Adakah Tpoxx berfungsi? Kami akan mengetahuinya.

Dengan bantuan daripada Ben Leonard.

MEMBINA PESAWAT SAMBIL TERBANG — Pentadbiran Biden berlumba-lumba untuk mengetahui sejauh mana rawatan Tpoxx monkeypox berfungsi, lapor Krista, salah satu daripada banyak “soalan yang tidak terjawab” mengenai wabak yang sedang berlaku yang Anthony Fauci katakan pada hari Khamis yang cuba ditangani oleh kerajaan.

Latar belakang: FDA meluluskan tecovirimat, atau Tpoxx, untuk rawatan cacar pada tahun 2018 berdasarkan kajian terhadap haiwan. Ubat ini tidak diluluskan untuk cacar monyet, tetapi telah tersedia semasa wabak yang belum pernah berlaku sebelum ini melalui elaun khas untuk orang yang mempunyai penyakit teruk dan mereka yang berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk, termasuk kanak-kanak.

Setakat ini, yang kerajaan persekutuan telah menghantar kira-kira 38,000 kursus di seluruh negara, tetapi tidak jelas berapa ramai pesakit yang benar-benar mengambil ubat itu. CDC hanya menerima maklumat tentang 2,643 pesakit Tpoxxdan mengatakan itu adalah kurang kiraan.

Apa yang berlaku sekarang: Minggu lalu, percubaan klinikal yang disokong oleh Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan mula menilai bagaimana Tpoxx – dibuat oleh firma New York SIGA Technologies – berfungsi pada manusia. Satu lagi percubaan akan bermula tidak lama lagi di Republik Demokratik Congo, tempat cacar monyet telah tersebar selama beberapa dekad.

Amerika Syarikat percubaan bertujuan untuk mendaftar 530 orang di lebih 60 tapak. Di DRC, di mana jenis cacar monyet yang lebih mematikan adalah endemik, NIAID akan melancarkan perbicaraan bersama kerajaan DRC bagi 450 orang dewasa dan kanak-kanak.

SELAMAT DATANG KE JUMAAT NADI — Ketahui semua yang anda perlu tahu tentang ketetapan HIV PrEP baharu di sini Rancangan Snapchat POLITIKO. Di manakah anda mengikuti berita dan dasar kesihatan di Snapchat? Hantarkan langkah anda, bersama-sama dengan berita dan petua biasa, kepada [email protected] dan [email protected].

Inginkan lebih banyak Pulse? Dengar episod terkini podcast Semak Nadi kamimenampilkan Alice Miranda Ollstein mengenai peningkatan kes STD dan Erin Banco mengenai siasatan tujuh bulan POLITICO-WELT terhadap tindak balas pandemik global pertubuhan bukan kerajaan swasta elit.

STI SEMAKIN MENINGKAT pendahuluan data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menunjukkan peningkatan mendadak dalam jangkitan seksual yang bertambah buruk semasa pandemik Covid-19, berlaku ketika jabatan kesihatan tempatan juga sedang berhadapan dengan wabak monyet cacar yang belum pernah terjadi sebelumnya, lapor Alice.

Data CDC mendapati jumlah jangkitan pada 2021 mengatasi jumlah rekod STI yang didokumenkan di AS pada 2020, meningkat daripada 2.4 kepada 2.5 juta.

Kadar sifilis melonjak 26 peratus tahun lepas, peningkatan tahunan terbesar sejak pentadbiran Truman. Kadar sifilis kongenital – bayi yang mengalami keadaan dalam rahim – meningkat 24 peratus. Lebih 2,600 bayi dilahirkan dengan sifilis pada 2021, meningkat daripada 529 pada 2000 ketika negara itu kelihatan hampir menghapuskan penyakit itu.

Gonorrhea meningkat 2.8 peratus – mencecah hampir 700,000 jangkitan pada 2021. Chlamydia, yang telah menurun pada 2020, meningkat 3 peratus tahun lepas.

CAKAP YURAN PENGGUNA FDA DITERUSKAN — Rundingan mengenai undang-undang untuk membenarkan semula program yuran pengguna FDA akan berlangsung hingga hujung minggu, laporan POLITICO David Lim, Lauren Gardner, dan Katherine Ellen Foley.

Senat Republikan masih mendesak untuk melampirkan kebenaran semula lima tahun yang bersih kepada resolusi berterusan yang perlu diluluskan oleh Kongres untuk membiayai kerajaan sebelum akhir tahun fiskal pada 30 September, tetapi beberapa pelumba dasar masih bermain, empat industri pelobi memberitahu POLITIKO.

Rep. Brett Guthrie (R-Ky.), Ahli jawatankuasa Kecil Kesihatan Tenaga dan Perdagangan, berkata House Republicans berjuang untuk memasukkan peruntukan yang diluluskan House dalam pakej terakhir.

Tetapi penggubal undang-undang berkemungkinan akan meninju penunggang dasar yang lebih besar – termasuk baik pulih cara FDA mengawal diagnostik, makanan tambahan dan kosmetik – kepada rundingan mengenai pakej peruntukan omnibus akhir tahun.

JADUAL FDA MESYUARAT PULSE OXIMETER Pentadbiran Makanan dan Dadah mengumumkan semalam bahawa ia akan mengadakan panel pakar pada 1 November untuk membincangkan isu dengan ketepatan oksimeter nadi pada orang berwarna, lapor Ben.

