9 tanda anda mengalami serangan jantung yang mungkin anda tidak tahu, termasuk yang lebih berkemungkinan memberi kesan kepada wanita

  • Simptom serangan jantung yang paling biasa bagi lelaki dan wanita adalah sakit dada.
  • Bagaimanapun, wanita lebih berkemungkinan mengalami gejala tambahan, kata laporan baharu.
  • Ini termasuk loya, senak, sesak nafas, dan berdebar-debar, kata pakar kardiologi.

Simptom serangan jantung yang biasa dan kurang dikenali, termasuk yang lebih berkemungkinan memberi kesan kepada wanita, telah diketengahkan dalam laporan oleh Persatuan Jantung Amerika (AHA).

The semakanditerbitkan dalam jurnal Circulation, menggariskan pengetahuan terkini tentang gejala penyakit jantung, termasuk pukulan dan kegagalan jantungsebagai Catherine Schuster-Bruce dari Insider melaporkan.

Serangan jantung adalah apabila bekalan darah ke jantung tiba-tiba disekat, biasanya oleh bekuan darah, dan boleh mengancam nyawa.

Di AS, kira-kira 805,000 orang mengalami serangan jantung setiap tahun, dengan satu berlaku setiap 40 saat, menurut CDC. Satu daripada lima orang tidak menyedari mereka mengalami serangan jantung, organisasi itu menyatakan. Walau bagaimanapun, mengetahui tanda-tanda boleh membantu orang ramai mendapatkan rawatan dengan lebih cepat.

Sakit dada adalah simptom serangan jantung yang paling biasa

Sakit dada adalah simptom serangan jantung yang paling biasa dan boleh dikenali, menurut ulasan, dan selalunya dirasakan sebagai tekanan atau ketidakselesaan di belakang atau di bawah sternum (tulang dada), dan mungkin memancar ke rahang, bahu, lengan, atau bahagian atas belakang. .

Gejala bersama yang lain termasuk sesak nafas, keletihan, berpeluh luar biasa, loya dan pening.

Sesetengah orang mengalami sakit otot semasa serangan jantung

Walaupun sakit dada adalah “tanda yang paling biasa”, sesetengah orang mengalami kesakitan lain, Dr Stacey Rosenpakar kardiologi dan naib presiden kanan untuk Institut Katz untuk Kesihatan Wanita di Northwell Health, memberitahu Insider.

Gejala serangan jantung yang kurang biasa termasuk sakit otot di sekitar belakang dan bahu, senak atau pedih ulu hati, pengsan, dan kekeliruan, kata Rosen.

Menurut a semakan daripada tujuh kajian yang dipetik dalam laporan mengenai peringkat awal sindrom koronari akut – yang merupakan sekumpulan keadaan di mana serangan jantung jatuh – gejala awal juga termasuk tidur terganggu, sakit kepala, kebimbangandan masalah gastrousus.

Wanita lebih cenderung mengalami gejala selain daripada sakit dada, seperti loya

Terdapat perbezaan dalam cara lelaki dan wanita mengalami serangan jantung.

“Secara sejarah, dipercayai bahawa wanita tidak mengalami sakit dada dalam keadaan serangan jantung tetapi kita kini tahu bahawa ini adalah gejala yang paling biasa untuk lelaki dan wanita, tetapi wanita lebih cenderung mengalami gejala tambahan,” kata Rosen. .

Gejala yang lebih biasa kepada wanita termasuk loyasakit belakang dan bahu, senak, sesak nafas, keletihan, dan berdebar-debar, katanya.

satu belajar Dipetik dalam ulasan mendapati bahawa wanita muda yang mengalami serangan jantung lebih berkemungkinan mempunyai tiga atau lebih gejala termasuk sakit di bawah tulang rusuk, berdebar-debar, dan sakit atau ketidakselesaan pada rahang, leher, lengan atau bahu jika dibandingkan dengan lelaki.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

9 tanda anda mengalami serangan jantung yang mungkin anda tidak tahu, termasuk yang lebih berkemungkinan memberi kesan kepada wanita


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/