Adakah penggalak COVID bivalen baharu mempunyai kesan sampingan yang berbeza?

(NEXSTAR) – Jika anda pergi ke tapak farmasi atau vaksin tempatan anda, anda akan mendapat suntikan COVID-19 jenis baharu hari ini. Ia merupakan penggalak bivalen, bermakna ia mengandungi sebahagian daripada varian COVID-19 asal dan varian omicron yang telah berkembang menjadi dominan pada tahun 2022.

Formulasi baharu direka bentuk untuk memberi anda perlindungan yang lebih baik terhadap jenis coronavirus yang beredar sekarang, tetapi adakah jenis vaksin baharu bermakna ia akan terasa berbeza?

“Semua kesan sampingan daripada penggalak bivalen (dalam ujian klinikal) adalah sangat serupa dengan apa yang kami lihat dengan penggalak biasa dan malah kembali kepada vaksinasi awal,” kata Andrew Pekosz, pakar virologi dengan Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins Bloomberg. , dalam taklimat media baru-baru ini. “Selalunya ia adalah kemerahan di tapak inokulasi, sedikit kesakitan, berasa letih selama satu atau dua hari selepas itu – semua kesan sampingan yang sama yang kita lihat pada kadar yang agak sama dengan penggalak bivalen.”

Kesan sampingan biasa lain vaksin COVID-19 pada orang dewasa — sama ada formula yang dikemas kini atau tidak — termasuk sakit kepala, demam, menggigil dan loya, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Pada kanak-kanak, kesan sampingan yang paling biasa adalah sedikit berbeza. Bagi kanak-kanak yang benar-benar kecil, antara 6 bulan dan 3 tahun, anda akan sering melihat kesakitan di tapak suntikan, tetapi juga kelenjar getah bening bengkak, mudah marah, mengantuk atau hilang selera makan.

Pada kanak-kanak berumur 4 hingga 17 tahun, kesan sampingan lebih serupa dengan apa yang dilihat oleh orang dewasa. Kesan sampingan dalam kumpulan umur ini lebih berkemungkinan berlaku selepas dos kedua, kata CDC.

CDC mengatakan kesan sampingan biasanya ringan dan berlalu dalam masa satu atau dua hari.

Pentadbiran Makanan dan Dadah telah membenarkan penggunaan dua penggalak COVID-19 bivalen. Tangkapan Moderna tersedia untuk orang dewasa, manakala tangkapan Pfizer tersedia untuk orang 12 tahun ke atas.

Sukar untuk mengatakan betapa lebih baik penggalak ini akan melindungi kita daripada virus daripada versi terakhir, kerana ujian resipi tepat ini baru sahaja bermula pada orang.

The FDA membersihkan penggalak baharu sebahagian besarnya berdasarkan kajian manusia terhadap vaksin yang diubah suai yang sama yang baru disyorkan oleh pengawal selia di Eropah. Tangkapan tweak tersebut menyasarkan strain omicron yang lebih awal, BA.1, yang diedarkan pada musim sejuk lalu, dan kajian mendapati ia menghidupkan semula antibodi melawan virus manusia.

Dengan versi omicron terdahulu yang kini digantikan dengan BA.4 dan BA.5, FDA mengarahkan tweak tambahan pada tangkapan – dan ujian pada tikus menunjukkan ia mencetuskan tindak balas imun yang sama baiknya.

Tidak ada cara untuk mengetahui sama ada antibodi yang dihasilkan oleh penggalak dipadankan omicron mungkin bertahan lebih lama daripada beberapa bulan. Tetapi penggalak juga sepatutnya menguatkan ingatan sistem imun, menambah perlindungan terhadap penyakit serius daripada virus yang sentiasa berubah.

The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the writer of this write-up for this awesome content

Adakah penggalak COVID bivalen baharu mempunyai kesan sampingan yang berbeza?


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/