6 ciri fizikal seorang peminum alkohol yang tegar, menurut pakar – daripada rambut rapuh hingga tompok kulit

Pakar psikologi klinikal Geri-Lynn Utter dibesarkan di Kensington, Pennsylvania — salah satu sudut paling teruk di Philadelphia — di mana keluarganya menjalankan bar yang dibuka pada pukul 7 pagi dan ditutup pada pukul 2 pagi setiap hari.


Imej Darren Hauck/Getty


Sebagai seorang gadis di sana, Utter akan melihat pekerja kilang berperut besar muncul untuk mengawal tangan mereka yang menggeletar sebelum syif mereka, pulang pada pukul 3 petang dan keluar pada penutupan. Mereka akan kembali keesokan harinya untuk membilas dan mengulangi.

Sekarang a ahli psikologi klinikal yang bekerja dengan orang yang mempunyai ketagihan, Utter tahu gangguan penggunaan alkohol jatuh pada spektrum. Walaupun sesetengah orang yang mengalaminya kelihatan seperti pelanggan bar tersebut, ramai yang kelihatan sihat sempurna.

Yang lain jatuh di antara, memperoleh beberapa ciri fizikal yang tidak diingini kerana cara alkohol menjejaskan semua organ badan. Orang dalam bercakap dengan Utter dan pakar lain tentang beberapa tanda penyalahgunaan atau penyalahgunaan alkohol — dan cara untuk ubah corak anda untuk kesihatan dan penampilan yang lebih baik.

Anda boleh mengalami kedutan lebih awal dalam hidup.

kedutan kulit mata gajah

Gajah tua dengan lebih banyak kedutan di sekeliling mata pada kulit apabila mereka semakin tua. Gajah gergasi mempunyai bintik-bintik (perubahan warna) pada kulit.

SweetLeMontea/Shutterstock


Alkohol adalah diuretik, bermakna ia menyebabkan badan anda kehilangan air, menyebabkan dehidrasi. Dan kulit yang dehidrasi cenderung mengendur dan berkedut, Dr. Joseph Volpicelliseorang pakar psikiatri dan penyelidik ubat ketagihan di Plymouth Meeting, Pennsylvania, memberitahu Insider.

“Saya mempunyai pesakit yang menghabiskan masa selama ini mendapatkan botox atau pembedahan plastik, dan semua wang ini pada losyen, tetapi masalah sebenar adalah pada rak wain mereka,” katanya.

Kulit yang kelihatan lebih tua juga boleh dikaitkan dengan cara badan menyahtoksik alkohol: dengan merekrut nutrien dan antioksidan tertentu ke hati anda dengan mengorbankan kulit anda, Lorna Driver-Davies, ahli terapi pemakanan kanan di Pemakanan Liar, memberitahu Penapisan 29.

Alkohol juga mengganggu tidur, dan tidur yang kurang melemahkan masa berharga anda untuk dibaiki.

Anda mempunyai muka kemerah-merahan.

cara merawat rosacea

Anda harus mengelakkan pencetus rosacea seperti makanan pedas dan

AzmanL/Getty Images


Utter mengimbau kembali lelaki di bar keluarganya — sesuai dinamakan Utter Nonsense — berwajah merah jambu. “Ia hampir seperti kapilari di sekitar hidung dan pipi akan mula pecah,” katanya.

Itu perkara biasa di kalangan penyalahguna alkohol, kata Volpicelli, kerana alkohol adalah pro-radang.

“Apabila kulit meradang, ia menghasilkan keadaan yang dipanggil rosacea, ” katanya. Rosacea dicirikan oleh kemerahan pada muka, dan kadangkala telinga belakang dan dada. Ia juga boleh berkembang menjadi benjolan seperti jerawat.

Dalam kalangan orang yang mempunyai ton kulit yang lebih gelap, ia boleh hadir sebagai pedih atau pedih dan kepekaan terhadap produk topikal, serta “tompok coklat yang lebih gelap atau gelap”, pakar dermatologi. Dr Justine Kluk memberitahu Penapisan29.

Walaupun sesetengah ubat dan krim boleh membantu merawat keadaan, dalam kes penyalahgunaan alkohol, ubat-ubatan tersebut adalah Band-Aid untuk pencetus asas.

Rambut dan kuku anda mungkin menjadi rapuh.

hujung rambut bercabang


Monthira/Shutterstock


Dehidrasi juga menjejaskan kulit dan kuku anda, menjadikannya rapuh dan retak, kata Volpicelli. Minuman berat jangka panjang malah boleh menyebabkan rambut menipis dan gugurterutamanya pada orang yang kekurangan zat makanan daripada mengambil hampir semua kalori mereka daripada minuman keras.

