6 pesakit lupus disembuhkan dengan berkesan dengan terapi kanser, dan doktor mengatakan mereka ‘terpesona’

  • Setengah dozen pesakit di Jerman telah disembuhkan secara fungsional daripada lupus – buat masa ini, sekurang-kurangnya.
  • Doktor mereka menggunakan teknik kejuruteraan darah yang biasanya dikhaskan untuk memerangi kanser agresif (CAR-T).
  • Tidak mungkin teknik sedemikian boleh menjadi meluas untuk penghidap lupus, kerana kos dan kerja makmal yang diperlukan untuk setiap pesakit.

Doktor di Jerman telah menemui cara untuk menyembuhkan bentuk lupus yang paling biasa dengan berkesan menggunakan teknik infusi darah yang baru dan mahal yang biasanya dikhaskan untuk merawat kanser.

Sekumpulan pakar imunologi yang berpangkalan di Erlangen, Jerman mengumumkan dalam jurnal itu Perubatan Alam pada hari Khamis bahawa semua lima lupus erythematosus sistemik (SLE) pesakit yang mereka rawat dengan sel CAR-T semasa penyiasatan, percubaan penggunaan belas kasihan berada dalam pengampunan tiga bulan selepas rawatan mereka, dan kekal sedemikian selama sekurang-kurangnya lapan bulan lebih lama.

Penyelidik utama Georg Schett memberitahu STAT bahawa hasil rawatan adalah “ajaib,” dan fakta bahawa kursus terapi sedemikian boleh digunakan dengan begitu berkesan untuk memerangi lupus “menghancurkan kami.”

“Kami benar-benar terkejut betapa berkesannya ia,” katanya.

Penemuan itu, walaupun masih awal, menunjukkan bahawa kaedah CAR-T suatu hari nanti boleh memberi kesan besar menyembuhkan penyakit radang, autoimun – jika pembaikan berlaku pada pesakit ini dalam jangka panjang.

Buat masa ini, pasukan penyelidik masih menunggu untuk melihat sama ada enam pesakit itu kekal “pada dasarnya sihat” tanpa sebarang rawatan lagi, dan “sama ada benar-benar tiada kambuh,” kata Schett kepada Insider.

Kerja terbaharunya dibina berdasarkan surat penyelidikan awal yang diterbitkan oleh Schett dan rakan-rakannya tahun lepas di Jurnal Perubatan New England, memperincikan bagaimana seorang lagi wanita berusia 20 tahun telah disembuhkan secara fungsional daripada lupus dengan cara yang sama. Dia berasa baik selama sekurang-kurangnya 18 bulan.

Dalam CAR-T, darah pesakit dilatih untuk melawan penyakit

CAR-T untuk lupus bukan tanpa kelemahan. Ia mahal dan intensif buruh untuk dihasilkan, bermakna strategi ini mungkin tidak akan menjadi pilihan rawatan yang berdaya maju untuk semua 200,000 Orang Amerika yang hidup dengan penyakit ini.

Namun, “jika anda gagal menggunakan ubat konvensional, dan anda mempunyai penyakit yang teruk, saya fikir ini akan menjadi – pada masa hadapan – masa untuk campur tangan dengan terapi sel CAR-T, ” jelas Schett kepada Insider, sambil menambah bahawa strategi yang sama boleh berpotensi digunakan untuk merawat penyakit autoimun lain yang teruk, termasuk sklerosis berbilang.

Hari ini, imunoterapi CAR-T biasanya dikhaskan untuk merawat kanser yang agresif seperti limfoma, dan boleh menelan kos sekitar $450,000, menurut Institut Kanser Kebangsaan. Sebahagian daripada sebab rawatan itu sangat mahal adalah kerana ia sangat ditempah, khusus untuk setiap pesakit dan penyakit mereka.

Mula-mula, darah diekstrak daripada pesakit, kemudian dibawa ke makmal untuk memastikan sel T yang meningkatkan imun di dalamnya direka bentuk semula dengan protein khas yang dipanggil reseptor antigen chimeric (CARs). Akhirnya, sel T yang diselitkan protein itu disuntik semula ke dalam pesakit, di mana ia berfungsi untuk membunuh penyakit sasaran (untuk lupus, sel T direka bentuk untuk melawan CD19.)

Hebatnya, sistem imun pesakit Jerman ini kekal teguh semasa terapi CAR-T mereka, tanpa jangkitan serius atau kesan sampingan toksik yang dilaporkan. Itu tidak seperti yang boleh berlaku pada pesakit kanser yang diberi CAR-T, yang mungkin mengalami masalah neurologi, atau ribut sitokin yang mengancam nyawa.

“Ini nampaknya menjadi rawatan suci,” kata Dr. Mark Leick, yang tidak terlibat dalam kajian lupus ini, tetapi yang bekerja pada terapi CAR-T di Massachusetts General Hospital, memberitahu STAT.

Pesakit kembali menunggang kuda, menari, dan belajar

Schett berkata salah seorang pesakit mudanya menunggang kuda lagi, seorang lagi sedang bermain DJ di kelab, dan satu pertiga telah menyambung pengajiannya – aktiviti yang mereka semua terpaksa meninggalkan sebahagian besarnya apabila mereka menghidap lupus, akibat keletihan yang kronik dan melemahkan.

Buat masa ini, CAR-T kekal sebagai pembaikan yang sangat penyiasatan, mahal dan eksperimen untuk beberapa penghidap lupus yang bertuah. Rawatan biasa yang disyorkan untuk berjuta-juta orang lain dengan lupus di seluruh dunia tanpa akses kepada jenis program kejuruteraan darah khas ini masih terhad kepada steroid, anti-radang seperti ibuprofen untuk meredakan gejala, atau, dalam kes yang paling serius, mahal. antibodi monoklonal.

Tetapi, “jika anda benar-benar boleh menghapuskan penyakit itu dengan satu pukulan sel CAR-T dan mengalami remisi untuk masa yang lama, saya fikir ia tidak begitu mahal, ” kata Schett, menjelaskan bahawa dalam percubaan bukan komersialnya, doktor membelanjakan puluhan daripada ribuan, bukan ratusan ribu, merawat setiap pesakit yang sakit (mereka menjimatkan kos dengan mengeluarkan sel CAR-T mereka di rumah.)

“Ia adalah orang muda yang mempunyai seluruh hidup mereka di hadapan mereka,” katanya. “Jika anda boleh menghapuskan penyakit apabila anda berumur 20 tahun dan anda tidak mendapatnya lagi, maka ia boleh menelan kos sedikit dan masih menjimatkan untuk jangka masa panjang.”

We wish to give thanks to the writer of this post for this outstanding web content

6 pesakit lupus disembuhkan dengan berkesan dengan terapi kanser, dan doktor mengatakan mereka ‘terpesona’


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/