5 Sayur Hijau Berdaun Terbaik yang Perlu Anda Makan Setiap Hari, Kata Pakar Diet — Makan Ini Bukan Itu

Kita semua tahu itu sayur-sayuran adalah bahagian penting dalam diet yang sihat. Bukan sahaja ia penuh dengan vitamin, mineral, dan serat, tetapi ia juga boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam hampir setiap hidangan.

Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) Garis Panduan Pemakanan 2020-2025 mengesyorkan bahawa orang Amerika mengubah penggunaan sayur-sayuran mereka, menonjolkan sayuran hijau gelap sebagai satu kategori utama.

Sama ada anda melipatnya ke dalam telur dadar anda, mengadunnya menjadi smoothie atau memasukkannya ke dalam burrito, hijau berdaun gelap adalah kenderaan yang sempurna untuk menambah nutrien pada sebarang hidangan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang sayur-sayuran berdaun yang terbaik untuk dimakan setiap hari, kami berunding dengan kami lembaga pakar perubatan ahli Tammy Lakatos Shames, RDN, CDN, CFT dan Lyssie Lakatos, RDN, CDN, CFTjuga dikenali sebagai Kembar Pemakanan. Teruskan membaca untuk melihat apa yang dikatakan oleh pakar diet berdaftar ini. Kemudian, untuk lebih banyak petua pemakanan sihat, lihat Sayuran #1 Terbaik Untuk Menurunkan Gula Darah.

Shutterstock

Hijau berdaun ini mungkin bukan dalam putaran sayuran biasa anda—tetapi sepatutnya begitu.

“Salah satu sebab sayur-sayuran ini sangat berkuasa ialah mereka membantu meningkatkan aliran hempedumemecahkan lemak, melancarkan penghadaman, dan membantu hati, melindunginya dan membantunya menapis bahan kimia yang berpotensi merosakkan daripada makanan anda,” kata The Nutrition Twins.

Penuh dengan antioksidan seperti beta karotena, sayur-sayuran dandelion telah terbukti dapat melindungi daripada kerosakan sel, yang akhirnya boleh membantu menangkis penyakit kronik. Selain itu, sumber lutein dan zeaxanthin mereka yang kaya menyokong kesihatan mata, manakala kandungan vitamin C dan K mereka membantu menggalakkan tulang yang sihat. Dan bukan itu sahaja yang boleh dilakukan oleh sayur-sayuran berdaun ini.

“Salah satu kualiti kuasa besar sebenar mereka ialah mereka merupakan sumber mesra usus yang kaya prebiotikterima kasih kepada inulin mereka,” kata The Nutrition Twin. “Mereka meningkatkan pengeluaran bifidobakteria ‘baik’ dalam ususyang membantu meningkatkan fungsi imun dan juga boleh membantu mencegah kanser.”

sayang bok choy
Shutterstock

Bok choy ialah seorang sayur salibyang bermaksud ia berada dalam keluarga yang sama seperti brokoli, pucuk Brussels dan kubis.

“Sayur salib mengurangkan risiko kanser dan mengandungi nutrien yang melawan karsinogen seperti vitamin C, E, beta-karotena, folat, dan selenium, yang telah terbukti memperlahankan pertumbuhan tumor,” kata The Nutrition Twins.

Selain dipenuhi dengan vitamin dan mineral yang membina tulang seperti kalsium, zat besi, fosforus, magnesium dan vitamin K, bok choy kaya dengan quercetin—sejenis flavonoid yang telah dikaitkan dengan mengurangkan keradangan dan perlindungan terhadap penyakit kronik.

Untuk hidangan padat nutrien, Kembar Nutrisi mencadangkan untuk memotong hijau berdaun ini dan menambahnya kepada tumis.

Pucuk brokoli
Shutterstock

Jika anda bosan dengan brokoli, mengapa tidak mencuba pucuk brokoli?

Sayur-sayuran berdaun ini adalah tumbuhan brokoli berumur 3 hingga 5 hari dengan daun hijau kecil yang menyerupai pucuk alfalfa. Walaupun mereka menawarkan jumlah kalori dan makronutrien yang sama seperti brokoli setiap auns, mereka membungkusnya 100 kali ganda glukoraphanin.

“…apabila dikunyah atau dipotong, [glucoraphanin] ditukar menjadi sulforaphane fitokimia superstar, yang mempunyai kesan anti-kanser yang kuattermasuk menggalakkan kematian sel kanser [and] merendahkan keradangan dan mudah terdedah kepada toksin yang menyebabkan kanser,” kata The Nutrition Twins. “Sulfraphane meningkatkan enzim penyahtoksik dalam hati anda, malah ia boleh membantu mematikan gen tertentu yang terlibat dalam kanser.”

selada air segar
Shutterstock

Sayur silangan ini mempunyai rasa yang sedikit pedas dan berlada—bersama-sama dengan pelbagai manfaat kesihatan.

Menurut senarai peringkat “buah-buahan dan sayur-sayuran yang berkuasa,” Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menobatkan selada air sebagai sayuran yang paling padat nutrien. Ini bermakna ia mengandungi paling banyak nutrien dalam bilangan kalori yang paling sedikit. Oleh itu, hijau ini sangat membantu apabila ia berkaitan dengan pencegahan penyakit dan penurunan berat badan.

Selain itu, The Nutrition Twins menyerlahkan itu selada air mengandungi jumlah serat yang menggalakkan penghadaman yang tinggi, vitamin C yang menyokong imun, glukosinat pencegah penyakit dan banyak lagi.

“Salah satu yang menonjol dalam kuasa besar ini ialah ia vitamin Knutrien kritikal yang amat penting (dan diabaikan) untuk kesihatan tulang,” kata The Nutrition Twins. “Hanya satu cawan (34 gram) selada air menyediakan lebih 100% daripada [recommended daily intake] untuk vitamin K.”

Dengan kehijauan berdaun ini sangat serba boleh, Nutrition Twins mengesyorkan menambahkannya pada salad, sup, tumis dan juga piza.

bayi bayam segar
Shutterstock

Bayam penuh dengan karotenoid, yang membantu “menyingkirkan” radikal bebas yang dikenali untuk mencipta kerosakan sel, jelas The Nutrition Twins. Mereka juga ambil perhatian bahawa penyelidikan telah menunjukkan sayur-sayuran berdaun ini melindungi daripada perut, kolonmulut, dan kanser esofagus.

Sebagai sumber yang kaya dengan kalium, bayam telah dikaitkan dengan menurunkan tekanan darah, manakala ia kandungan lutein telah dikaitkan dengan peningkatan fungsi kognitif. Dan di luar faedah pemakanannya, sayuran ini mempunyai profil rasa yang serba boleh.

“Bayam sangat lembut sehingga ia seperti bunglon, dan ia boleh dicampur ke dalam makanan seperti smoothies dan tidak dapat dikesan, menjadikannya sayuran yang sempurna untuk mereka yang sukar menikmati sayur-sayuran hijau,” kata The Nutrition Twins.

BERKAITAN: Makanan #1 Terbaik untuk Menurunkan Tekanan Darah, Kajian Baharu Ditemui

We want to give thanks to the writer of this article for this remarkable content

5 Sayur Hijau Berdaun Terbaik yang Perlu Anda Makan Setiap Hari, Kata Pakar Diet — Makan Ini Bukan Itu


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/