Adakah manicure gel selamat? Kajian baru mendapati pengering pengilat kuku UV merosakkan DNA

Berkilat, tahan lama, tahan cip dan sesuai untuk menutup ketidaksempurnaan kuku, manicure gel telah menjadi sebahagian daripada rutin kecantikan ramai orang.

Tetapi pengilat kuku gel memerlukan cahaya ultraungu untuk mengeras, menimbulkan kebimbangan tentang risiko kanser kulit apabila tangan, kutikula dan kuku kerap terdedah kepada sinaran UV yang boleh lebih berkuasa daripada matahari.

Dan yang baru belajaryang diterbitkan dalam Nature Communications pada 17 Januari 2023, menambah kebimbangan ini kerana mendapati sinaran yang dipancarkan oleh pengering pengilat kuku UV boleh merosakkan DNA dan menyebabkan mutasi dalam sel manusia.

Lampu LED masih mengeluarkan sinaran UV

Sesetengah salun menggunakan lampu kuku UV untuk menyembuhkan pengilat; yang lain menggunakan lampu LED. Wanita mungkin menganggap peranti LED melangkau atau meminimumkan cahaya ultraungu, tetapi itu adalah kesilapan besar, kata Dr Chris Adigun, pakar dermatologi di Chapel Hill, North Carolina, yang pakar dalam gangguan kuku dan yang menyumbang nasihat pakar mengenai keselamatan manicure gel untuk American Academy of Dermatology.

“Gel sangat popular di seluruh negara. Mereka telah melonjakkan industri salun kuku ke dalam stratosfera pendapatan keseluruhan yang lain,” kata Adigun kepada TODAY.com.

“Gel, mengikut definisi, memerlukan pendedahan UVA untuk pempolimeran. Jadi jika tiada UVA, tiada manicure gel.”

Inilah kebimbangannya: Sinaran UVA adalah yang paling banyak mutagenik julat panjang gelombang spektrum UV, menembusi kulit lebih dalam daripada sinaran UVB dan memainkan peranan dalam perkembangan kanser kulit dan penuaan kulit pramatang seperti kedutan dan bintik matahari.

Untuk mengeraskan pengilat kuku gel, orang ramai meletakkan tangan mereka di bawah lampu yang memancarkan sinaran UVA untuk mana-mana sahaja dari 30 saat hingga beberapa minit, bergantung pada jenis peranti.

Lampu LED mempunyai masa pengawetan yang lebih pendek, tetapi itu kerana sinaran UVA yang dipancarkannya adalah lebih sengit daripada lampu UV biasa atau matahari, kata Adigun. Mereka sangat berkuasa sehingga dia tidak tahu bagaimana mereka akan dibandingkan dengan pendedahan UV yang orang ramai dapat dengan berada di luar rumah.

Apabila TODAY.com memprofilkan seorang wanita berusia 21 tahun yang menerima manicure gel biasa dan mendapati dia menghidap melanoma kukuseorang pakar dermatologi memanggil lampu “seperti katil penyamakan untuk tangan anda,” walaupun Adigun berkata ia agak berbeza kerana katil penyamakan menggunakan kedua-dua sinaran UVB dan UVA.

Bolehkah beberapa minit di bawah lampu kuku meningkatkan risiko kanser kulit?

“Secara teorinya ya, kerana kami tahu bahawa pendedahan sinar UVA meningkatkan risiko anda kanser kulit, dan anda perlu mempunyai pendedahan UVA untuk menyembuhkan manicure gel,” kata Adigun, sambil menambah terdapat kebimbangan khusus tentang pendedahan manicure gel bertambah dari semasa ke semasa. Sesetengah wanita pergi setiap dua minggu.

“Tetapi adakah kita sebenarnya telah membuktikan pautan itu? Adakah kita mempunyai sebab dan akibat itu terbukti? Kami tidak.”

Kajian 2023 dalam Nature Communications menawarkan sebab baharu untuk membimbangkan. Penyelidik di University of California San Diego menggunakan tiga garisan sel yang berbeza – daripada manusia dan tikus – dan mendedahkannya kepada pengering pengilat kuku UV. Kematian sel, kerosakan dan mutasi DNA dilihat selepas kedua-dua pendedahan akut (ditakrifkan sebagai dua sesi 20 minit dalam satu hari) dan pendedahan kronik (ditakrifkan sebagai 20 minit sehari selama tiga hari) kepada peranti, lapor penyelidik.

Maria Zhivagui, seorang sarjana pasca doktoral dan pengarang pertama kajian itu, berkata dia tidak lagi mendapat rawatan kuku gel selepas melihat hasilnya.

