Adakah haiwan peliharaan hypoallergenic adalah sesuatu yang sebenar?

Dunia ini penuh dengan pencinta haiwan yang mesti menikmati haiwan dari jauh. Sesungguhnya, kira-kira 10 hingga 20 peratus penduduk dunia alah kepada anjingmanakala 10 hingga 14 peratus rakyat Amerika alah kepada kucing. Gejala alahan termasuk hidung tersumbat, bersin, hidung berair, mata merah dan berair, gatal-gatal dan lain-lain bentuk ketidakselesaan dan kesakitan. Semasa badan anda bergelut dengan tindak balas berlebihan sistem imun anda terhadap bulu haiwan peliharaan, kesihatan anda yang lain akan terjejas. Walaupun ada yang memilih untuk menanggung kesengsaraan, ramai pencinta haiwan yang alergi mendambakan dunia di mana mereka boleh bergaul dengan teman berbulu mereka (yang, dalam dunia pasca perubahan iklimakan memerlukan penjagaan yang lebih daripada sebelumnya) dan tidak mengalami alahan.

“Tiada bukti saintifik yang diterbitkan menunjukkan bahawa haiwan sedemikian benar-benar wujud.”

Begitulah janji kononnya anjing dan kucing hypoallergenic, atau haiwan yang kononnya dibiakkan untuk tidak mencetuskan keadaan alahan pada manusia. Idea baka anjing atau kucing hypoallergenic telah menjadi agak normal. Pada tahun 2009, Presiden Obama terkenal diterima pakai seekor Anjing Air Portugis, Bo, kerana reputasinya sebagai baka hypoallergenic bermakna ia akan menampung anak perempuannya yang alah Malia.

Bahawa terdapat pasaran untuk anjing hypoallergenic adalah kucing adalah jelas. Masalah? Anjing dan kucing “hypoallergenic” sebenarnya tidak wujud.

Semuanya berpunca biologi. Apabila manusia mengalami reaksi alahan terhadap bulu yang dihasilkan oleh anjing atau kucing, ia adalah kerana protein yang dihasilkan oleh haiwan tertentu itu. Protein yang sama ini, bukan secara kebetulan, juga boleh ditemui dalam cecair badan lain yang dihasilkan oleh haiwan itu. Rambut atau bulu pada haiwan itu tidak mempunyai kaitan sama ada alergen keluar dari badannya.

Salon menghubungi Dr. Richard Lockey dari University of South Florida, yang pada 2012 mengarang bersama kertas kerja mengenai subjek untuk jurnal semakan rakan Annals of Allergy, Asma & Imunologi. Sesuai dengan tajuk “Adakah kucing dan anjing hypoallergenic wujud?” Lockey dan rakan penyelidiknya menjelaskan kesimpulan mereka yang tidak jelas: “Tiada bukti saintifik yang diterbitkan menunjukkan bahawa haiwan sedemikian benar-benar wujud.”

Lockey dan pengarang bersamanya menjelaskan bahawa 60 peratus hingga 90 peratus orang yang alah kepada kucing bertindak balas terhadap alergen yang dikenali sebagai “Fel d 1,” yang membawa kepada gejala rinitis alahan dan asma alahan. Protein penyebab alahan utama yang dihasilkan oleh anjing, “Can f 1” dan “Can f 2,” mempunyai kesan yang sama pada pesakit yang terdedah.

Lockey dan penyelidik lain sangat menekankan untuk mengeluarkan haiwan peliharaan dari rumah jika seseorang yang tinggal di sana alah. Oleh kerana kebanyakan mereka yang tinggal bersama dengan haiwan peliharaan tidak suka meninggalkan haiwan peliharaan, mereka mencadangkan rejimen pembersihan menyeluruh dan mandi biasa untuk haiwan itu sebagai pengganti yang kurang berkesan.


