Adakah masa remaja anda meletihkan? Jadual sekolah mungkin sebabnya

Jika anda pergi ke sekolah menengah di AS, anda mungkin mengingati ekstrakurikuler awal pagi, tidur melalui algebra tempoh pertama, atau sesi pembelajaran lewat malam yang sayu (berbanding dengan “sesi pengajian” lain yang terjaga, kami memberitahu ibu bapa kami bahawa kami mempunyai). Sebagai orang dewasa, anda mungkin tertanya-tanya sama ada ada masa yang lebih baik untuk menerokai Shakespeare daripada pukul 8 pagi, atau mengembangkan siri Taylor sejurus selepas anda rebah di kerusi anda, separuh tidur dari perjalanan bas matahari terbit anda.

Ternyata, masa permulaan sekolah awal untuk sekolah menengah AS dibina di atas asas saintifik yang goyah, seperti yang dikemukakan oleh wartawan dan ibu bapa Lisa Lewis dalam buku baharunya, Remaja Kurang Tidur. Dia memperincikan mengapa sekolah menengah di AS cenderung untuk bermula lebih awal, sains di sebalik mengapa itu tidak baik untuk kanak-kanak, dan bagaimana masa mula sekolah kemudian boleh memberi manfaat bukan sahaja kepada remaja, tetapi, baik… semua orang. Mungkin yang paling penting, dia menyediakan buku asas tentang menyokong perubahan dalam komuniti anda.

Roda-roda di dalam bas itu berpusing-pusing

Masa permulaan awal kami adalah sedikit kemalangan sejarah. Pada separuh pertama abad ke-20, sekolah cenderung kecil dan tempatan—kebanyakan pelajar boleh berjalan. Lewis menegaskan bahawa pada tahun 1950, masih terdapat 60,000 rumah sekolah satu bilik di seluruh negara. Menjelang tahun 1960, jumlah itu telah berkurangan kepada sekitar 20,000.

Menurut Lewis, trend itu semakin pesat apabila pihak berkuasa di AS bimbang pendidikan—terutamanya dalam sains dan matematik—tertinggal daripada musuh ketatnya, Kesatuan Soviet. Dia menerangkan bagaimana laporan 1959 yang ditulis oleh James Bryant Conant, seorang ahli kimia dan presiden Universiti Harvard yang telah bersara, mengesyorkan agar sekolah tinggi mempunyai saiz kelas tamat pengajian sekurang-kurangnya 100—jauh sekali daripada rumah sekolah kecil tempatan. Penyatuan sekolah yang telah pun bermula dipercepatkan. Sekolah kejiranan terus ditutup. Dan bas sekolah kuning itu dikunci dalam trajektori ke arah status ikonik semasanya.

Untuk meminimumkan kos yang berkaitan dengan bas, Lewis menerangkan bilangan daerah yang membahagikan masa mula sekolah supaya mereka boleh menggunakan bas yang sama untuk mengangkut pelajar sekolah rendah, menengah dan menengah. Pada masa itu, terdapat konsensus masyarakat bahawa remaja memerlukan kurang tidur berbanding remaja, jadi sekolah menengah mendapat slot paling awal.

Dan sains berkata…

Pada tahun 1950-an dan 1960-an, saintis masih belum menyelidiki tidur remaja. Tetapi itu mula berubah pada tahun 1970-an, bermula dengan percubaan Stanford Summer Sleep Camp yang diketuai oleh pelajar kedoktoran ketika itu Mary Carskadon, kini seorang profesor psikiatri dan tingkah laku manusia di Universiti Brown. Lewis membawa pembaca melalui sorotan kajian berbilang tahun, di mana saintis menjejaki corak dan metrik tidur daripada pemantauan gelombang otak kepada ujian kognitif pada kanak-kanak yang sama selama 10 tahun, dari 1976 hingga 1985.

Keputusan yang mengejutkan datang dari pandangan pertama pada tidur remaja ini. Sebagai contoh, remaja memerlukan tidur yang sama atau lebih banyak daripada kanak-kanak yang lebih muda. Secara purata, semua kanak-kanak dalam kajian, tanpa mengira umur, tidur 9.25 jam setiap malam. Kajian seterusnya menunjukkan bahawa jumlah tidur yang ideal untuk remaja adalah antara 8 dan 10 jam setiap malam. Namun Lewis melaporkan bahawa menjelang 2019, hanya 22 peratus pelajar sekolah menengah dilaporkan kerap mendapat sekurang-kurangnya lapan jam menutup mata, menurut CDC.

Satu lagi penemuan penting dari percubaan Stanford Summer Sleep Camp ialah kanak-kanak yang lebih tua mempunyai tenaga yang letup di kemudian hari. Kajian seterusnya menunjukkan bahawa apabila kanak-kanak mencapai akil baligh, otak mereka melambatkan pembebasan melatonin-hormon yang membuatkan kita mengantuk. Bagi remaja, melatonin naik lewat pada waktu malam dan turun lewat pada waktu pagi, mengubah irama sirkadian mereka. Kecenderungan pelajar sekolah menengah untuk berjaga lewat dan tidur pada waktu pagi tidak semestinya malas atau menentang—ia adalah biologi.

Namun di sini kita, beberapa dekad kemudian, dengan purata masa mula sekolah pada 2017 bermula pada 8 pagi dan 40 peratus sekolah bermula lebih awal. Ini adalah perubahan dramatik dari satu abad yang lalu apabila sekolah menengah di timur AS bermula pada pukul 9 pagi, kata Lewis.

Mengapakah sekolah tidak menyesuaikan diri dengan kemasukan maklumat baharu ini? Nah, beberapa sekolah ada. Lewis menguraikan beberapa contoh di seluruh buku, mempamerkan sekolah yang menuai kesan positif dengan banyak, walaupun pada zaman telefon pintar dan media sosial.

Lewis menerangkan satu kajian, yang diterbitkan pada 2018, di mana pelajar tidur tambahan selama 34 minit setiap malam persekolahan apabila daerah Seattle mereka mengalihkan masa mula kepada 8:45 pagi Itu mungkin kelihatan tidak begitu banyak, tetapi ramai pelajar dan keluarga memberikan maklum balas positif, seperti yang dilakukan guru-guru, dengan seorang menyifatkan suasana pagi sebagai “cergas”—kata sifat yang mungkin sukar difahami oleh kebanyakan kita untuk tempoh pertama.

We would love to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Adakah masa remaja anda meletihkan? Jadual sekolah mungkin sebabnya


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/