800,000+ burung dibunuh kerana selesema burung di SD

SIOUX FALLS, SD (KELO) — Selesema burung telah disahkan di 21 lokasi di South Dakota, menurut Jabatan Pertanian AS (USDA).

Lapan belas daripada lokasi tersebut adalah dalam pengeluaran ayam belanda komersial. Sekurang-kurangnya 800,000 ayam belanda telah terjejas setakat 30 Mac.

Kira-kira 124,000 ekor ayam terjejas di tapak pengeluaran bertelur. Selesema juga disahkan di tapak spesies campuran komersial dengan 47,330 burung dalam kawanan. Selesema juga disahkan dalam kumpulan belakang rumah yang terdiri daripada 150 ekor burung.

“Bagi South Dakota, kami jauh melebihi (bilangan tapak) pada 2015,” kata penolong doktor haiwan negeri Dr. Mendel Miller. “Saya akan bayangkan kita melebihi bilangan burung juga.”

Sepuluh tapak telah terjejas pada 2015. Sembilan berada di tapak ayam belanda komersial dan satu berada di tapak bertelur komersial, menurut USDA.

Ayam belanda terdedah kepada selesema burung pada 2014-2015, kata Carol Cardona, doktor haiwan dengan jabatan sains ayam di Kolej Perubatan Veterinar Universiti Minnesota. Cardona ialah Kerusi Dikurniakan Pomeroy dalam Kesihatan Burung.

Walaupun ayam belanda dijangkiti selesema burung tahun ini, virus itu lebih mahir menjangkiti ayam berbanding pada 2015, kata Cardona.

“2015 adalah wabak yang berbeza daripada 2022,” kata Cardona.

“Yang ini pastinya mempunyai cabaran baharu kerana nampaknya tidak seperti 2015, virus ini boleh pergi terus dari hos burung liar kepada ayam,” kata Cardona. “Pada tahun 2015 apa yang kami lihat ialah virus daripada burung liar nampaknya boleh masuk ke dalam ayam belanda. Kemudian ia memerlukan laluan ke sana untuk menyesuaikan diri dan berubah untuk dapat masuk ke dalam ayam.”

Cara virus ini boleh disebarkan boleh mewujudkan lebih banyak cabaran bagi mereka yang mempunyai ayam, kata Cardona.

Ayam adalah burung dalam banyak kawanan kecil sebab itu mungkin terdapat lebih banyak kawanan kecil yang dijangkiti virus selesema burung ini pada 2022, katanya.

Jangkitan di South Dakota telah meletup sejak 22 Mac yang bertepatan dengan penghijrahan unggas air di seluruh negeri.

Kisah 14 Mac dalam Berita KELOLAND termasuk kebimbangan tentang bagaimana unggas air yang berhijrah boleh menyebarkan selesema burung.

“Saya takut untuk itu,” kata Jason Ramsdell, pengurus besar untuk Dakota Layers yang berpangkalan di Flandreau, sbantuan dalam cerita 14 Mac. “Dua puluh ribu angsa yang terbang 1,000 kaki di atas kamu akan menjatuhkan (najis).”

Penghijrahan masih menjadi kebimbangan bagi pengeluar ayam, kata Cardona.

Sebelum 2015, (sains ayam dan industri ayam mengiktiraf bahawa ia adalah peristiwa yang jarang berlaku untuk burung liar menyebarkan selesema burung ke ladang, kata Cardona. “Tumpuan adalah pada penyebaran ladang ke ladang,” kata Cardona.

Pada 2015, “Kami menyedari bahawa burung liar boleh membawa hak itu ke pintu kandang,” katanya.

Mengendalikan selesema burung apabila ia tiba

Burung dalam kawanan di mana selesema burung disahkan dimatikan.

Ia menjadi jelas pada 2015 bahawa pengurangan populasi yang cepat adalah kritikal untuk menghentikan penyebaran selesema burung, kata Cardona.

“Apabila kawanan dijangkiti, kami bergerak dengan pantas untuk mengurangkan populasi kawanan itu secara manusiawi di tapak dan membendung jangkitan itu supaya ia tidak boleh merebak ke kawanan lain,” kata Cardona. “Jika kita melambatkan pengurangan populasi itu maka lebih banyak burung dijangkiti dan menghasilkan virus dan ia menjadi masalah yang lebih besar untuk kawasan itu.”

Kaedah itu telah berjaya setakat ini pada 2022 kerana walaupun terdapat kes, tidak ada pergerakan sisi atau ladang ke ladang, katanya.

Miller berkata tiada pergerakan ladang ke ladang di South Dakota.

Walaupun sekawanan dibunuh untuk melindungi burung lain, itu adalah kerugian yang sukar untuk dihadapi, kata Cardona.

“Apabila anda mendapat kes (selesema burung), apabila anda mempunyai pengenalan, ia berasa seperti kegagalan,” kata Cardona. “Sebenarnya anda tidak boleh menyerah kepada perasaan gagal itu kerana kami memerlukan pengeluar itu untuk mengalihkan tenaga dan usahanya untuk melindungi ladang di sekelilingnya. Dan tidak membenarkan virus itu keluar dari kawanan ini dan keluar dari ladangnya.”

“Ini adalah masa kesihatan emosi dan mental yang sangat sukar untuk petani,” kata Cardona.

Adalah penting bahawa pengeluar mendapat bantuan dan sokongan yang mereka perlukan. “Ini adalah perkara yang sukar,” katanya.

“Ia adalah masa yang sukar sekarang,” kata Miller.

Selesema burung di negeri lain

Selesema burung telah dikenal pasti di lima tapak di Minnesota. Kira-kira 370,000 burung dalam kumpulan ayam belanda komersial telah terjejas, menurut USDA.

Dua puluh burung di tapak spesies campuran telah dijangkiti dalam satu kawanan kecil atau tapak belakang rumah.

Selesema burung telah dikenal pasti di 10 tapak di Iowa. Kira-kira 7.6 juta burung di tiga tapak bertelur komersial telah terjejas.

Kira-kira 250,000 lagi ekor burung di tapak pengeluaran ayam belanda komersial telah terjejas.

Empat tapak telah dijangkiti selesema burung di Nebraska. Kira-kira 900,000 ekor burung di dua tapak ayam daging komersial telah terjejas.

Kira-kira 140 ekor burung di belakang rumah atau tapak kawanan kecil telah terjejas.

We wish to thank the writer of this short article for this outstanding web content

800,000+ burung dibunuh kerana selesema burung di SD


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/