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


“Alahan haiwan boleh menjejaskan ekzema alahan, konjunktivitis badak alahan dan asma alahan,” tulis Lockey kepada Salon. Lockey mengulangi bahawa dia menasihati mengeluarkan anjing atau kucing dari rumah seseorang yang alah; tetapi, jika itu tidak dapat dilakukan, dia mencadangkan agar haiwan peliharaan itu keluar dari katil dan bilik tidur.

“Ia mengambil masa sehingga enam bulan untuk menyahkucing atau membuang anjing rumah, selepas haiwan peliharaan dikecualikan, tidak kira di mana haiwan peliharaan itu tinggal di rumah. Tiada bukti yang didokumenkan bahawa menjaga kucing atau anjing keluar dari bilik tidur membantu , tetapi ia masuk akal,” tambah Lockey.

Locky bersimpati dengan rintangan asas yang kuat bahawa ramai daripada mereka yang mempunyai alahan haiwan peliharaan perlu menyingkirkan haiwan kesayangan mereka.

“Keterikatan emosi terhadap haiwan hari ini jauh berbeza berbanding semasa saya menjadi penduduk,” katanya. “Haiwan dikecualikan dari rumah untuk sebahagian besar pada masa itu kerana rumah menjadi tercemar dengan kutu – sukar untuk disingkirkan – dan kami tidak mempunyai banyak ubat yang sangat baik untuk merawat demam hay, ekzema alahan, dan asma.”

Sekarang bahawa ubat-ubatan dan “tembakan” wujud, Lockey memerhatikan, terdapat kurang risiko untuk hidup dengan haiwan semasa anda alah – tetapi masih tiada risiko sifar.

“Boleh f 1, alergen anjing utama, terdapat dalam semua baka anjing, malah yang hipoalergenik.”

“Semuanya sangat berkesan tetapi sudah tentu, mengelakkan sebarang alergen yang berpotensi – dalam kes ini, kucing dan anjing dan bulu haiwan lain – adalah rawatan pilihan, ” tulis Lockey.

Dr. Molly H. Sumridge, penolong profesor anthrozoology di Carroll College, memberitahu Salon melalui e-mel bahawa bukti mengenai subjek itu adalah “bercampur-campur,” sambil menyatakan bahawa “kebanyakan pemilik anjing hypoallergenic merasakan gejala yang lebih sedikit walaupun pendedahan alergen adalah sama” dan ini juga benar “dengan kucing hypoallergenic dan alergen kucing Fel f 1.” Namun Sumridge menambah bahawa sains masih bersandar kepada mereka.

“Kebanyakan kesusasteraan saintifik menyatakan bahawa tidak ada haiwan peliharaan hypoallergenic yang benar, ” tulis Sumridge kepada Salon. “Boleh f 1, alergen anjing utama, terdapat dalam semua baka anjing, malah yang hipoalergenik. Ia juga ditemui di banyak ruang bukan anjing atau anjing terhad seperti bilik darjah, kapal terbang dan di rumah individu yang tidak memiliki anjing. . Anjing adalah perkara biasa yang alergen mereka dapat di mana-mana.”

Oleh itu, persoalan etika yang mendasari ialah sama ada ia berbahaya kepada orang yang mempunyai alahan haiwan peliharaan jika mereka membeli anjing yang mereka percaya “hypoallergenic.” Jika mereka percaya simptom mereka berkurangan di sekeliling haiwan itu, adakah itu dikira sesuatu? Adakah beretika untuk anjing ini dijual sebagai hypoallergenic sama sekali?

Lockey tidak fikir begitu.

“Menjual apa-apa yang bukan apa yang pelanggan fikir mereka dapat atau inginkan, adalah penipuan, dan harus diperlakukan sedemikian,” kata Lockey kepada Salon. “Ia sama seperti menjual saya kereta atau rumah tanpa mendedahkan apa yang anda tahu tentang kecacatan, satu atau yang lain.”

Baca lagi

tentang anjing dan manusia

We want to thank the author of this write-up for this awesome material

Adakah haiwan peliharaan hypoallergenic adalah sesuatu yang sebenar?


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/