Adakah arthritis menjadikan hidup anda sengsara? Cuba bersenam… atau sembang!

Adakah arthritis menjadikan hidup anda sengsara? Cuba bersenam… atau sembang! Menjadi aktif boleh membantu penghidap untuk memerangi keletihan yang melumpuhkan, kajian mencadangkan

  • Terapi senaman dan bercakap boleh membantu beribu-ribu pesakit dengan arthritis
  • Mereka yang menjalani terapi bercakap atau bersenam dengan ketara mengurangkan tahap keletihan berbanding mereka yang menerima rawatan biasa, kata universiti Aberdeen dan Glasgow
  • Manfaat berterusan selama enam bulan selepas selesai rawatan

Terapi senaman dan bercakap boleh membantu beribu-ribu pesakit dengan arthritis rheumatoid memerangi keletihan yang melumpuhkan, satu kajian mencadangkan.

Penghidap penyakit radang lain, seperti lupus dan axial spondylitis, juga boleh mendapat manfaat daripada rawatan, yang sepatutnya menjadi sebahagian daripada penjagaan rutin, kata pakar.

Kira-kira 800,000 orang di UK mempunyai keadaan ini dan empat daripada lima daripada mereka hidup dengan keletihan setiap hari.

Ini menjejaskan keupayaan mereka untuk menumpukan perhatian, pergi bekerja atau hidup berdikari.

Penyelidik dari universiti Aberdeen dan Glasgow meneliti cara mengurangkan keletihan di kalangan pesakit ini.

Penyelidik mendapati bahawa mereka yang menjalani terapi bercakap atau terapi senaman untuk arthritis mengurangkan tahap keletihan dengan ketara berbanding mereka yang menerima rawatan biasa.

Mereka membandingkan tiga jenis penjagaan untuk 368 orang dengan pelbagai penyakit reumatik radang.

Peserta sama ada diberi program aktiviti fizikal yang dihantar melalui telefon, terapi tingkah laku kognitif atau mereka menerima penjagaan biasa.

Mereka dalam kumpulan senaman mempunyai lima sesi 45 minit, satu sama satu selama 30 minggu manakala mereka yang menjalani terapi bercakap menerima purata lapan sesi dalam tempoh yang sama. Kumpulan penjagaan biasa diberi buku kecil pendidikan tentang keletihan.

Penyelidik mendapati bahawa mereka yang menjalani terapi bercakap atau terapi senaman mengurangkan tahap keletihan dengan ketara berbanding mereka yang menerima rawatan biasa.

Manfaat berterusan selama enam bulan selepas selesai rawatan, menurut kajian yang diterbitkan dalam Lancet Rheumatology.

Dan mereka yang menawarkan campur tangan ini melaporkan tidur yang lebih baik, kesihatan mental dan kualiti hidup, berbanding mereka yang menerima penjagaan biasa.

Wendy Booth, 57, dari Pitmedden, Aberdeenshire, terpaksa melepaskan tugasnya sebagai jururawat psikiatri di Hospital Royal Cornhill, Aberdeen, selepas menghidap lupus dan sindrom Sjogren.

Dia berkata: ‘Kepenatan benar-benar mempengaruhi apa yang boleh anda lakukan. Jika saya melakukan kerja di taman suatu hari nanti, saya tahu saya akan membayarnya pada hari berikutnya.’

Seorang ahli farmasi memaparkan sekotak tocilizumab, yang digunakan dalam rawatan artritis reumatoid. Mereka yang menjalani terapi bercakap atau bersenam dengan ketara mengurangkan tahap keletihan berbanding mereka yang menerima rawatan biasa, kata universiti Aberdeen dan Glasgow

Seorang ahli farmasi memaparkan sekotak tocilizumab, yang digunakan dalam rawatan artritis reumatoid. Mereka yang menjalani terapi bercakap atau bersenam dengan ketara mengurangkan tahap keletihan berbanding mereka yang menerima rawatan biasa, kata universiti Aberdeen dan Glasgow

Miss Booth, yang menjalankan aktiviti fizikal dalam kajian itu, menambah: ‘Fisio menghubungi saya kira-kira sekali dalam dua minggu dan ia sangat menggalakkan saya. Saya rasa kajian itu membantu memberi saya tujuan. Saya menyertai gim dan saya mempunyai pengajar yang baik yang memahami kebolehan saya dan memberi saya latihan yang diubah suai supaya saya boleh meneruskan dalam kelas yang sama bersama-sama dengan orang lain.

‘Secara mental, saya berasa lebih kuat dan fizikal – moto saya ialah “Saya mahu mengekalkan apa yang saya ada”, dan bukannya merosot.’

Profesor Neil Basu, yang mengetuai kebanyakan penyelidikan di Universiti Aberdeen, tetapi kini berada di Universiti Glasgow, berkata: ‘Kajian kami menyediakan bukti baharu bahawa beberapa campur tangan bukan farmakologi boleh berjaya dan berkesan disampaikan oleh ahli bukan pakar. perkhidmatan klinikal.

‘Sangat menggalakkan untuk melihat bahawa campur tangan telah membawa kepada penambahbaikan untuk peserta, walaupun enam bulan selepas tamat rawatan.’

Dr Neha Issar-Brown, pengarah penyelidikan di badan amal Versus Arthritis, berkata: ‘Keletihan dan sakit kronik berjalan seiring.

‘Tetapi keletihan cenderung tidak bertindak balas terhadap ubat-ubatan untuk keadaan ini, dan selalunya tidak disedari oleh doktor.’

APA ITU RHEUMATOID ARTHRITIS? PENYAKIT JANGKA PANJANG MENDERITA YANG TIDAK DAPAT DIUBATKAN

Rheumatoid arthritis (RA) menjejaskan sekitar 400,000 orang di UK

Rheumatoid arthritis (RA) menjejaskan sekitar 400,000 orang di UK

Rheumatoid arthritis (RA) menjejaskan sekitar 400,000 orang di UK dan hampir 1.3 juta orang dewasa di AS.

Wanita adalah sehingga tiga kali lebih berkemungkinan untuk mengalami keadaan ini berbanding lelaki. Mereka yang mempunyai sejarah keluarga rheumatoid arthritis juga lebih terdedah.

Ia adalah penyakit jangka panjang di mana sistem imun menyebabkan badan menyerang dirinya sendiri, menyebabkan sendi sakit, bengkak dan kaku.

RA, bentuk artritis kedua paling biasa yang selalunya bermula antara umur 40 dan 50 tahun, cenderung menyerang tangan, pergelangan tangan dan lutut.

Para saintis pada masa ini tidak pasti tentang punca sebenar RA, tetapi merokok, makan banyak daging merah dan peminum kopi berisiko lebih tinggi.

Penawar masih belum ditemui, tetapi rawatan tersedia dan terbukti membantu melambatkan keadaan progresif.

RA ialah keadaan autoimun kompleks yang didiagnosis dan dirawat oleh Pakar Perunding Rheumatologi dalam penjagaan sekunder dan pesakit disusuli secara tetap oleh pasukan pelbagai disiplin yang diketuai oleh perunding di hospital.

Iklan

Iklan

We wish to thank the writer of this write-up for this amazing material

Adakah arthritis menjadikan hidup anda sengsara? Cuba bersenam… atau sembang!


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/