

Beberapa orang lain memberitahu Insider bahawa mereka mengalami sakit kepala dan loya selepas suntikan selesema dan penggalak bivalen, walaupun mereka tidak mempunyai kesan sampingan yang sama selepas dos vaksin COVID sebelumnya.

“Saya menjangkakan sedikit rasa tidak enak dan sakit lengan tetapi sakit kepala dan loya adalah baru berbanding dengan penggalak lain,” tulis Michael Bowling dalam e-mel kepada Insider.

Dia menambah bahawa kesan sampingannya hilang dalam masa 24 jam, dan dia gembira mendapat kedua-dua suntikan walaupun reaksi sementara itu.

Pukulan selesema dan penggalak bivalen memberi pukulan kepada sesetengah orang

Lyn Craven memberitahu Insider bahawa dia mempunyai “sedikit atau tiada reaksi” terhadap suntikan penggalak dan selesema terbarunya, yang dijadualkan dengan jarak seminggu. Suaminya tidak begitu bernasib baik.

Craven berkata suaminya mendapat suntikan selesema tahunan dan penggalak bivalen pada hari yang sama, sama seperti yang dia lakukan tahun lepas.

“Dia turun dan keluar selama 24 jam,” tulisnya dalam e-mel. “Tidak buruk kerana reaksi berlaku, saya rasa, tetapi memandangkan dia tidak pernah mengalami reaksi terhadap mana-mana suntikan sebelum ini (termasuk mendapat selesema dan penggalak bersama-sama kali terakhir) ia adalah satu kejutan.”

Penggalak bivalen, disesuaikan dengan varian Omicron yang beredar baru-baru ini serta versi virus yang lebih awal, memberikan pukulan yang mengejutkan bagi sesetengah penerima yang menggandakan tangkapan mereka tahun ini.

Elizabeth Kehle memberitahu Insider bahawa dia mengalami demam rendah dan sedikit sakit badan pada tengah malam selepas dia mendapat suntikan selesema dan penggalak. Setelah mendapat kedua-dua suntikan pada masa yang sama tahun lepas tanpa sebarang kesan sampingan, dia terkejut dengan reaksinya kali ini.

“Walaupun saya tahu bagaimana ia akan memberi kesan kepada saya, saya masih akan mendapat suntikan,” katanya.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

5 orang yang mendapat penggalak COVID dan suntikan selesema pada masa yang sama berkongsi kesan sampingan mereka


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/