Adakah varian COVID baharu BA.4 dan BA.5 akan menyebabkan lonjakan Kawasan Teluk menjadi lebih teruk?

Dua varian coronavirus baru yang sangat berjangkit dan mengelak imun kini dominan di Amerika Syarikat, menurut anggaran yang dikeluarkan minggu ini oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, dan bersama-sama mereka berkemungkinan akan memacu lonjakan musim bunga yang panjang di Bay Area hingga musim panas, kesihatan kata pakar.

Masih belum jelas apa kesan BA.4 dan BA.5 — kedua-dua subvarian omicron — akan ada di Bay Area, di mana kes mungkin mendaki semula selepas beberapa minggu penurunan yang perlahan. Walau bagaimanapun, menjadi jelas bahawa corak wabak yang biasa dialami oleh orang ramai sejak 2½ tahun yang lalu — peningkatan kes dalam beberapa minggu, diikuti oleh dataran yang agak pendek dan kemudian penurunan yang cepat — tidak akan berlaku kali ini.

Sebaliknya, Kawasan Teluk telah terperangkap dalam gelombang jangkitan keenam sejak awal April, dengan kes berkemungkinan berada pada atau hampir pada tahap wabak tertinggi, walaupun kemasukan ke hospital dan kematian COVID kekal rendah. Varian baharu itu boleh memanjangkan lonjakan semasa atau menyebabkan lonjakan baharu dalam kes, dan ia boleh memberi tekanan pada sistem penjagaan kesihatan yang rosak akibat tekanan pandemik selama hampir tiga tahun.

Di peringkat kebangsaan, musim bunga dan kini musim panas, lonjakan telah didorong oleh a lata varian — semuanya berasal daripada omicron asal yang muncul pada November lalu — yang telah berbasikal melalui populasi dengan kadar yang menakjubkan, seperti pelari pecut melepasi baton dalam perlumbaan. Setiap varian telah lebih menular daripada induknya, dan mereka semakin berjangkit mengamalkan mutasi yang membantu mereka mengelak imuniti juga.We would love to thank the writer of this post for this amazing material

Adakah varian COVID baharu BA.4 dan BA.5 akan menyebabkan lonjakan Kawasan Teluk menjadi lebih teruk?


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/