Adakah bersedih terlalu lama satu gangguan?

Apakah jumlah kesedihan yang betul? Berapa banyak kehilangan merupakan bahagian yang sesuai? Dan bilakah kesedihan akibat kehilangan yang dijangkakan bertukar kepada sesuatu yang lain untuk diperhitungkan – masalah kesihatan mental?

Kemas kini terbaharu untuk Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental tiba awal bulan ini dengan jangkaan — jika lama dibahaskan — tambahan: pengenalpastian keadaan yang dikenali sebagai “gangguan kesedihan yang berpanjangan.” Terminologi telah lebih sedekad dalam pembikinan, didorong sebahagiannya oleh siasatan sekitar persimpangan kehilangan dan kemurungan. Namun ia tiba sekarang pada saat kesedihan yang unik dan meluas, masa, seperti yang dinyatakan oleh Persatuan Psikiatri Amerika, “beberapa bencana berterusan yang telah menyebabkan kematian dan penderitaan, seperti COVID-19, angin kencang di Afghanistan, banjir, kebakaran, taufan dan keganasan senjata api.”

Tetapi apakah yang membuat kesedihan menjadi gangguan yang boleh diklasifikasikan? Dan patutkah ia benar-benar dianggap sebagai satu?


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


Kesedihan adalah unsur yang diharapkan – jika sering dipandang remeh – dalam semua kehidupan kita. Dalam budaya kontemporari, kehilangan orang tersayang mungkin membawa beberapa hari cuti dari kerja, mungkin diklasifikasikan sebagai masa “bercuti”, dan bunga dan kaserol daripada rakan-rakan. Itu semua berguna, tetapi selalunya terdapat jangkaan yang tidak dinyatakan untuk tidak mengambil masa terlalu lama untuk mengatasinya. Seolah-olah entah bagaimana berlebihan untuk masih aktif berkabung selepas beberapa bulan.

“Perkara nombor satu yang saya dengar apabila orang datang ke pejabat saya buat kali pertama ialah mereka fikir mereka bersedih salah,” pengarang dan kaunselor kesedihan Claire Bidwell Smith memberitahu Salon pada tahun 2020. “Itu banyak disebabkan oleh mesej budaya kesedihan itu haruslah singkat, harus disembunyikan atau disembunyikan, hendaklah kamu mengharunginya dengan cepat. Mari kita kemas kotak-kotak itu. Mari kita teruskan. Jadi orang fikir mereka buat salah.”

Tekanan luaran untuk menjadi produktif, untuk tidak membuat orang lain tidak selesa, boleh menyukarkan untuk mengkonseptualisasikan apa yang sepatutnya kelihatan seperti kesedihan yang sihat. Tetapi parameter baharu untuk gangguan kesedihan yang berpanjangan seperti yang dijelaskan dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental – dianggap sebagai bible psikiatri apabila ia datang untuk mentakrifkan gangguan dan mendiagnosisnya – menetapkan beberapa perbezaan yang jelas untuk apabila seseorang mungkin memerlukan bantuan. “Individu yang berduka mungkin mengalami kerinduan yang mendalam untuk si mati atau kesibukan dengan pemikiran si mati, atau pada kanak-kanak dan remaja,” kata Persatuan Psikiatri Amerika, “dengan keadaan sekitar kematian. Reaksi kesedihan ini berlaku hampir sepanjang hari, hampir setiap hari sekurang-kurangnya sebulan.Pengalaman individu kesusahan yang ketara secara klinikal atau kemerosotan dalam bidang sosial, pekerjaan atau fungsi penting lain.”

BERKAITAN: Keghairahan dalam Zum

Dr Ash Nadkarnipakar psikiatri bersekutu dan pengajar di Sekolah Perubatan Harvard, mengatakan bahawa dia telah memerhatikan fenomena itu pada pesakitnya sendiri, terutamanya sejak wabak itu.

“Diagnosis gangguan kesedihan yang berpanjangan menunjukkan ketidakupayaan perasaan kesedihan, ” katanya, “dengan individu itu mengalami kerinduan atau keasyikan yang mendalam tentang si mati atau keadaan sekitar kematian si mati selama sekurang-kurangnya enam bulan selepas kehilangan. ” Nadkarni menambah bahawa “gejala tambahan termasuk kebas emosi, gangguan identiti, ketidakpercayaan tentang kematian, kesakitan emosi yang teruk dan perasaan bahawa hidup tidak bermakna.”

Namun seperti yang sering berlaku dengan Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, atau DSM – penerbitan yang pernah menganggap menjadi gay sebagai gangguan — terdapat banyak ruang di sini untuk mempersoalkan apakah itu dan bukan keadaan psikiatri. Dalam mengembangkan kriterianya selama bertahun-tahun untuk syarat seperti ketagihan tingkah laku dan traumapenerbitan itu telah mendorong perdebatan mengenai overdiagnosis (dan seterusnya overpreskripsi) dan berat sebelah berbahaya. Sebagai Sarah Fay, pengarang “Patologi: Kisah Sebenar Enam Kesalahan Diagnosis,” memberitahu Salon baru-baru ini, “Tidak ada satu pun diagnosis DSM yang mempunyai ukuran objektif.” Menetapkan label boleh membentuk persepsi kita tentang emosi dan tingkah laku kita, jadi kita perlu mendekati proses diagnostik dengan memahami batasannya.