“Saya mula menggunakan manicure gel secara berkala selama beberapa tahun, ” jelasnya dalam satu kenyataan. “Sebaik sahaja saya melihat kesan sinaran yang dipancarkan oleh peranti pengering pengilat gel terhadap kematian sel dan ia sebenarnya memutasi sel walaupun selepas hanya satu sesi 20 minit, saya terkejut. Saya mendapati ini sangat membimbangkan, dan memutuskan untuk berhenti menggunakan ia.”

Adalah penting untuk diingat bahawa kajian ini tidak memberikan bukti langsung untuk peningkatan risiko kanser pada manusia, tulis penulis. Ini adalah hasil percubaan menggunakan model talian sel in vitro, yang tidak mencontohi dengan sempurna apa yang berlaku pada orang dalam kehidupan sebenar, jadi kajian jangka panjang diperlukan, kata mereka.

Namun, penemuan ini bersama-sama dengan penyelidikan terdahulu “sangat mencadangkan bahawa sinaran yang dipancarkan oleh pengering pengilat kuku UV boleh menyebabkan kanser tangan dan bahawa pengering pengilat kuku UV, sama seperti katil penyamakan, boleh meningkatkan risiko kanser kulit awal, “tulis penulis.

Berkaitan:

Satu lagi kebimbangan ialah tiada piawaian untuk berapa lama tangan harus disimpan di bawah lampu. Peranti tidak dikawal dan setiap pengilat gel proprietari mempunyai lampu sendiri dan masa pengawetan yang disyorkan sendiri, kata Adigun.

Salun mungkin atau mungkin tidak mengikut cadangan atau mempunyai jenis lampu yang betul. Terdapat juga insentif untuk mengekalkan tangan di bawah cahaya lebih lama.

“Anda boleh bayangkan pelanggan salun kuku kurang berkemungkinan mengadu tentang manikur gel yang telah sembuh – berpotensi terlalu sembuh – berbanding kuku kuku yang kurang sembuh,” kata Adigun.

Penyelidikan diteruskan dalam bidang ini, tetapi memandangkan rias kuku gel adalah agak baru dan boleh mengambil masa beberapa dekad untuk kanser kulit berkembang, gambaran penuh mungkin tidak jelas untuk seketika.

Pendedahan jangka panjang kepada lampu kuku UV mungkin berpotensi meningkatkan risiko kanser dan penuaan kulit akibat UV, Kajian 2013 ditemui.

A kertas kerja 2014 memberi amaran masa pendedahan yang lebih lama membawa kepada peningkatan potensi kerosakan kulit, tetapi menyimpulkan risiko untuk mendapat kanser adalah kecil.

Berkaitan:

Kertas lain profil dua wanita yang kerap terdedah kepada lampu kuku UV dan mengembangkan karsinoma sel skuamosa pada jari dan tangan mereka.

Bagi melanoma kuku, adalah dianggap pendedahan UV bukanlah faktor risiko yang penting kerana matriks kuku berada di bawah kulit. Tetapi a pengajian 2017 mendapati beberapa melanoma kuku mengandungi mutasi dengan tandatangan UV, mengejutkan pakar dalam bidang itu.

“Apa yang dikatakan ini ialah kita tidak tahu, dan kita tidak boleh membuat kesimpulan dengan pasti bahawa melanoma kuku tidak ada kaitan dengan pendedahan UV,” kata Adigun.

Bagaimana untuk melindungi diri anda:

Adigun menekankan dia bukan “anti-gel,” dan anda masih boleh mendapatkan rias kuku gel selagi anda melindungi kulit anda.

Cara terbaik ialah menutup tangan dan jari anda dengan pakaian yang mempunyai penarafan UPF (faktor perlindungan ultraungu), sama ada sarung tangan dengan hujung terpotong, baju atau selendang, katanya. Editor gaya TODAY Bobbie Thomas sarung tangan yang ditunjukkan direka khas untuk tujuan ini yang boleh anda beli.

Akademi Dermatologi Amerika juga mengesyorkan menggunakan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF 30 atau lebih tinggi pada tangan anda sebelum mendapatkan manicure gel. Adigun masih lebih mengutamakan penutup fizikal berbanding pelindung matahari kerana tidak jelas keberkesanan pelindung matahari dalam menghalang sinaran UVA sengit yang dipancarkan oleh beberapa lampu.

Harap maklum bahawa terdapat banyak ubat yang boleh meningkatkan kepekaan anda terhadap cahaya UV, seperti doxycycline, antibiotik oral. Orang yang mengambil ubat ini mesti lebih berhati-hati untuk melindungi kulit mereka semasa manicure gel untuk mengelakkan melepuh atau melecur di tangan mereka.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada TODAY.com

We wish to say thanks to the author of this article for this amazing content

Adakah manicure gel selamat? Kajian baru mendapati pengering pengilat kuku UV merosakkan DNA


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/