ADHD Berterusan Sepanjang Hayat – Sangat Berkaitan dengan Isu Kesihatan Mental Seperti Kebimbangan dan Kemurungan

Penyelidikan baru telah menjelaskan hubungan antara Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) dan kesihatan mental, mendapati bahawa orang dewasa yang mempunyai tahap gejala ADHD yang tinggi lebih berkemungkinan mengalami kebimbangan dan kemurungan berbanding orang dewasa dengan autisme. Ini adalah penemuan penting, kerana terdapat kekurangan penyelidikan tentang kesan ADHD pada kesihatan mental, dan orang yang mempunyai ADHD sering bergelut untuk mengakses penjagaan klinikal yang mereka perlukan untuk mengatasi gejala mereka.

Kajian UK baru menunjukkan orang dewasa dengan tahap tinggi ADHD simptom lebih berkemungkinan mengalami kebimbangan dan kemurungan berbanding orang dewasa dengan autisme.

Orang dewasa yang mempunyai tahap gejala gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) yang tinggi lebih berkemungkinan mengalami kebimbangan dan kemurungan berbanding orang dewasa yang mempunyai sifat autistik yang tinggi, menurut penyelidikan baru yang diketuai oleh ahli psikologi di University of Bath di UK.

Kajian ini adalah yang pertama menunjukkan bahawa ADHD lebih meramalkan hasil kesihatan mental yang buruk pada orang dewasa berbanding keadaan perkembangan saraf yang lain, seperti autisme.

Sehingga kini, terdapat kekurangan maklumat tentang kesan ADHD terhadap kesihatan mental yang lemah, dengan lebih banyak penyelidikan memfokuskan pada kesan autisme terhadap kemurungan, kebimbangan dan kualiti hidup. Akibatnya, penghidap ADHD sering bergelut untuk mengakses penjagaan klinikal yang mereka perlukan untuk mengatasi gejala mereka.

Penulis kajian berharap penemuan mereka akan mencetuskan penyelidikan baru ke dalam ADHD dan akhirnya meningkatkan hasil kesihatan mental untuk orang yang mengalami keadaan tersebut. ADHD adalah keadaan perkembangan saraf yang dicirikan oleh ketidakpedulian dan/atau hiperaktif dan impulsif. Keadaan itu dianggarkan menjejaskan antara 3% dan 9% daripada penduduk.

Isnin biru

Bercakap pada Blue Monday (16 Januari) – Isnin ketiga bulan Januari, yang disifatkan oleh sesetengah orang sebagai hari paling suram dalam setahun – ketua penyelidik, Luca Hargitai, berkata: “Para saintis telah lama mengetahui bahawa autisme dikaitkan dengan kebimbangan dan kemurungan, tetapi ADHD telah agak diabaikan.

“Penyelidik juga telah bergelut untuk memisahkan secara statistik kepentingan ADHD dan autisme untuk hasil kesihatan mental kerana kekerapan ia berlaku bersama-sama.”

Cik Hargitai, seorang Penyelidik PhD di Bath, menambah: “Matlamat kami adalah untuk mengukur dengan tepat betapa kuatnya ciri-ciri personaliti ADHD dikaitkan dengan kesihatan mental yang lemah sambil mengambil kira sifat autistik secara statistik.”

Penyelidikan baharu – usaha kolaboratif antara Universiti Bath, Bristoldan Cardiffdan Kolej King London – diterbitkan minggu ini dalam jurnal berprestij Laporan Saintifik. Ia datang pada bulan yang sama bahawa dua personaliti TV – Johnny Vegas dan Sue Perkins – telah membuka tentang diagnosis ADHD mereka baru-baru ini.

“Keadaan ini memberi kesan kepada ramai orang – kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa – dan hakikat bahawa lebih ramai orang bersedia untuk bercakap mengenainya adalah dialu-alukan,” kata Cik Hargitai. “Harapannya ialah dengan kesedaran yang lebih tinggi akan datang lebih banyak penyelidikan dalam bidang ini dan sumber yang lebih baik untuk menyokong individu dalam menguruskan kesihatan mental mereka dengan lebih baik.”

Terlalu aktif, seolah-olah dipandu oleh motor

Kajian itu menggunakan sampel yang besar dan mewakili negara orang dewasa daripada populasi UK. Semua peserta melengkapkan soal selidik standard emas – satu tentang ciri autistik, satu lagi tentang ciri ADHD – menjawab pernyataan seperti “Saya kerap sangat menyerap dalam satu perkara” dan “Berapa kerap anda berasa terlalu aktif dan terpaksa melakukan sesuatu, seperti anda dipandu oleh motor?”

