Adakah Covid 19 bertanggungjawab untuk wabak hepatitis di kalangan kanak-kanak UK

Minggu lalu, beratus-ratus pakar dalam kesihatan hati berkumpul untuk Sidang Kemuncak Hepatitis Dunia, dan satu topik mendominasi agenda: wabak misteri hepatitis pada kanak-kanak yang telah merebak secara beransur-ansur di 34 negara – termasuk UK.

Bercakap pada majlis itu, pakar hati Dr Philippa Easterbrook berkata: ‘Ini adalah kali pertama begitu banyak kes teruk dilihat pada kanak-kanak. Adalah penting kita memahami punca dan mengambil serius kes ini.’

Pada tahap yang paling ekstrem, hepatitis boleh menyebabkan hati berhenti berfungsi. Setakat ini, lebih 240 kes telah dilaporkan di UK, manakala 11 kanak-kanak Britain memerlukan pemindahan.

Apa yang boleh di sebalik ini adalah subjek yang membahagikan dunia saintifik. Tetapi perkembangan terbaru datang daripada penyelidikan menarik oleh saintis Israel yang menunjukkan jawapannya mungkin terletak pada Covid-19.

Minggu lalu, beratus-ratus pakar dalam kesihatan hati berkumpul untuk Sidang Kemuncak Hepatitis Dunia, dan satu topik mendominasi agenda: wabak misteri hepatitis pada kanak-kanak yang telah merebak secara beransur-ansur di 34 negara – termasuk UK

Beberapa pakar mendakwa mungkin ada kaitan antara wabak misteri dan Covid 19

Beberapa pakar mendakwa mungkin ada kaitan antara wabak misteri dan Covid 19

Doktor menganalisis sejarah perubatan lima kanak-kanak yang mengalami keadaan itu – yang merupakan keradangan berbahaya pada hati.

Mereka perasan satu faktor biasa: semua telah menangkap Covid dalam tahun sebelumnya. Keradangan hati, mereka mencadangkan, mungkin kesan sampingan yang melampau dari tindak balas sistem imun terhadap virus.

Doktor berpengaruh menggunakan Twitter untuk berkongsi berita mengenai penemuan itu, mencipta fenomena ‘hati Covid yang panjang’. Pakar epidemiologi Britain Dr Deepti Gurdasani, dari Queen Mary University of London, mentweet keyakinannya terhadap penemuan itu, menuduh beberapa yang menolaknya sebagai ‘menafikan kerosakan yang dialami oleh Covid pada kanak-kanak’. Namun ramai pakar kesihatan pediatrik dan ahli epidemiologi yang sangat dihormati telah dengan marah mempertikaikan dakwaan itu.

Profesor Alasdair Munro, pakar dalam penyakit berjangkit pediatrik di Hospital Universiti Southampton, berkata kajian itu memberikan ‘hampir tiada maklumat berguna’ dan tiada bukti bahawa kes hepatitis ini dikaitkan dengan Covid.

Sementara Dr Jake Dunning, pakar penyakit berjangkit di Universiti Oxford, berkata saintis yang menjenamakan penyakit itu sebagai hati Covid ‘benar-benar harus tahu lebih baik’.

Teori yang lazim adalah bahawa strain buruk jangkitan kanak-kanak biasa yang dipanggil adenovirus harus dipersalahkan – tiga perempat daripada kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital British telah diuji positif untuk varian ini.

Kebanyakan kanak-kanak akan mendapat jangkitan pada satu ketika tetapi ia biasanya hanya menyebabkan masalah kecil pada saluran pernafasan atas, yang membawa kepada batuk, hidung berair dan, dalam kes yang jarang berlaku, radang paru-paru.

Tetapi pakar berpendapat kekurangan pendedahan kepada adenovirus semasa penutupan Covid telah menyebabkan sistem imun kanak-kanak tanpa perlindungan semula jadi untuk melawannya, yang membawa kepada tindak balas yang teruk. Walaupun begitu, dakwaan baharu itu mungkin mencetuskan semula kebimbangan di kalangan ibu bapa – jadi adakah mereka betul?

Di permukaan sekurang-kurangnya, penyelidikan Israel kelihatan meyakinkan. Laporan itu, yang diterbitkan dalam Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, menceritakan lima pesakit: dua berumur tiga tahun yang memerlukan pemindahan hati, dan dua kanak-kanak lapan tahun dan 13 tahun yang dimasukkan ke hospital tetapi pulih sepenuhnya. Kelima-lima mereka telah dijangkiti Covid dalam tempoh empat bulan sebelum diagnosis hepatitis mereka.

Penulis mengatakan penemuan mereka mencadangkan jangkitan Covid menyebabkan sistem imun tidak berfungsi dan mula menyerang hati. Ini tidak pernah didengari dengan jangkitan virus lain, dan dalam kes ini dikenali sebagai hepatitis selepas virus, keadaan yang diiktiraf pada kanak-kanak.

