6 langkah yang boleh anda ambil untuk berhenti merokok dan menjalani kehidupan yang lebih sihat

Merokok juga merupakan punca utama kematian yang boleh dicegah No. 1 di Amerika Syarikat, menyumbang hampir 1 dalam 5 kematian.

Rokok mempunyai bahan kimia yang boleh menjadikan ketagihan ini amat berbahaya. Apabila mereka memasuki paru-paru, mereka boleh menyebabkan kesan berbahaya seperti bronkitis, kata Jonathan Bricker, profesor di bahagian sains kesihatan awam di Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson di Universiti Washington di Seattle.

Nasib baik, kanser paru-paru boleh dicegah jika anda berhenti merokok dan belajar untuk “kekal berhenti,” kata Dr Panagis Galiatsatos, pengarah Klinik Rawatan Tembakau di Perubatan Johns Hopkins di Baltimore, Maryland.

Berikut ialah enam tindakan yang boleh anda ambil untuk membantu anda atau orang tersayang berhenti merokok dan menikmati kehidupan yang lebih sihat:

1. Fokus pada cara ‘kekal berhenti’

Matlamatnya tidak seharusnya berhenti merokok; sebaliknya, ia harus mengenai cara “kekal berhenti,” kata Galiatsatos. Dia berkata dia mempunyai pesakit yang mengatakan mereka telah berhenti berkali-kali, tetapi mereka tidak dapat berhenti secara kekal.

Dia mengesyorkan orang ramai memecahkan matlamat mereka yang lebih besar untuk berhenti menjadi matlamat yang lebih kecil.

Sebagai contoh, pelajari pencetus anda yang berbeza yang boleh membuatkan anda ingin merokok. Dengan cara itu, anda boleh berhati-hati dan mencari penyelesaian untuk tindakan tersebut.

2. Jadikan setiap kali anda berhenti sebagai pengalaman pembelajaran

Kebanyakan orang yang merokok berhenti lapan hingga 12 kali, kerana ketagihan rokok, sebelum mereka berjaya berhenti untuk selamanya, kata Bricker.

Siapa sebenarnya yang harus dipersalahkan? Ahli matematik Cathy O'Neil meletakkan rasa malu pada tempatnya

Oleh kerana kambuh adalah perkara biasa, Bricker memberitahu pesakitnya untuk mencari pengajaran yang boleh mereka ambil daripada setiap pengalaman.

“Orang ramai akan berkata seperti, ‘Saya belajar betapa kuatnya keinginan ini, atau saya belajar bagaimana melihat rakan saya merokok adalah pencetus besar untuk saya, atau saya mengetahui bahawa tekanan dalam hidup saya adalah pencetus besar,’ ” kata Bricker.

Pesakit harus mendekati berhenti dari sudut pandangan bahawa lebih banyak perkara yang mereka pelajari daripada mereka berulang, lebih besar peluang mereka untuk berhenti secara kekal, katanya.

3. Gunakan talian telefon dan aplikasi untuk sokongan

Telefon pintar anda boleh membantu -- sama ada anda menggunakannya untuk menghubungi talian bantuan atau memuat turun aplikasi berhenti merokok.

Kumpulan sokongan untuk orang yang ingin berhenti merokok semakin berkurangan, jadi Bricker mengesyorkan menghubungi talian bantuan berhenti untuk mendapatkan bantuan luar.

CDC membiayai talian penting pemberhentian tembakau, 1-800-BERHENTI-SEKARANG (784-8669), yang percuma kepada penduduk AS di semua negeri, serta Daerah Columbia, Guam dan Puerto Rico. Panggilan anda pergi secara automatik ke talian berhenti di negeri atau wilayah anda.

Pemanggil disambungkan kepada jurulatih yang membantu perokok membuat rancangan untuk berhenti dan memberi mereka nasihat apabila menghadapi penarikan diri dan keinginan.

Pada masa ini, talian hotline pemberhentian negeri hanya menjangkau kira-kira 1% orang yang merokok, yang sebahagian besarnya dikaitkan oleh CDC kepada kekurangan pembiayaan untuk mempromosikan perkhidmatan tersebut.

Pasukan Bricker di Fred Hutch membantu mencipta apl iCanQuityang disokong oleh geran daripada Institut Kesihatan Kebangsaan AS.

Aplikasi ini memfokuskan pada terapi penerimaan dan komitmen, yang menggalakkan orang ramai menerima emosi dan fikiran mereka dan bukannya menolaknya. Alat ini juga menawarkan sumber untuk berhenti dan mengendalikan keinginan apabila ia timbul, kata Bricker.