Para penyelidik mendapati bahawa ciri ADHD sangat meramalkan keterukan gejala kebimbangan dan kemurungan: semakin tinggi tahap ciri ADHD, semakin besar kemungkinan seseorang mengalami gejala kesihatan mental yang teruk. Melalui teknik analisis yang inovatif, pengarang kajian selanjutnya mengesahkan bahawa mempunyai lebih banyak personaliti ADHD adalah lebih kuat dikaitkan dengan kebimbangan dan kemurungan daripada sifat autistik.

Keputusan ini telah direplikasi dalam simulasi berkomputer dengan 100% ‘kadar kebolehulangan’. Ini menunjukkan, dengan penuh keyakinan, bahawa ciri-ciri ADHD hampir pasti dikaitkan dengan gejala kebimbangan dan kemurungan yang lebih teruk pada orang dewasa daripada ciri-ciri autistik.

Mengalihkan fokus penyelidikan dan amalan klinikal

Cik Hargitai berkata: “Penemuan kami mencadangkan bahawa penyelidikan dan amalan klinikal mesti mengalihkan beberapa tumpuan daripada autisme kepada ADHD. Ini boleh membantu untuk mengenal pasti mereka yang paling berisiko mengalami kebimbangan dan kemurungan supaya langkah pencegahan – seperti menyokong kanak-kanak dan orang dewasa dengan pengurusan simptom ADHD mereka – boleh dilaksanakan lebih awal untuk memberi kesan yang lebih besar dalam meningkatkan kesejahteraan orang ramai. ”

Menurut Dr Punit Shah, pengarang kanan dan profesor Psikologi bersekutu di Bath, satu lagi aspek penting dalam kajian baharu itu ialah ia memajukan pemahaman saintifik tentang keadaan perkembangan saraf.

“Dengan menangani kelemahan penyelidikan terdahulu, kerja kami menyediakan maklumat baru tentang hubungan kompleks antara kepelbagaian saraf dan kesihatan mental pada orang dewasa – kawasan yang sering diabaikan.

“Penyelidikan lanjut kini diperlukan untuk menyelidiki lebih mendalam untuk memahami dengan tepat mengapa ADHD dikaitkan dengan kesihatan mental yang lemah, terutamanya dari segi proses mental yang mungkin mendorong orang yang mempunyai ciri ADHD untuk terlibat dalam pemikiran cemas dan kemurungan.

“Pada masa ini, pembiayaan untuk penyelidikan ADHD – terutamanya penyelidikan psikologi – kurang. Ini amat ketara apabila anda membandingkannya dengan tahap dana yang agak tinggi yang ditujukan kepada autisme.

“Memandangkan bukti menjadi jelas bahawa ADHD bukan hanya keadaan kanak-kanak tetapi berterusan sepanjang hayat, kita mesti menyesuaikan agenda penyelidikan kita untuk lebih memahami ADHD pada masa dewasa.”

Mengulas mengenai penemuan baharu itu, Dr Tony Floyd, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan ADHD, Yayasan Neurodiversity, berkata: “Penyelidikan ini menunjukkan bukti jelas peningkatan risiko komorbiditi kesihatan mental yang dikaitkan dengan ADHD dewasa. Ini adalah satu langkah ke arah mengiktiraf kesan yang lebih luas daripada ADHD yang tidak terurus dan tidak dirawat. Kami berharap penyelidikan ini akan membawa kepada lebih banyak penyelidikan ditugaskan dalam bidang ini. Kami juga berharap ia akan menghasilkan perubahan kepada reka bentuk dan penyampaian perkhidmatan kesihatan.

“Implikasi kos kepada NHS untuk membiarkan ADHD tidak dirawat, dan keperluan untuk melatih pengamal kesihatan dengan lebih baik dalam penjagaan primer dan sekunder, kini lebih jelas. Dan sudah tentu, terdapat kos lain juga yang perlu dipertimbangkan – untuk kesihatan warga UK dengan ADHD dan kehidupan keluarga, kebolehkerjaan dan kesejahteraan ekonomi mereka. Kos ini sering disembunyikan tetapi ia agak besar.

“Penyelidikan dari Universiti Bath ini akan menambah kepada perdebatan nasional yang semakin berkembang dan kes perniagaan untuk semakan kebangsaan perkhidmatan kesihatan untuk ADHD sepanjang jangka hayat seseorang.”

Rujukan: “Ciri gangguan hiperaktif kekurangan perhatian adalah peramal yang lebih penting untuk masalah dalaman daripada ciri autistik” oleh Luca D. Hargitai, Lucy A. Livingston, Lucy H. Waldren, Ross Robinson, Christopher Jarrold dan Punit Shah, 16 Januari 2023, Laporan Saintifik.
DOI: 10.1038/s41598-022-26350-4

We would love to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

ADHD Berterusan Sepanjang Hayat – Sangat Berkaitan dengan Isu Kesihatan Mental Seperti Kebimbangan dan Kemurungan


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/