Dr Gurdasani, penyokong lantang teori hati Covid yang panjang, berkata bukti lain ialah fakta bahawa UK dan AS telah menyaksikan jumlah kes hepatitis terbesar. Kedua-duanya mempunyai kadar jangkitan yang sangat tinggi pada kanak-kanak, tidak seperti kebanyakan negara lain yang menguatkuasakan langkah keselamatan Covid yang ketat di sekolah.

‘UK telah menjadi luar biasa dalam cara kami cuba melindungi kanak-kanak daripada virus itu,’ kata Dr Gurdasani. ‘Kami tidak menguatkuasakan pemakaian topeng dengan cara yang sama seperti negara lain, dan kami tidak melakukan apa-apa untuk mengudarakan sekolah. Ada kemungkinan kita melihat kesan daripada keputusan itu.’

Kajian itu juga menimbulkan keraguan tentang punca kemungkinan lain: adenovirus tidak dikesan dalam mana-mana lima pesakit. Dan bukan satu-satunya kajian seumpamanya yang mencapai kesimpulan itu. Pada akhir April, doktor di Alabama menerbitkan penyelidikan menyatakan ketiadaan virus dalam sembilan kanak-kanak dengan hepatitis teruk yang memerlukan pemindahan.

Dan ramai saintis telah menunjukkan bahawa adenovirus tidak pernah dikaitkan dengan hepatitis – sebenarnya, tidak ada satu pun kes adenovirus yang mencetuskan hepatitis yang dilaporkan dalam kesusasteraan perubatan. ‘Hujah ini disebabkan oleh adenovirus menjadi semakin lemah,’ kata Dr Gurdasani. ‘Ia tidak menyebabkan hepatitis dan pelbagai kajian telah gagal menemuinya dalam hati kanak-kanak ini. Jadi mana buktinya?’

Tetapi pakar mengatakan terdapat pelbagai masalah dengan kajian Israel. Yang terbesar: hanya lima orang anak.

Israel telah merekodkan 12 kes hepatitis kanak-kanak, jadi kajian itu merangkumi kurang daripada separuh daripada pesakit ini.

‘Para penyelidik tidak menjelaskan mengapa pesakit ini dipilih, atau mengapa kes hepatitis lain tidak,’ kata Prof Munro. ‘Kami tidak tahu sama ada mereka hanya memilih mereka yang mempunyai Covid, jadi ini tidak memberitahu kemungkinan kanak-kanak yang menghidap Covid akan menghidap hepatitis.’

Prof Munro juga menegaskan bahawa memandangkan Covid telah begitu berleluasa, tidak semestinya menghairankan kanak-kanak ini dijangkiti Covid. ‘Jangkitan Covid adalah sangat biasa dan masa berlalu antara kanak-kanak ini mendapat virus dan kemudian hepatitis sangat pelbagai, tidak ada sebarang bukti jelas bahawa satu menyebabkan yang lain. Itu bukan bermakna Covid dan hepatitis tidak dikaitkan, tetapi kajian ini tidak memberikan sebarang bukti konkrit.’

Prof Will Irving, ahli virologi di Universiti Nottingham, bersetuju bahawa masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan. Dia berkata: ‘Lima kes tidak mencukupi untuk membuktikan apa-apa, kita perlu melihat dengan teliti berapa banyak daripada beberapa ratus kes di UK telah dijangkiti Covid dan pergi dari sana.’

Untuk menambah kekeliruan, minggu lalu pegawai kesihatan AS berkata walaupun negara itu telah melihat lebih daripada 270 kes hepatitis yang tidak dapat dijelaskan pada kanak-kanak tahun ini, ini tidak lebih daripada yang dilihat pada tahun biasa. ‘Selalu ada tahap latar belakang kes yang tidak dapat dijelaskan ini, walaupun sebelum Covid,’ kata Prof Irving.

Satu perkara yang dipersetujui oleh semua pakar ialah mencari punca kekal sebagai tugas yang mendesak kerana ia akan membantu doktor mengetahui rawatan yang perlu diberikan. Di UK, kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital dengan hepatitis dirawat untuk adenovirus – menggunakan ubat antiviral cidofovir. Tetapi negara lain, seperti Israel dan Austria, merawat mereka dengan steroid, yang boleh membantu mengawal sistem imun yang tidak berfungsi yang berpotensi terjejas oleh Covid.

Dr Gurdasani memberi amaran: ‘Jika teori adenovirus salah, kami telah memberi pesakit rawatan yang salah selama berbulan-bulan. Pegawai kesihatan UK perlu memberi tumpuan kepada teori Covid jika mereka mahu melindungi kanak-kanak.’

We wish to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Adakah Covid 19 bertanggungjawab untuk wabak hepatitis di kalangan kanak-kanak UK


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/