Peranti ini sering digunakan untuk pesakit Covid-19. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa mereka boleh melebihkan tahap oksigen darah pada orang yang mempunyai kulit yang lebih gelap, yang boleh menyebabkan pembekal memandang rendah tahap keterukan penyakit.

Peguambela telah berhujah FDA telah bergerak terlalu perlahan untuk menangani isu dengan ketepatan yang telah dikenal pasti oleh penyelidikan bertahun-tahun yang lalu. Senator Elizabeth Warren (D-Mass.) dan Cory Booker (DN.J.), antara penggubal undang-undang lain, telah menekan agensi itu untuk menjalankan kajian pasca pasaran terhadap peranti tersebut.

Panduan semasa mengesyorkan pengilang mengkaji sekurang-kurangnya 10 orang dengan “sekurang-kurangnya 2 subjek berpigmen gelap”, tahap yang sesetengah telah mendorong agensi untuk berkembang.

Agensi itu telah mengatakan bahawa ia telah menekankan memastikan bahawa peranti itu “cukup selamat dan tepat untuk semua orang.”

PERTAMA DALAM NADI —Sens. Maggie Hassan (D-NH) dan Mike Braun (R-IN) menyeru supaya latihan yang lebih baik untuk pengamal perubatan dalam merawat gangguan penggunaan bahan ketika krisis overdosis negara semakin meruncing.

Dalam surat yang dihantar hari ini kepada Majlis Akreditasi untuk Pendidikan Perubatan Siswazah, yang dikongsi secara eksklusif dengan Pulse, penggubal undang-undang meminta majlis itu mengemas kini keperluannya “untuk memastikan bahawa doktor dalam latihan memperoleh kemahiran yang diperlukan untuk menangani krisis semasa.”

“Krisis berlebihan telah berterusan sebahagiannya kerana kekurangan penyedia rawatan,” tulis mereka. “Hanya satu daripada lima individu yang mengalami gangguan penggunaan opioid menerima rawatan yang mereka perlukan. Sehingga 2019, kurang daripada tujuh peratus daripada semua doktor menetapkan buprenorfin untuk gangguan penggunaan opioid.”

AHA KATA 2022 BOLEH MENJADI TAHUN PALING BURUK LAGI — Persatuan Hospital Amerika berhujah bahawa hospital menghadapi masalah kewangan yang serius menjelang akhir tahun, menandakan strategi untuk melobi lebih banyak sokongan melalui pecut terakhir Kongres, lapor Daniel.

Laporan baru dari AHA berkata margin operasi lebih rendah setakat tahun ini berbanding tempoh wabak lain, menambah kos untuk buruh dan bekalan telah meningkat dengan ketara.

Splitscreen: Families USA, kumpulan advokasi pengguna kesihatan, juga mengeluarkan laporan pada hari Rabu, dengan alasan sebaliknya – bahawa hospital dikenakan bayaran berlebihan dan perlu dikuasai oleh Kongres.

‘KEGAGALAN GLOBAL BESAR-BESARAN’ – Yang Komisen Lancet telah menyampaikan ulasan pedas tentang tindak balas global terhadap pandemik koronavirus pada hari Khamis, dengan menyebut 17.2 juta kematian yang dianggarkan oleh wabak itu sebagai “tragedi yang mendalam dan kegagalan global yang besar di pelbagai peringkat.”

“Terlalu banyak kerajaan telah gagal mematuhi norma asas rasionaliti institusi dan ketelusan,” tulis penulis laporan itu. “Terlalu ramai orang – sering dipengaruhi oleh maklumat yang salah – telah tidak menghormati dan membantah langkah berjaga-jaga kesihatan awam asas, dan kuasa besar dunia telah gagal bekerjasama untuk mengawal wabak itu.”

Penemuan utama: Antara penemuan utama laporan itu ialah Pertubuhan Kesihatan Dunia bertindak “terlalu berhati-hati dan terlalu perlahan dalam beberapa perkara penting”; itu penyelarasan antara kerajaan adalah “tidak mencukupi pada dasar untuk membendung wabak”; penyebaran penyakit itu adalah “dihalang secara serius oleh penentangan awam yang besar kepada rutin kesihatan awam dan langkah-langkah sosial.”

Laporan itu juga memberi amaran bahawa global “pemulihan ekonomi bergantung pada mengekalkan kadar perlindungan vaksinasi yang tinggi dan kadar rendah jangkitan COVID-19 baharu yang ketara secara klinikal, dan mengenai dasar fiskal dan kewangan untuk mengurangkan kesan sosioekonomi pandemik dan mencegah krisis kewangan.”

Eugene Daniels dari POLITIKO profil Demetre Daskalakispenasihat cacar monyet Rumah Putih yang media sosialnya telah menjadi penetapan dalam media sayap kanan.

Andrew Joseph dari STAT melaporkan bagaimana Medicare tidak layak warga Amerika yang lebih tua dengan gangguan penggunaan opioid.

Erika Solomon dari New York Times menulis tentang pemulihan yang ajaib seorang penyanyi opera Rusia yang sedang meningkat naik ditembak di paru-paru dalam misi menyelamat di Ukraine.

We would love to say thanks to the author of this short article for this awesome content

Adakah Tpoxx berfungsi? Kami akan mengetahuinya.


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/