Adakah Kita Dekat dengan Penawar untuk Penyakit Celiac?

S: Adakah penyelidikan saintifik membuat sebarang kemajuan ke arah penawar atau rawatan penyakit seliak?

Sehingga kira-kira 15 tahun yang lalu, syarikat farmaseutikal menunjukkan sedikit minat dalam pembangunan ubat untuk penyakit seliak, kata Dr Alessio Fasano, pengarah Pusat Penyelidikan dan Rawatan Celiac di Massachusetts General Hospital di Boston. Pada masa itu, penyelidik tahu bahawa bagi mereka yang mempunyai keadaan itu, memakan gluten – protein yang terdapat dalam gandum, rai dan barli – menyebabkan kerosakan pada usus kecil. Tetapi mereka tidak faham bagaimana atau mengapa gluten mempunyai kesan ini. Dan, Dr. Fasano berkata, nampaknya sudah ada cara mudah untuk menguruskan penyakit seliak: mengamalkan diet bebas gluten.

Untuk anggaran 1 peratus orang yang mempunyai keadaan autoimun ini, mengelakkan gluten pada masa ini merupakan satu-satunya kaedah untuk menggagalkan kerosakan usus kecil dan melegakan pelbagai gejala penyakityang boleh termasuk sakit perut, cirit-birit, sembelit, kemurungan, keletihan, sakit kepala, ruam kulit melepuh dan anemia kekurangan zat besi.

Tetapi pengambilan gluten walaupun sedikit – hanya serbuk roti dari papan pemotong, sebagai contoh – boleh mencetuskan semula gejala dan kerosakan usus. Dan mengekalkan diet bebas gluten yang ketat dan sepanjang hayat dalam dunia yang penuh dengan bahan-bahan yang mengandungi gluten tersembunyi memerlukan kewaspadaan yang berterusan dan menjadikan makan di luar, mengembara dan pergi ke sekolah berisiko dan menimbulkan kebimbangan, kata Dr. Fasano.

Didalam tinjauan yang diterbitkan pada tahun 2014, 341 orang dengan penyakit seliak menilai beban menguruskan keadaan mereka sebagai lebih teruk daripada mereka yang mengalami refluks asid kronik atau tekanan darah tinggi, dan serupa dengan mereka yang hidup dengan diabetes atau penyakit buah pinggang yang memerlukan dialisis. Walaupun cuba mengelakkan gluten, sebanyak 30 peratus orang dengan penyakit seliak masih mempunyai gejala, kata Dr Elena Verdú, seorang profesor gastroenterologi di Universiti McMaster di Ontario, Kanada.

Makanan bebas gluten juga boleh lebih mahal daripada rakan sejawat mereka yang mengandungi gluten, dan ramai orang tidak mempunyai akses kepada sokongan pakar diet untuk membantu mereka merancang diet yang seimbang dan bebas gluten, kata Dr Verdú.

Memandangkan semakin jelas bahawa mengekalkan diet bebas gluten bukanlah mudah dan tidak memuaskan bagi kebanyakan pesakit seliak, penyelidik juga telah membuat langkah baru-baru ini dalam memahami cara penyakit itu berfungsi. Kami kini memahami “hampir langkah demi langkah perarakan, kemajuan dari saat anda memecahkan gluten ke titik di mana anda memusnahkan usus anda,” kata Dr. Fasano. “Seluruh dunia terbuka dari segi rawatan baharu.”

Terdapat pada masa ini 24 terapi yang berpotensi pada pelbagai peringkat pembangunan, menurut Yayasan Penyakit Celiac. Mereka yang diuji menyasarkan langkah yang berbeza dalam laluan penyakit, kata Dr. Fasano. Sesetengahnya adalah enzim yang bertujuan untuk memperbaiki pencernaan gluten, memecahkannya kepada serpihan yang lebih kecil dan kurang berbahaya. Pendekatan lain menjadikan lapisan usus kecil kurang berliang, sehingga lebih sukar untuk gluten yang dicerna sebahagiannya memasuki badan. Yang lain mensasarkan sistem imun untuk menghalangnya daripada merosakkan usus sebagai tindak balas kepada gluten, kata Dr. Fasano.

Jika terbukti selamat dan berkesan, terapi berpotensi ini mungkin tidak akan menjadi penawar untuk penyakit seliak atau “tiket percuma untuk penggunaan gluten tinggi,” tetapi mereka boleh mengurangkan kesan makan secara tidak sengaja dalam jumlah yang kecil, kata Dr Verdú.

Walau bagaimanapun, mereka masih berkemungkinan sekurang-kurangnya beberapa tahun lagi daripada diluluskan untuk digunakan. “Reka bentuk dan kelulusan ubat adalah jalan yang benar-benar sangat panjang,” kata Dr. Verdú, yang kliniknya mengambil bahagian dalam beberapa ujian tetapi tidak mempunyai sebarang kaitan kewangan dengan ubat-ubatan tersebut.

Daripada terapi yang berpotensi dalam pembangunan, yang paling jauh — kini sedang diuji dalam a Percubaan fasa 3 — adalah ubat yang dipanggil larazotide, yang mengurangkan keliangan usus kecil dan telah menunjukkan janji dari lebih awal percubaan. Dalam senario terbaik, larazotide boleh diluluskan dan berada di pasaran dalam tempoh dua hingga tiga tahun, kata Dr. Fasano, yang terlibat dengan pembangunan dadah dan mempunyai kepentingan kewangan di dalamnya.

Tetapi, tambahnya, bagi setiap lima atau enam ubat yang diuji dalam ujian Fasa 3, hanya satu atau dua ubat yang akhirnya akan diluluskan. Beberapa terapi berpotensi lain kini dalam ujian Fasa 2; yang mungkin lima hingga enam tahun dari pasaran, kata Dr. Fasano.

Kos terapi seliak akan berbeza-beza. Rawatan larazotide dan enzim pencernaan agak murah – mereka “kos sen untuk menghasilkan, ” kata Dr. Fasano – tetapi ubat yang menyasarkan tindak balas imun atau keradangan akan lebih mahal.

Terapi seperti vaksin untuk penyakit seliak, yang akan mengajar sistem imun untuk bertolak ansur dengan gluten, juga sedang disiasat, kata Dr. Fasano. Dia memanggil pendekatan ini sebagai “cawan suci” kerana ia boleh membolehkan orang ramai menggunakan jumlah gluten yang lebih besar dengan selamat. Percubaan Fasa 2 satu terapi sedemikian telah dihentikan pada tahun 2019 kerana ia kelihatan tidak berkesan. Namun, Dr. Fasano berkata, “kami mempunyai banyak harapan dalam pendekatan ini.”

Dengan begitu banyak jenis terapi yang berbeza dalam perancangan, Dr. Verdú berkata dia berharap untuk akhirnya mempunyai beberapa ubat, beberapa daripadanya boleh digunakan dalam kombinasi, untuk ditawarkan kepada pesakit seliaknya. Dan mungkin mereka mungkin berguna untuk keadaan autoimun atau keradangan lain, kata Dr. Fasano. Dalam satu kajian terbarusebagai contoh, larazotide seolah-olah membantu segelintir kanak-kanak dengan Sindrom Radang Berbilang Sistem pada Kanak-kanak, atau MIS-C. Dadah itu sedang diuji untuk tujuan ini dalam a Percubaan fasa 2.

We would like to thank the author of this write-up for this amazing material

Adakah Kita Dekat dengan Penawar untuk Penyakit Celiac?


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/