“Jumlah vitamin, mineral, protein, lemak, dan karbohidrat yang betul adalah penting untuk kulit kepala dan rambut yang sihat,” menurut Pemulihan Dadah dan Alkohol Kampung Pemulihanrangkaian pusat rawatan penyalahgunaan bahan.

Anda mungkin mempunyai gigi yang bernoda atau kuning.

Malam Tahun Baru boleh menjadi agak janggal atau sunyi jika anda bujang.

Minum wain sahaja.


Andrii Kobryn/ ShutterstockApabila Annie Grace minum gelas, jika bukan botol, wain setiap hari, dia akan bangun dengan kesan ungu pada giginya. Dia akan melunturkan giginya, tetapi dia tidak dapat bersaing.

“Ia tidak cantik,” kata Grace dalam salah satu videonya Eksperimen Alkohol 30 Hariprogram beliau yang membantu orang ramai menilai semula hubungan mereka dengan alkohol.

Walaupun anda bukan seorang peminum wain, asid dalam alkohol memakan enamel gigi, membenarkan sebarang warna daripada minuman melekat, Dr. Timothy Chase dari SmilesNY memberitahu Talian Kesihatan.

Lama kelamaan, minuman keras boleh menyebabkan masalah mulut yang lebih serius seperti penyakit gusi, kerosakan gigi, mulut masam dan kanser mulut.

Perut anda tidak seimbang dengan seluruh badan anda.

dada dan perut seseorang

dada dan perut seseorang


istanbulimagePeminum bir bukan satu-satunya yang terdedah kepada perut bir. Malah minuman beralkohol yang mementingkan diet seperti soda vodka boleh menyebabkan berat perut yang tidak seimbang, jika anda meminumnya dengan cukup.

Itu kerana alkohol dalam semua bentuknya meningkatkan pengeluaran estrogen dan mengurangkan pengeluaran testosteron, yang dikaitkan dengan peningkatan tisu payudara dan “obesiti batang” – atau lemak di bahagian tengah – terutamanya pada lelaki, kata Volpicelli

Berbanding dengan lemak di bawah kulit di seluruh badan, lemak perut mengelilingi organ dalaman dan dikaitkan dengan risiko keadaan serius yang lebih tinggi suka


penyakit jantung

,


kencing manis

dan penyakit hati.

Anda tidak boleh melakukannya, sama ada, kata Volpicelli. “Masalahnya bukan di gim, ia di dalam peti sejuk.”

Apabila penyalahgunaan alkohol berlanjutan, perut boleh menjadi keras dan buncit, dan pembentukan cecair yang dipanggil asites boleh menjadi tanda kerosakan hati.

Kulit anda mempunyai warna kuning.

Jaundis


Shutterstock


Jaundis, atau kulit kekuningan, juga merupakan tanda penyakit hati.

Ia boleh berlaku apabila tidak lagi boleh menapis bahan kuning-oren dalam darah, menyebabkan ia muncul di dalam kulit, Laporan WebMD. Dalam orang yang berkulit gelapia mungkin lebih ketara pada bahagian putih mata.

“Apabila anda mula melihatnya, itu adalah isu yang sangat serius, ” kata Volpicelli.

Jika ditangkap cukup awal, berhenti minum dan perubahan gaya hidup lain boleh merawat penyakit hati. Jika tidak, pemindahan hati adalah satu-satunya penyelesaian.

Sebelum penyalahgunaan alkohol sampai ke tahap itu, dapatkan bantuan — tidak mengapa jika kesombongan membawa anda ke sana.

menolak alkohol


Shutterstock


“Saya boleh bercakap tentang semua kesan fizikal alkohol yang dahsyat dari segi apa yang dilakukannya kepada hati, otak, dan jantung, ” kata Volpicelli, “tetapi perkara yang membawa orang ke dalam rawatan ialah ia menyebabkan anda kelihatan lebih tua.”

Ubat-ubatan, psikoterapi, rawatan pesakit dalam dan luar, dan juga komuniti dalam talian yang menjurus kepada “peminum kawasan kelabu” boleh tolong.

Badan bukan untung seperti Pemulihan SMART adalah laluan percuma dan disokong pakar untuk ketenangan, dan organisasi seperti Sunnyside dan suka Tukar Alkohol UK menyokong orang ramai dengan hanya mengurangkan minum mereka.

“Jika anda boleh mempunyai program yang membawa orang ramai ke dalam rawatan pada peringkat awal dalam ketagihan mereka, anda boleh mengelakkan banyak masalah yang sangat serius di kemudian hari, ” kata Volpicelli.

We would love to thank the writer of this article for this awesome web content

6 ciri fizikal seorang peminum alkohol yang tegar, menurut pakar – daripada rambut rapuh hingga tompok kulit


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/