4. Bercakap dengan pembekal perubatan anda

Jujurlah sepenuhnya dengan doktor anda tentang merokok anda supaya dia boleh membuat strategi yang sesuai untuk anda.

Orang yang ingin berhenti merokok boleh bercakap dengan pembekal perubatan mereka untuk menghasilkan pelan rawatan yang dipenuhi dengan pelbagai strategi, kata Galiatsatos.

Doktor boleh memberi ubat untuk membendung keinginan rokok dan menjadikannya lebih mudah diurus, katanya. Ia adalah penyelesaian jangka pendek untuk membantu melatih otak anda untuk tidak mengidamkan rokok dengan kuat, tambah Bricker.

Ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor akan bergantung pada situasi khusus anda, kata Bricker. Preskripsi cenderung minimum pada mulanya kemudian meningkat bergantung pada keterukan ketagihan.

5. Sokong orang yang ketagih merokok

Galiatsatos berkata dia tidak pernah terserempak dengan pesakit yang belum tahu bahawa merokok itu tidak baik, jadi dia mengesyorkan untuk mengelakkan pertengkaran itu apabila merayu kepada kekasih yang merokok.

Hentikan kebimbangan sebelum ia bermula dengan strategi baharu ini

“Jika anda benar-benar serius untuk membantu orang tersayang berhenti, anda perlu mendekatinya sebagai pro-perokok dan anti-merokok,” katanya.

Apabila cuba membantu seseorang yang merokok, jelaskan bahawa anda menghampiri situasi tanpa stigma atau penghakiman, kata Galiatsatos.

Setelah kepercayaan diwujudkan, dia mengesyorkan rakan dan ahli keluarga menawarkan untuk membantu perokok mencari sumber tentang cara berhenti merokok.

Penyedia perubatan juga harus menyokong pesakit mereka yang merokok, kata Galiatsatos.

Jika pesakit berasa diadili oleh doktor mereka kerana merokok, mereka mungkin hanya berbohong mengenainya. Dan itu tidak membantu sesiapa pun, katanya.

Walaupun pesakit tidak berasa bermotivasi untuk berhenti merokok pada hari itu, adalah penting untuk menggariskan pilihan rawatan yang berbeza supaya mereka mempunyai sumber kemudian.

6. Atasi punca masalah

Banyak kali apabila orang merokok, ia adalah untuk menangani beberapa isu asas dalam kehidupan mereka seperti tekanan atau kebimbangan, kata Galiatsatos. Apabila mereka menghadapi emosi itu semasa berhenti, ia adalah naluri untuk mereka beralih kepada rokok.

Doktor di England kini mempunyai alternatif preskripsi untuk pesakit insomnia

“Jika anda sentiasa bergantung pada rokok sebagai mekanisme mengatasi, dan anda tidak mempunyai pengganti, itu sahaja yang akan kita lihat,” katanya.

Untuk memerangi cabaran ini, Galiatsatos mengesyorkan bahawa orang yang cuba berhenti merokok pergi ke kaunseling tingkah laku. Mereka akan dapat mengenal pasti dengan lebih baik sebab mereka merokok dan berusaha untuk mencari cara yang lebih sihat untuk memproses emosi tersebut.

Mengapa merokok begitu ketagihan pula?

Keji! Rokok sangat sukar untuk dihentikan kerana bahan kimia di dalamnya boleh membina semula otak anda dari semasa ke semasa.

Rokok dipenuhi dengan bahan kimia seperti nikotin, yang dipertingkatkan secara kimia untuk mendorong ketagihan itu, kata Galiatsatos.

Nikotin yang dipertingkatkan secara kimia hampir menyerupai neurotransmitter asetilkolin biasa, yang membantu mengawal pergerakan otot dan fungsi otak yang lain.

Apabila nikotin masuk ke dalam reseptor asetilkolin, badan anda mengeluarkan dopamin, bahan kimia otak yang “berasa baik”. Apabila dopamin hilang, orang mula mengidam rokok lagi.

“Saya selalu memberitahu orang ramai bahawa ini adalah molekul ketagihan yang paling berbahaya yang diketahui manusia kerana ia bukan sahaja melebihkan dos anda,” kata Galiatsatos, yang juga jurucakap perubatan sukarelawan untuk Persatuan Paru-paru Amerika.

Ia menyambung semula otak perokok selama bertahun-tahun, dan “apabila seseorang menyedari ia merampas kesihatan mereka, ia amat sukar untuk memecahkan ketagihan itu.”

Walaupun usaha keras yang diperlukan, jangan lupa — adalah mungkin untuk mengatasi ketagihan ini dan menikmati kesihatan yang lebih baik.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

6 langkah yang boleh anda ambil untuk berhenti merokok dan menjalani kehidupan yang lebih sihat


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/