Adakah Hantu Monyet Cacar Mempengaruhi Hujung Minggu Pride di New York?

Bagi golongan LGBTQ di New York City, Jumaat terakhir pada bulan Jun biasanya merupakan hari yang menggembirakan. Jalan-jalan menjadi hidup dengan tanda-tanda perayaan hujung minggu: muzik, tarian, ciuman, jejak konfeti bergemerlapan sekali-sekala.

Tetapi tahun ini, di puncak acara Pride terbesar di bandar ini, suasana mempunyai caj yang berbeza. Berita pada pagi Jumaat mengenai keputusan Mahkamah Agung untuk membatalkan Roe lwn. Wade serta-merta mengubah tempoh acara hujung minggu. Dalam banyak kalangan, sembang kumpulan yang beberapa hari sebelum ini tertumpu pada perancangan parti bertukar kepada menyelaraskan rancangan bantahan. Lebih merumitkan sikap orang ramai menjelang hujung minggu ialah soalan dan kebimbangan mengenai cacar monyet, virus yang menjejaskan lelaki gay secara tidak seimbang.

Pada hari Khamis, pegawai kesihatan New York City meluaskan akses kepada vaksin monkeypox, menawarkannya kepada lelaki yang mempunyai beberapa pasangan seksual lelaki tanpa nama dalam tempoh 14 hari yang lalu. Sehingga Jumaat, 39 orang di New York City telah diuji positif untuk orthopoxvirus, menurut laporan itu Jabatan Kesihatan dan Kebersihan Mentalyang menambah bahawa kesemua 39 kes dipercayai cacar monyet.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, monkeypox berjangkit dari orang ke orang melalui sentuhan rapat dengan luka, cecair badan, titisan pernafasan dan bahan tercemar. Virus ini biasanya bermula dengan gejala seperti selesema, seperti demam dan pembengkakan kelenjar getah bening, dan berkembang menjadi ruam yang menyakitkan.

Walaupun sesiapa sahaja boleh dijangkiti virus, ia adalah sedang merebak terutamanya melalui komuniti lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, kata pegawai.

Ketika gambar barisan panjang orang yang menunggu untuk divaksinasi di klinik kesihatan seksual di Manhattan tersebar di media sosial, dan ketika berita mengenai kes cacar monyet tersebar di seluruh dunia, beberapa warga New York mula mempertimbangkan semula rancangan mereka untuk hujung minggu Pride.

Joseph Osmundsonpenolong profesor biologi klinikal di Universiti New York dan penyokong penjagaan kesihatan yang aneh, berkata bahawa kebimbangan yang semakin meningkat tentang cacar monyet telah menjejaskan rancangan Pride “hampir semua orang” yang dia kenali.

“Segala-galanya daripada, jika anda pergi ke pesta litar, adakah anda akan berada di tengah-tengah lantai tarian atau adakah anda akan lebih menyebelahi, kepada jenis seks yang anda lakukan,” Dr. Osmundson, 39, katanya dalam temu bual telefon.

Dia berkata dia fikir orang ramai pada umumnya “membuat keputusan yang menyedari risiko” sambil masih memberi ruang untuk “persahabatan, keseronokan, komuniti dan keluar dari rumah.”

Finley King, 24, pembantu penerbitan filem, berkata bahawa kedua-dua kebimbangan monkeypox dan berita Roe menjejaskan rancangannya untuk hujung minggu ini, tetapi dia akan berasa agak selesa untuk menghadiri protes dan berdiri di tepi, atau pergi ke pesta luar.

“Dari segi rasa bimbang, saya berada pada, seperti, 4 daripada 10 pada skala panik,” katanya sambil menambah bahawa dia tidak melihat ramai rakannya membincangkan penyakit itu. “Saya akan katakan kebanyakannya orang dalam lingkungan umur saya, sama ada mereka tahu tentang cacar monyet dan mereka tidak kisah, atau mereka langsung tidak tahu mengenainya.”

Di luar Stonewall Inn di Greenwich Village pada hari Jumaat, Rusty Fox, 59, berkata bahawa sedikit kebimbangan yang dia rasakan tentang cacar monyet mungkin hanya kebimbangan sisa daripada wabak coronavirus.

“Saya agak paranoid, hanya kerana kita mengikuti di belakang Covid,” katanya. “Jadi paranoia itu agak meleleh.”

Michael Donnelly, seorang saintis data, menyatakan kekecewaan kerana perayaan Pride tahun ini diwarnai oleh virus lain.

“Sangat busuk bahawa kita perlu menangani satu lagi penyakit berjangkit yang merebak dalam komuniti kita dan perlu menangani risiko tambahan yang tidak kita jangkakan,” katanya. Tetapi kepada Encik Donnelly, 37, “permintaan yang besar” untuk vaksin monkeypox pada hari Khamis menunjukkan satu perkara yang sukar.

“Saya berbangga kerana kita mempunyai komuniti yang berkomunikasi tentang kesihatan kita, tentang sains, dan bersedia untuk mendapatkan vaksin untuk memastikan diri kita selamat dan juga komuniti kita selamat,” katanya.

Bulan ini, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit panduan yang dikeluarkan kerana mengurangkan peluang dijangkiti cacar monyet, dengan mengambil perhatian bahawa perayaan, konsert dan acara lain di mana peserta berkemungkinan berpakaian lengkap adalah lebih selamat daripada ruang, termasuk rave, sauna dan kelab seks, di mana pakaian minima dipakai.

Beberapa orang, seperti Chris Pierce, 26, berasa yakin langkah berjaga-jaga peribadi mereka adalah mencukupi.

“Ia pastinya sesuatu yang perlu dibimbangkan oleh orang ramai, terutamanya apabila kami berada dalam pintu dan dinding yang tertutup,” katanya, “tetapi tinggal di luar mungkin matlamat No. 1 saya hujung minggu ini.”

Satu-satunya kemudahan di New York yang mentadbir vaksin itu, Klinik Kesihatan Seksual Chelsea yang dikendalikan oleh bandar di Manhattan, terpaksa mula menolak orang ramai sejurus selepas membuka vaksin kepada warga New York yang layak pada hari Khamis.

Mengenai rancangannya hujung minggu ini, Encik Donnelly berkata beliau adalah “salah seorang daripada segelintir yang bertuah yang mendapat vaksin, jadi saya berasa sedikit keselamatan tambahan akibatnya.”

Jonathan Valdez, 36, pencipta kandungan dan hos podcast, berkata buat pertama kalinya, seorang rakannya memberitahunya dia gembira kerana merindui New York City Pride, memetik kebimbangan mengenai cacar monyet. “Ramai orang takut selepas hujung minggu ini,” kata Encik Valdez, “angka akan meningkat dengan banyak.”

Jeremy Allen pelaporan yang disumbangkan.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Adakah Hantu Monyet Cacar Mempengaruhi Hujung Minggu Pride di New York?


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/