Adakah anda membazir wang anda untuk makanan tambahan? Kemungkinan besar, kata pakar

Sejak itu cadangan terakhir pada 2014pasukan petugas itu menyemak 84 kajian menguji vitamin dalam hampir 700,000 orang, termasuk 52 kajian baharu mengenai topik itu.

Namun kesimpulannya tetap sama seperti tahun 2014: Jika anda seorang dewasa yang sihat dan tidak hamil, terdapat “bukti yang tidak mencukupi” tentang sebarang faedah untuk memanjangkan hayat seseorang dalam mengambil vitamin E, vitamin D, kalsium, vitamin A, beta karotena, vitamin B3, vitamin B6, vitamin C dan selenium.

Walau bagaimanapun, terdapat cukup bukti untuk mengesyorkan terhadap penggunaan suplemen beta karotena, yang badan bertukar menjadi vitamin A, untuk mencegah penyakit kardiovaskular atau kanser “kerana kemungkinan peningkatan risiko kematian, kematian kardiovaskular, dan kanser paru-paru,” kata pasukan petugas itu.

Orang ramai juga tidak boleh mengambil vitamin E “kerana ia mungkin tidak mempunyai faedah bersih dalam mengurangkan kematian, penyakit kardiovaskular, atau kanser,” kata pasukan petugas itu.

“Kaunseling gaya hidup untuk mencegah penyakit kronik pada pesakit harus terus memberi tumpuan kepada pendekatan berasaskan bukti, termasuk diet seimbang yang tinggi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dan aktiviti fizikal,” kata Dr Jeffrey Linder, ketua perubatan dalaman am di Northwestern University’s Feinberg School Perubatan di Chicago, dalam sebuah editorial yang disertakan.
Ambil, sebagai contoh, diet Mediterranean. Makan cara Mediterranean, yang memfokuskan pada diet berasaskan tumbuhan, aktiviti fizikal dan penglibatan sosial, boleh mengurangkan risiko untuk kolesterol tinggi, demensia, hilang ingatan, kemurungan dan kanser payudarabanyak kajian ditemui.
Makanan dari kawasan Mediterranean yang cerah juga telah dikaitkan dengannya pengurangan berat, tulang yang lebih kuata jantung lebih sihat dan hayat lebih panjang.

Satu lagi campur tangan berasaskan bukti: diet DASH, yang bermaksud “pendekatan pemakanan untuk menghentikan hipertensi.” Diet berjaya mengurangkan tekanan darah tinggi, kajian telah menunjukkan. Kedua-dua diet Mediterranean dan DASH mengelakkan makanan yang diproses dan memberi tumpuan kepada buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, lentil, bijirin penuh, kacang dan biji.

“Daripada memfokuskan wang, masa dan perhatian pada makanan tambahan, adalah lebih baik untuk menekankan aktiviti berisiko rendah, lebih berfaedah … mengikuti diet yang sihat, bersenam, mengekalkan berat badan yang sihat, dan mengelakkan merokok,” Linder dan tulis rakan sekerjanya.

Berbilion ringgit

Namun di sebalik mesej yang konsisten daripada komuniti saintifik, “lebih separuh daripada orang dewasa Amerika mengambil makanan tambahan,” membelanjakan anggaran $50 bilion pada 2021, menurut Linder dan rakan-rakannya.

Mengapa kita membelanjakan begitu banyak wang untuk pil dengan begitu sedikit bukti untuk menyokong manfaatnya?

Terdapat kekurangan bukti bahawa suplemen vitamin dan mineral mengurangkan kematian, menurut Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS.
“Menurut tinjauan penduduk, orang ramai mengambil vitamin sama ada untuk kekal sihat, berasa lebih bertenaga, atau mendapatkan ketenangan fikiran. Kepercayaan yang menentang bukti ini disokong oleh kempen pemasaran yang bijak,” kata saintis tingkah laku Dr. Peter Ubel, dalam editorial yang disertakan. diterbitkan dalam JAMA Perubatan Dalaman.

Kemudian, sekali orang melihat vitamin sebagai “baik dan sihat,” tingkah laku lain yang dipanggil “ketidakpekaan dos” berlaku: Jika sedikit baik, lebih banyak mesti lebih baik, kata Ubel, yang ialah profesor perniagaan, dasar awam dan perubatan di Duke University’s Fuqua School of Business di Durham, North Carolina. Tambahnya lagi berat sebelah manusia terhadap apa-apa yang berlabel “semula jadi” atau “botani” dan kemungkinan membeli vitamin dan mineral yang dipasarkan dengan cara itu meningkat, katanya.

“Agensi pengiklanan mengiktiraf berat sebelah ini,” tambah Ubel. “Kini, orang ramai boleh mengimbangi kekurangan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet mereka dengan mengambil makanan tambahan setiap hari.”

CNN menghubungi Council for Responsible Nutrition, sebuah organisasi perdagangan untuk industri makanan tambahan, dan menerima respons ini:

“Bukti terhad yang jelas tidak boleh disalahtafsirkan sebagai ketiadaan bukti,” kata Andrea Wong, naib presiden kanan bagi hal ehwal saintifik dan kawal selia untuk majlis itu. “Banyak kajian penyelidikan menyokong penggunaan multivitamin oleh kebanyakan rakyat Amerika untuk pelbagai manfaat.”

Sesetengah populasi memerlukan suplemen

Terdapat sesetengah populasi yang memerlukan vitamin tertentu. Wanita hamil perlu mengambil suplemen harian yang mengandungi 0.4 hingga 0.8 miligram (400 hingga 800 mikrogram) asid folik untuk mencegah kecacatan kelahiran tiub neural, mengikut syor berasingan daripada pasukan petugas.
Cara menggunakan makanan untuk meningkatkan sistem imun anda

Orang yang mempunyai akses terhad kepada pilihan makanan yang sihat atau yang mempunyai keadaan perubatan tertentu atau sesiapa yang berumur lebih dari 65 tahun mungkin perlu menumpukan perhatian untuk menambah mikronutrien tertentu pada diet mereka, kata pakar.

Sesetengah warga emas mungkin memerlukan suplemen tambahan vitamin B12 dan B6 kerana penyerapan vitamin tersebut daripada makanan semakin pudar apabila usia semakin meningkat. Oleh kerana orang tua sering mendapat kurang matahari berbanding usia muda, mereka mungkin memerlukan vitamin D tambahan, tetapi tahap harus diperiksa oleh doktor, kerana terlalu banyak D boleh membahayakan.
Ramai wanita menopaus mengambil suplemen untuk mengurangkan patah tulang, tetapi pada 2018 pasukan petugas mendapati vitamin D digabungkan dengan kalsium tiada kesan mengenai kejadian patah tulang pada wanita menopause.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this amazing content

Adakah anda membazir wang anda untuk makanan tambahan? Kemungkinan besar, kata pakar


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/