Kassondra Glenn, ahli psikoterapi dan penyumbang dengan Pusat Rawatan Prosperity Havenberkata, “Kemasukan gangguan kesedihan yang berpanjangan telah dipenuhi dengan banyak kontroversi. Di satu pihak, ia mempunyai keupayaan untuk mengesahkan pengalaman dalam konteks masyarakat yang berpusatkan diagnosis. Ia juga mempunyai keupayaan untuk menyediakan pembayaran balik insurans yang diperluaskan. kepada ahli terapi dan profesional kesihatan mental.”

Tetapi, dia meneruskan, “Sebaliknya, selalu ada kemungkinan bahawa diagnosis akan digunakan secara berlebihan. Kedukaan yang terlalu patologis atau menyalahgunakan diagnosis gangguan kesedihan yang berpanjangan mempunyai potensi untuk menyebabkan kemudaratan. Ia sentiasa penting untuk mempertimbangkan faedah dan kelemahan diagnosis berdasarkan kes demi kes. Covid mengubah persepsi kita tentang kesedihan dengan cepat. Terdapat kesedihan yang meluas untuk kehilangan orang tersayang, keadaan normal dan planet ini. Adalah penting untuk tidak terlalu mematologi pengalaman ini, kerana ia masih berterusan. Terdapat garis antara belajar untuk bersedih dan titik di mana intensiti berterusan mungkin menjadi isu yang lebih besar. Memandangkan ini adalah diagnosis baharu dan kami sedang mengalami krisis global yang belum pernah berlaku sebelum ini, garis ini masih ditakrifkan.”

Jumlah kerugian kami masih dikira. Hari ini di AS, 850 orang akan mati akibat Covid. Lebih daripada 140,000 kanak-kanak Amerika — iaitu 1 daripada setiap 500 — telah mengalami apa yang dipanggil oleh jurnal Pediatrics “Tanah yatim yang berkaitan dengan Covid-19 atau kematian seorang pengasuh datuk dan nenek.” Bagi kebanyakan kita, bahagian “jangka panjang” kesedihan kita masih belum bermula. Dan pengasingan dan kebimbangan yang berpanjangan akibat wabak itu telah menjadikan pengalaman kematian yang sedia memusnahkan itu semakin bertambah. mencabar, mewujudkan keadaan yang sesuai untuk apa yang digambarkan oleh jurnal Basic Clinical Neuroscience “kesedihan yang tidak lengkap.”

Dr Manish Mishra, penyemak perubatan untuk AddictionResource.netmencatatkan bagaimana jenis kerugian ini, antara lain, boleh meminjamkan diri mereka lebih kepada kehilangan yang berpanjangan.

“Saya telah melihat bagaimana keluarga yang berduka sering menunjukkan tanda-tanda gangguan kesedihan yang berpanjangan, ” katanya. “Ia lebih biasa berlaku pada orang yang kehilangan pasangan atau anak yang romantik. Selalunya, kematian secara tiba-tiba, biasanya disebabkan oleh kemalangan dan pembunuhan. Banyak kematian akibat Covid boleh menjadikan keadaan ini lebih berleluasa pada masa kini.”

Dr. Mishra melihat peningkatan dalam kesedihan yang berpanjangan ini sebagai satu cabaran bagi penyedia untuk memberi perhatian tambahan kepada penjaga dan mangsa yang terselamat. “Keadaan ini menjadikan penting bagi profesional penjagaan kesihatan untuk mendaftar masuk bersama keluarga mereka yang meninggal dunia akibat Covid,” katanya, “terutama mereka yang sangat sihat dan muda. Ramai keluarga juga tidak diberi peluang untuk melihat atau melawat ahli keluarga mereka yang meninggal dunia di hospital. Ini boleh memberi kesan kepada proses mengatasi dan bergerak mereka.”

Dan Dr. Nadkarni mengulangi perkara ini, dengan berkata, “Kepentingan gangguan kesedihan yang berpanjangan pada masa ini mengelilingi jangkaan bahawa kes gangguan ini akan meningkat dengan wabak itu. Terdapat kebimbangan bahawa gangguan kesedihan yang berpanjangan mungkin menjadi kebimbangan kesihatan awam yang utama, dengan keperluan yang lebih tinggi untuk kedua-dua rawatan yang berkesan dan akses kepada rawatan sedemikian.”

Kami berkabung secara kolektif sekarang, dengan cara yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Namun kita masih bersedih sendirian, kerana setiap kesedihan adalah unik, sama seperti setiap orang yang kita kehilangan adalah unik. Dalam dunia yang ideal, kami akan melakukan lebih baik untuk menormalkan proses kesedihan, dan pada masa yang sama menawarkan lebih banyak sumber untuk mangsa yang terselamat yang bergelut secara mendalam. Namun, bagi kita semua, kesedihan bukanlah sesuatu yang boleh dilakukan secara salah, atau yang berlaku pada garis masa tertentu. Sebaik-baiknya, ia adalah kesedihan untuk dilalui. “Saya benar-benar berpendapat bahawa anda boleh berdaya tahan dan mencipta kehidupan yang bermakna,” kata Claire Bidwell Smith, “dan masih mempunyai kerja dan perhubungan yang berfungsi, dan masih bersedih, benar-benar bersedih, benar-benar bersedih.”

Lebih banyak liputan psikiatri Salon:

We would like to say thanks to the author of this article for this incredible content

Adakah bersedih terlalu lama satu gangguan?


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/